”Resursele de personal au rămas marea problemă a unităţii, activitate medicală de urgenţă şi transport sanitar desfăşurându-se cu un efectiv de personal la cote de avarie. Principala problemă a fost limitarea numărului de personal din unitate, fiind aprobate de către Ministerul Sănătăţii un număr de 149,5 posturi. Faţă de normativele minime de personal, calculate conform legii, SAJ BN funcţionează cu o acoperire de aproximativ 40%. Se va avea în vedere în acest an continuarea formării profesionale a personalului, extinderea şi diversificarea activităţilor de prevenire, având în vedere impactul deosebit pe care îl au diversele incidente şi accidentări în rândul tinerilor atât asupra colectivului din care fac parte cât şi asupra opiniei publice”, a precizat dr. Annabella Muzsi, manager general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Dacă până în anul 2010 SAJ BN a avut o finanţare în jur de 17,75 lei pe cap de locuitor, fiind printre judeţele cele mai slab finanţate din ţară, în anul 2012 a beneficiat de aproximativ 23,5 lei pe cap de locuitor, iar în anul 2013 s-a atins valoarea de 27,83 lei/ locuitor. De la 1 martie 2013, serviciile de ambulanţă judeţene sunt finanţate integral de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Sănătăţii.
Parcul de ambulanţe al SAJ BN a fost îmbunătăţit în 2013 cu patru autosanitare noi (3 tip B2 şi 1 tip C2), existând acum în parc 33 autosanitare (19 autosanitare de urgenţă şi 14 autosanitare de transport). Ambulanţele prezintă un grad variat de uzură fizică şi morală. Majoritatea autosanitarelor sunt în funcţiune din anii 2007 şi 2008, având peste 450.000 km rulaţi, exceptând cele două B2 primite la finele anului 2011. Există două autosanitare care au peste 550.000 km rulaţi, fiind în utilizare din anul 2002 respectiv 2003. Numărul total de kilometri parcurşi de autospecialele SAJ BN în 2013 au fost de 1.499.189 (+ 7,68% faţă de 2012).
În 2013, în Bistriţa-Năsăud au fost primite şi tratate 171.950 de apeluri la 112. Dintre acestea 35,1 % au fost reale şi 64,9 % false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă – 61 %, Poliţie – 19,7 %, ISU/ SMURD – 15,5 % şi Jandarmi – 3,8 % . 49 cetăţeni din judeţ au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale.
UDMR-ul e tot la putere? Vad ca directorii numiti abuziv cad arau la putere cu pdl-ul au ramas in functii? Sau in Bistrita sunt alte aliante? Mai sunt exemple , daca -ii cautati bine?
Nu conteaza partidul, ci omul. D-na dir. este o persoana foarte bine pregatita. Pentru acest motiv este dir. si azi.
Acum doi-trei ani, cand a ajus directoare, conta numai partidul si acum conteaza numai omul?
Da , este foarte bine pregatita d-na directoare, probabil pentru decimarea populatiei. Datorita bunei ei pregatiri si comportamentului ei exemplar, tot mai mult personal pleaca din institutie. E chiar atat de ahtiata dupa functie incat nu-si da seama ca ramine singura fara subalterni?!
@ada si @bebe: nu spumegati de ciuda ca nu mai sta mult. Puteti sa va pregatiti sa ii luati locul (ca asta va doriti, nu?): in toamna contractul ii va expira si, din pacate, nu mai doreste sa mearga mai departe. Asa ca va doresc succesuri !!! Inca ceva: numai aia au plecat si pleacca din unitate care nu sunt prieteni cu ordinea si disciplina.
Mai Ionescule , noi avem „succese”, voi sunteti cu succesuri” . Nu se mai duce la examen ca nu mai e aranjat , ca la tipul ala de la casa de asigurari. Daca e dedicata, de ce nu mai sta?