Participă: artiştii plastici Mircea Mocanu, Maria Gliga, Cristina Trif, Alexandru Gavrilaş, Marian Coman şi scriitorii: Alexandru Uiuiu, Florica Dura, George Ţâra, George Vasile Dâncu şi Mircea Măluţ.
”Cunoscută drept Staţiunea Scriitorilor, locaţia de la Valea Vinului este menţionată ca destinaţie turistică începând cu finalul secolului XVIII. Moda turismului de vizitare a izvoarelor cu ape minerale şi tratamentul prin consumarea dozată a apelor terapeutice, situate înainte şi după Rodna, a fost adusă în zona Bistriţei şi Năsăudului prin intermediul militarilor din Regimentul de Graniţă 2 Năsăud din Austria. Vizitarea izvoarelor de la Donbath şi Valea Vinului a luat amploare după ce drumul de pe Valea Someşului a fost reparat şi consolidat. În primii ani de după militarizare, nenumărate poduri şi podeţe, pe toată Valea Rodnei, au fost reparate, şi altele au fost construite de la zero, accesabilizînd astfel zona, care devenise prosperă. Români şi străini pargurgeau distanţa de la Bistriţa sau Năsăud, ore în şir, cu căruţele pentru a ajunge la izvoarele cu ape minerale, situate la poalele Masivului Rodnei. Alţii, mai curajoşi şi mari iubitori de natură, spre finalul secolului XIX, au luat cu asalt munţii, tot după moda austriacă şi germană. Însuşi Împăratul Iosif al II-lea a dorit să cunoască Munţii Rodnei, în vizitele sale imperiale, şi a parcurs, călare, drumul de la Rodna, prin trecătoarea Rotunda, la Coşna, Dorna şi Cîmpulung. De altfel, din jurnalul său reiese admiraţia pentru natura splendidă a Munţilor Rodnei şi respectul său pentru oamenii de aici”, informează organizatorii într-un comunicat.
”Staţiunea de la Valea Vinului a avut de-a lungul existenţei sale, perioade prospere, dar şi perioade de degradare, aşa cum este şi acea pe care o traveresază în ultimii ani, după ce Uniunea Scriitorilor din România a renunţat la concesiunea ce o avea asupra complexului turistic de aici. Eforturile noastre s-au constituit în tot acest timp în demersuri de păstrare şi recuperare culturală, cu scopul final de a păstra, pe cît posibil, într-o stare recuperabilă, clădirile celor două pavilioane cu aspect de hotel elveţian. La această dată, Direcţia Județeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bistriţa-Năsăud a reluat procedeul de clasare a celor două clădiri cunoscute drept ”Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului, iar Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a cerut prin notificare Ministerului Culturii trecerea complexului cultural în patrimoniul judeţean, aşa cum este legal, potrivit documentelor existente, şi în baza cărora atît clădirile cît şi terenul ce compun Staţiunea Scriitorilor de la Valea Vinului figurează în inventarul judeţului Bistriţa-Năsăud”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei Culturale ”Florica Dura”.
Organizatorii ediţiei 2014 a Taberei culturale ”Realism Magic” la Valea Vinului sunt: Asociaţia pentru Stimularea Iniţiativelor Civice, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Complexul Muzeal BN, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, Editura Eikon din Cluj Napoca şi Asociaţia Culturală ”Florica Dura”.
În această perioadă la Valea Vinului au loc conferinţe (Stadiul recuperării Casei Scriitorilor de la Valea Vinului – prezintă scriitoarea Florica Dura, Integrala “Lucian Valea” şi generaţia amânată – concluzii – prezintă poetul Mircea Măluţ, Prezentarea stadiului dosarului de clasare al Casei Scriitorilor – prezintă scriitorul Alexandru Uiuiu), recital poetic – Alexandru Uiuiu, ateliere de pictură şi grafică.
Din pacate dupa 1989 au disparut o serie de obiective arhitecturale, artistice si culturale. Asa au disparut pe fundul lacului de acumulare, splendidele cabane de la Colibita, a caror arhitectura era inspirata din Tirolul Austriac. Ar fi fost pacat sa se piarda si Casa Scriitorilor de la Valea Vinului. Implicarea Directiei judetene de cultura privind clasarea Casei Scriitorilor este laudabila dar nu si suficienta. E nevoie de restaurare si de gasirea unei solutii pentru a-i da o utilitate fie turistica fie de alta natura, cu conditia pastrarii arhitecturii initiale. Tabara culturala ”Realism Magic” 2014 avand tema ”Casa Scriitorilor – personaj cultural” poate fi un pas important in salvarea si valorificarea complexului cultural de la Valea Vinului.
Gramatica, bat-o vina: Vezi titlul articolului: DJC a reluat procedura de clasare „al” Casei Scriitorilor, in loc de „a”