Actualitate

Realitatea virtuală, folosită de pompieri să se antreneze pentru incendiile de pădure

Peste 60 de pompieri militari din Bistrița-Năsăud, Maramureș și Suceava participă joi la un exercițiu în Pasul Rotunda unde vor simula un incendiu de pădure izbucnit în aria protejată. Noutatea acestui exercițiu este tehnologia ultramodernă care îi ajută să se pregătească pentru o intervenție eficientă.

Incendiile forestiere sunt un fenomen din ce în ce mai frecvent, intens și devastator în întreaga lume, motiv pentru care Uniunea Europeană a decis să vină cu o soluție de ultimă generație pentru a le preveni și gestiona eficient: proiectul ”Silvanus”.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud face și el parte din acest proiect european, care presupune inclusiv un exercițiu cu forțe și mijloace în teren care se va desfășura joi 19 septembrie în Pasul Rotunda, în cooperare cu ISU Suceava, ISU Maramureș, Ocolul Silvic Maieru, SVSU Maieru, Rodna, Șanț, Parcul Național Munții Rodnei și Asociația Forestierilor din România, organizat sub egida DSU și IGSU, cu sprijinul Fundației pentru SMURD. Pentru pregătirea exercițiului s-a folosit, în premieră, realitatea virtuală.

Prim-adjunctul inspectorului șef, lt. col. Ciprian Gabor, care răspunde de coordonarea intervențiilor operative, a explicat, într-o conferință de presă, că scenariul este un posibil incendiu de pădure izbucnit de la un foc lăsat de niște turiști.

”Pregătirea și desfășurarea unui exercițiu este extraordinar de grea. De la Bistrița până la locul intervenției sunt cam trei ore, plus faptul că acolo nu avem semnal și nu putem comunica. Cu ochelarii VR e mult mai simplu, venim în sală și vedem exact ce avem de făcut. În cadrul proiectului s-a cartografiat zona respectivă, iar participanții vor fi integrați într-o realitate virtuală și una augmentată și acolo fiecare se conectează și va ști ce este de făcut. Ne va îmbunătăți foarte mult pregătirea. Pompierul va fi ajutat mult și de realitatea augumentată. Când ajunge într-un punct va ști ce e de făcut”, a spus lt. col. Ciprian Gabor.

Răzvan Purcărea, de la compania de software care dezvoltă proectul ”Silvanus”, a declarat că firma sa acoperă partea de realitate virtuală, de training. ”În acest proiect, acoperim partea de pilot din Munții Rodnei și alte două site-uri de piloți din Spania și Italia. La acest training e interesant că se pot instrui oameni fără a-i aduce aproape de pericole și îi poți pune în situații dificile și se pot observa reacțiile. Ca și metodologie, s-a scanat zona unde va avea loc pilotul, peste care s-au modelat foarte multe obiecte din arsenalul de stingere a incendiilor. Aici a fost o muncă destul de vastă și continuă. Acest tip de training e destul de apreciat în rândul celor care nu au posibilitatea să testeze anumite tehnologii. Pilotarea unor drone se poate face fără pierderea unor echipamente destul de scumpe. Trainingul e foarte util. Noi am pregăt niște scenarii și niște filme. Experiența cea mai bună este atunci când se vizualizează acest training prin căștile de VR”.

Intervențiile la incendiile de pădure sunt de lungă durată (aproximativ o săptămână a durat intervenția la fondul forestier din Colibița – iulie 2022) și sunt extrem de greu de gestionat din cauza mai multor factori: incendiile sunt, de obicei, observate târziu, distanțele care trebuie acoperite sunt mari, iar accesul autospecialelor pentru stingere este greu practicabil sau imposibil, în unele zone. Suprafața împădurită a județului Bistrița-Năsăud este de aproximativ 192.000 ha, iar suprafață împădurită a Parcului Național Munții Rodnei este de 29116 ha.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.