(FOTO) Primarul Ovidiu Creţu se laudă că cea mai mare realizare a sa din actualul mandat este reabilitarea termică a blocurilor, Bistriţa fiind, în accepţiunea sa, oraş-reşedinţă de judeţ „campion” la nivel naţional în privinţa atragerii de finanţări europene pentru modernizarea blocurilor vechi, Sectorul 1 din Bucureşti şi Constanţa făcând aceste lucrări din bani proprii.
„Noi am făcut o treabă bună cu reabilitarea în mandatele celelalte, am reuşit să reabilităm 56 de blocuri cu 3082 de apartamente. Am început în 2010. Am fost campioni la acest lucru. În afară de Sectorul 1 din Bucureşti şi Constanţa, care au reabilitat pe banii lor, ceea ce este o altă discuţie. Cine are bani proprii, aşa cum are Sectorul 1, îşi poate permite. Am spus atunci că vom ajunge până în 2020 la 7000 de apartamente reabilitate şi, din acest punct de vedere, proiectul nostru, a cărui interfaţă este doamna consilier Mariana Miheştian, se va realiza fiindcă, la ora actuală, noi avem în lucru 50 de blocuri cu 2260 de apartamente. Acestea sunt în procesul de execuţie. Nu numai în regiunea de nord-vest, nici într-o altă regiune, niciun alt municipiu reşedinţă de judeţ, nu au semnată finanţarea pentru un număr aşa de mare de blocuri. Nu există. În afară de cele 50 la care se lucrează, alte 24 de blocuri sunt depuse la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest şi sunt trecute de primele faze de evaluare. Aşteptăm să fim invitaţi să semnăm contractele de finanţare, iar dacă procedura de atribuire va fi eficientă, avem şanse să facem anul acesta şi cele 24 de blocuri cu 980 de apartamente. Mai avem încă 22 de blocuri la care am făcut proiectarea. Din păcate, la unele din aceste blocuri sunt unele probleme cu balcoanele care nu sunt autoriza. Şansa de a le reabilita este doar dacă acele balcoane vor fi autorizate. Dacă nu, trebuie să fie demolate şi aduse la forma iniţială ca să putem merge mai departe”, a spus Ovidiu Creţu la AS TV.
Pentru a câştiga „campionatul” reabilitării termice a blocurilor, Primăria Municipiului Bistriţa a încălcat legea, spune Viorica Fodor, şeful scării A de la la Blocul 35 de pe Bulevardul Decebal, bloc dat în folosinţă în 1972. Fără acordul locatarilor, blocul a fost introdus de Primăria Bistriţa în propgramul de reabilitare, deşi imobilul nu are nevoie de anvelopare.
Pe banii lor, locatarii au făcut acest lucru în anul 2010, când primar era tot Ovidiu Creţu, întrucât clădirea arăta foarte rău şi nua u mai suportat să o vadă aşa. Au angajat o firmă locală care a înlocuit geamuri, a pus izolaţie pe bloc şi a dat-o în terasit. Şi mai important, a oferit garanţie pentru lucrări care s-au dovedit a fi de bună calitate şi rezistente, oamenii fiind mulţumiţi. Deşi le-a promis iniţial că-i scuteşte de plata impozitului dacă fac aceste lucrări pe banii lor, administraţia Creţu nu s-a ţinut de cuvânt, motivând că ar fi trebuit reabilitat tot blocul şi nu doar o scară, aşa cum s-a întâmplat, vina nefiind a celor care au făcut aceste lucrări, ci a vecinilor de scară care nu au vrut să contribuie financiar. Locatarii celor 20 de apartamente din scara A şi-au asumat însă investiţia din banii lor, lucrările la o singură locuinţă cu două camere ajungând să coste la vremea aceea în jur la 4000 de lei. Oamenii nu s-au uitat la bani fiindcă şi-au dorit să trăiască în condiţii decente şi să nu lase clădirea în paragină.
Altceva a făcut ca furia lor pe administraţia locală să crească. În urmă cu câţiva ani, un vecin de pe cealaltă scară, B, a făcut o mansardă, nu se ştie dacă avea sau nu autorizaţie, iar la fiecare ploaie, apa colectată greşit de pe acoperişul improvizat de acesta, venea direct jos şi se aduna în faţa scării A.
La scurt timp după aceea, subsolul s-a umplut de apă, iar structura de rezistenţă a blocului să cedeze. Crăpăturile se văd de la intrare în bloc până la etajul al doilea.
Văzând ce se întâmplă, locatarii i-au semnalat problema lui Marius Paşca, la vremea aceea preşedintele lor de asociaţie de proprietari, ulterior consilier PSD, acum şef la Supercom Bistriţa, dar în continuare preşedinte la asociaţia din scara B, dar acestuia nu i-a păsat. Fisurile au ajuns să se extindă, spre disperarea proprietarilor din sacara A.
În numele vecinilor, Viorica Fodor, ca şi şef de scară, a depus sesizări peste sesizări la Primăria Bistriţa, la Inspecţia în Construcţii, şi a cerut intervenţia instituţiilor statului. Nimeni nu a băgat-o în seamă. Un fost coleg care lucra la ISC a venit să vadă ce se întâmplă şi i-a spus că are dreptate să se îngrijoreze: mansarda vecinului era făcută prost, fără să respecte nicio lege. Dar cu atât a rămas.
În 2015, la cinci ani după ce oamenii şi-au izolat blocul pe banii lor, s-a aflat că Primăria Bistriţa a inclus imobilul pe lista celor care vor intra în reabilitare termică, folosindu-se în mod abuziv de unele semnături pe care le-a adunat Marius Paşca fără să le spună la ce le va folosi. Practic, Paşca i-ar fi pus să semneze pe un tabel pe care nu scria cu ce scop se adună semnăturile. Unii au semnat, alţii au refuzat să-şi pună semnătura „în alb” pe un tabel despre care nu ştiau la ce va fi folosit.
Aşa că, din nou, Viorica Fodor a sesizat Primăria Bistriţa că proprietarii de apartamente de pe scara A nu doresc reabilitarea termică a blocului, aceasta fiindcă făcută doar cu 5 ani înainte.
„Am spus că nu suntem de acord pentru că ne-am făcut această reabilitare. Când am sesizat problemele cu vecinul din cealaltă scară, ne-au spus că nu pot interveni că noi suntem proprietari – deşi sunt convinsă că nu avea nicio autorizaţie să facă mansarda aceea şi puteau interveni dacă voiau şi dacă vecinul nu era de la PSD – iar acum nu ne-au mai tratat ca pe nişte proprietari. Nu ne-au cerut acordul scris ca să facă reabilitarea termică şi nu îl au, deci nu înţeleg cum pot ei începe o lucrare fără acordul proprietarilor. Am făcut sesizări şi la Primăria Bistriţa, şi la Inspecţia în Construcţii. Sunt pe o mână toţi, de la PSD toţi”, a spus Viorica Fodor.
În 2017, a existat o şedinţă de Consiliu Local în care pe ordinea de zi era aprobarea proiectelor de reabilitare termică a unor blocuri, printre care şi 35 de pe Bulevardul Decebal. Cu o zi înainte de şedinţă, Viorica Fodor s-a dus la Primărie şi a cerut să vadă documentaţia tehnică. Fiind de profesie subinginer de instalaţii, ştie să citească un astfel de document.
„Am zis: daţi-mi să văd documentaţia tehnică. Trebuia să scădeţi ce am făcut noi şi să prindeţi doar ce e de făcut. Adică cum? Să daţi jos ce am investit noi şi ce am făcut ca să puneţi voi altele mai bune? Păi cât sunt de bune? Mergeţi la blocurile pe care le-aţi făcut în ultimii doi ani – l-am dus azi pe Paşca că a venit şi el, că el e preşedinte la cealaltă scară, noi am renunţat la el că nu făcea nimic – să vadă calitatea. Vopseaua curge pe blocurile mov şi albastru, pe când noi am dat cu terasit, iar blocul e la fel de opt ani, nu şi-a schimbat aspectul. Mi-au spus că ei pun polistiren mai gros că aşa prevede legea, dar ei nu cunosc legea. Acolo scrie că anveloparea se face în funcţie de materialele intrate în construcţie, cărămidă, parchet, betoane, ori materialul nostru intrat aici se cheamă, în termeni tehnici, material cald. Deci cărămida, parchetul, lemnul, toate sunt materiale calde. Se ţine cont şi de orientarea blocului, iar acesta este orientat spre sud, în soare. La 6.30, când răsare soarele, ne arde. Eu de-asta nici nu doresc să închid balconul. Am pus jaluzele care sunt foarte practice. Când bate soarele foarte tare sau plouă le las în jos. Am umbră, îmi protejează. Dacă închid balconul, trăiesc aici ca într-o seră că nu am niciun pic de aer”.
În ciuda opoziţiei locatarilor, Primăria Bistriţa a mers înainte cu planurile ei şi a scos la licitaţie blocul, deşi jumătate din el nu are nevoie de reabilitare termică, iar marţi, 17 iulie a.c., constructorul care a câştigat licitaţia a cerut să îi fie predat amplasamentul. Întrebat dacă se va lucra şi la acoperiş de unde au apărut toate problemele odată cu mansardarea, constructorul a spus că nu are nicio treabă cu el. Atunci, locatarii au refuzat să-i permită să amplaseze schela, iar acesta s-a retras.
„Noi suntem revoltaţi pe ceea ce se întâmplă. În momentul în care am cerut Primăriei Bistriţa să aplice legea în cazul vecinului care şi-a făcut mansardă şi ne-a creat atâtea probleme, ne-a spus domnul Creţu că suntem proprietari şi că nu se bagă. Acum vin şi vor să intervină pe proprietatea noastră fără să ne fi dat acordul? Acum nu mai suntem proprietari numai atunci când ei nu vor să facă nimic? De ce se irosesc banii publici pe lucrări de care nu este nevoie? Le-am spus din 2015 că nu suntem de acord cu reabilitarea termică făcută de ei, am trimis adrese peste adrese, dar nu ne-au luat în seamă. Nu vrem să dea ei jos lucrarea făcută de noi şi de care suntem foarte mulţumiţi ca să pună ei altă izolaţie de proastă calitate, să dea cu vopsea care să curgă într-un an de pe pereţi, aşa cum se întâmplă pe Crinilor, de exemplu, cu cele două blocuri vopsite de-a dreptul în bătaie de joc. Să fim serioşi, cele mai multe lucrări de reabilitare termică făcute în oraş sunt de proastă calitate. Am fost şi m-am uitat la multe. În plus, mă întâlnesc cu diverse cunoştinţe care locuiesc în blocuri reabilitate de curând. Sunt foarte nemulţumiţi oamenii de ce a ieşit, de cât de proaste sunt lucrările pentru care trebuie să plătească ani la rândul. Nici nu li se spune iniţial cât costă, doar se trezesc că au de dat câte 400 de lei pe an la Taxe timp de 10 ani, ceea ce e ilegal fiindcă legea spune că trebuie acordul proprietarilor inclusiv asupra sumei pe care trebuie să o plătească ei. Preşedinţii de asociaţii, cum e şi Paşca, le spun: lasă că vedeţi cât aveţi de plătit! Păi cum aşa? Faci ceva pe proprietatea mea, mă pui să plătesc şi nu ţii cont dacă sunt sau nu de acord? Încalci legea, domnule!”, a adăugat ea.
În fapt, locatarii blocului 35 de pe Bulevardul Decebal spun că mai întâi trebuie rezolvată problema structurii de rezistenţă a blocului, care riscă să se rupă în două în caz de cutremur în urma fisurii care a ajuns la etajul al doilea, şi abia apoi „dat cu pudră pe faţa unei bătrâne”, mai ales dacă ea a apucat şi s-a machiat deja. Oamenii sunt decişi să se judece cu municipalitatea dacă e nevoie fiindcă au, oricum, de partea lor un morman de adrese pe care le-au trimis de-a lungul anilor la administraţia locală şi la instituţiile statului responsabile de construcţii, putând demonstra că nu li s-a răspuns la cele mai multe dintre ele şi mai ales că s-a încălcat legea întrucât nu a fost obţinut acordul lor pentru aceste lucrări din seria „realizări măreţe” ale administraţiei Creţu, trecute în broşură electorală.
Între timp, alte blocuri care ar avea nevoie de reabilitare termică nu intră în atenţia „specialiştilor” Primăriei Bistriţa care, ani la rândul, s-au făcut că nu văd cum apar tot felul de construcţii improvizate în special la balcoane şi la parter, fiind direct responsabili de urâţirea postrevoluţionară a acestui oraş, construit, odinioară, cu gust de către saşi.
Felicitari, doamna! E bine ca lumea sa stie de aceste batai de joc. M-am intrebat mereu cum se selecteaza blocurile, acumdar inteleg ca e de o maniera abuziva. As vrea sa stiu cum raspunde falosul primar la cele spuse…
Primarul se consideră stăpân pe tot orașul, nu contează noțiuni ca proprietar sau cetățean; simple cuvinte de nebăgat în seamă. Dacă el vrea să închidă balcoanele, atunci e musai! Nu contează că fiecare are dreptul de a hotărî pe proprietatea sa, că balconul are alt rol decât acela de a sufoca apartamentele. Iar firmelor care fac execuția lucrărilor nu stiu cât le pasă de calitate, atâta vreme cât recepția cu siguranță se face superficial.
Povestea de la scara blocului 35/B din B-ul Decebal – Bistrita are toate ingredientele necesare unei anchete profesioniste serioase! Exista multi suspecti, persoane particulare dar si institutii ale Statului, care puteau rezolva / corecta greselile aparute. Dar Primaria, in cazul nostru, nu prea doreste sa clarifice problemele contribuabililor. Probleme asemanatoare au si alte blocuri. Bl. nr. 3 din Str. Eminescu are doua parti izolate termic care au fost facute acum cativa ani prin contributia locatarilor; dupa alti ani de lungi asteptari / promisiuni ale Primariei, izolarea termica a fost aprobata si va fi facuta in aceasta vara-toamna. Intrebarile momentului sunt in acest caz: 1) partile izolate termic care rezista inca timpului vor fi decopertate? 2) Cand vor incepe si vor fi finalizate lucrarile de izolare? 3) are firma de constructori muncitori profesionisti care sa le execute la timp (feb. 2019) ?… Schelele inca nu au fost montate, vremea trece, iarna bate la usa peste cateva luni, facturile la gaz contin mai multi bani…
Unicul primar anticetatean din lume.
La fel si pe strada Garii (bloc langa fosta Billa).
Este izolat partial, doar la locatarii care si-au permis cei 1500ron la acea vreme.
Acum „cica” il vor izola din nou. Cu ce drept? Vor cere si locatarilor bani?
Mulți nu știu că aceste anvelopări sun surse de şpăgi grase. Ex: la suprafața mea exterioară de cca.30 mp.am plătit „cash” acum cca.5 ani 1900 lei iar restul de 80% din valoare urmând a fi suportat din fondurile…La un calcul simplu valoarea lucrării pt.cei 30 mp.a costat peste 10.000-lei, dar ar fi ajuns și doar cei 1900- pe care i-am plătit. Explicația şpăgii rezultă și din faptul că cel care a câștigat executarea lucrării a subcontractat-o cu stirea Primăriei. Iar pentru justificarea prețului lucrării nu s-a intocmit nici un deviz de către o firmă specializată, deviz pe care să-l acceptăm noi locatarii. Și pe parcursul execuției nici o persoană din partea Primăriei nu a fist prezentă să supervizeze lucrul sau să primească reclamațiile noastre la calitatea lucrului. Deci șpaga și-a făcut traseul, și nu cred că primarul nu știa de scest lucru și dacă l-a acceptat înseamnă ceva.
Cretu vorbeste in somn . El e campion la reabilitat blocuri precum si-a facut diploma aia cu 5 lei de cel mai bun primar . Clujul , Oradea , Baia Mare si Satu Mare ( ca tot a pomenit regiunea de Nord Vest ) au reabilitat de 100 de ori mai multe blocuri decat Bistrita . Cretule , vezi-ti de pensie si du-te-n amarul tau . La varsta ta chiar nu ti-e rusine sa minti ca porcul ?
legat de mandria lui u reabilitarea i-as spune io vreo doua de alea faine
sa ma sune 0743699718
1. Orice deviere exterioara facuta ulterior (balcon) e ilegala si trebuie sa se ia masuri.
2. Fiecare e obisnuit sa isi faca pentru el, la etajul 3 e izolat, la 2 nu , la 1 iar e izolat. Nu merge asa, ca nu suntem papagali
3. Fiecare bloc trebuie sa fie uniform facut, cu acelasi tip de izolatie pe tot blocul, fara iesiri.
4. Intr-adevar, materialele folosite de primarie sunt de toata jena, fara nici un termen de valabilitate garantat
5. Primaria izoleaza blocul, nu repara acoperisuri. Cunosc cel putin 10 cazuri in care toti aveau probleme cu acoperisul dar acesta a fost renovat de catre proprietari. Cam asta e situatia finala, pe care o vad eu, fara atata tam-tam
Daca si de la unul ca Marius Pasca ati avut astetari atunci ateptati mult si bine(degeaba).Acest individ marca PSD a avut o singura ,,mare realizare” ,necazul din 2008 cu biserica evanghelica in rest individul e un dezastru a fost dat afara de la Urbana,Vitalia de rau si pus sef de bun la Supercom de Cretu.
Pe cand o plangere penala privind anveloparea ilegala a blocurilor ?
o sa scriu si eu cum s-a lucrat la ANDREI MURESANU 8 cat de curand cu poze etc!
Si o sa imi pierd timp sa depun si o plangere sa vedem maimutoii aia din primarie ce mai spun, doamna aia bruneta care raspundea la telefon dupa doua zile cand o apelai sau nu era de gasit cand sunai la centrala primariei!
O felicit pe doamna dar trebuie sa o si corectez TOTI suntem PROPRIETARI nu LOCATARI etc
Proprietari! Plati impozite grase, facem tot felul de hartii daca vrem ceva de la primaria pe care tot noi o platim noi populatia din taxe, impozite etc
Proprietari pe care ne umilesc acesti impostori zi de zi!
O felicit ca stie si meserie, bv, astia habar nu au!
Ooooo, eu ma lupt cu ei de doua luni, de când au început sa reabiliteze blocul de pe Colibitei . Ne-au distrus apartamentele si celor de la etajul 4, dar si celor de la 3, au decopertat plafonul si nu au luat nici o măsura de precauție in caz ca ploua. Si cum ploua continuu, am fost inundați la fiecare ploaie, apa s-a infiltrat in pereți, plafoane… Am făcut sesizări peste tot, la primărie, la asociația de proprietari, ISC, dar… cum a mai zis cineva , toți sunt mâna in mâna. Culmea reabilitării : eu acuma trebuie sa mai si plătesc pentru ca mi-au distrus apartamentul ?! Nu vreau sa mai aud in viata mea de reabilitări ! O sa revin cu poze, un dezastru…
buna ziua autoritati competente pentru rezolvarea problemelor la cele locale va pierdeti timpul multumesc
AUTORITATEA PENTRU MANAGEMENT PENTRU POR (AM POR)
COMITETUL DE MONITORIZARE PENTRU POR ( CM POR)
AGENTIA DE DEZVOLTARE NORD-VEST
REPREZENTANTA COMISIEI EUROPENE IN ROMANIA
OFICIUL EUROPEAN DE LUPTA ANTIFRAUDA
COMISIA PETITII A PARLAMENTULUI UE BRUXELLES
OMBUDSMANSTRASBOURG CEDEX FRANCE (avocatul uniunii europene )
CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE
SOLVIT UE
INTERNATIONAL PRESS CENTRE BRUSSELS
FRANS TIMMERMANS e-mail : frans-timmermans-contact@ec.europa.eu
DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE
CURTEA DE CONTURI A ROMANIEI
PARCHETUL GENERAL A ROMANIEI
I.S.C APARAT CENTRAL BUCURESTI