În aceste condiţii, interviul poate dura chiar şi o oră, mai ales dacă cei intervievaţi nu ştiu ce răspunsuri să dea la întrebări. Recenzorii din Bistriţa, atraşi iniţial de suma pe care o vor primi pentru munca lor (de 550 de lei), au început să regrete că s-au înscris după ce au aflat ce au efectiv de făcut.
Luni, a venit rândul celor din Bistriţa să afle ce au de făcut. La Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, Mircea Chira, le-a explicat ore în şir cum să completeze fiecare formular. Oamenii au aflat că trebuie, de exemplu, să studieze şi casele goale şi să estimeze cam ce ar conţine fiecare, că unele căruţe trase de cai pot fi considerate tot locuinţe şi că mapele albastre se rup din prima, ca să oferim informaţii din toate apectele abordate.
În medie, fiecare recenzor va trebui să viziteze o sută de gospodării în decurs de zece zile, dar unii vor avea mai multe de atât, iar alţii mai puţine fiindcă sectorizarea nu s-a putut face „farmaceutic”, ca să-l cităm pe Mircea Chira. . Când şi-au dat seama cât de multe hârtii au de completat, unii au decretat: e multă muncă, iar banii sunt puţini.
La Bistriţa s-au înscris să participe la recensământ peste 1600 de persoane, însă au fost alese doar 450, oameni care lucrează în administraţie, în învăţământ sau studenţi.
Mircea Chira, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Bistriţa-Năsăud, le-a dat mai multe sfaturi acestora.
„Fiind vorba de zece zile şi de municipiu, consider că fiecare recenzor poate să-şi rezolva norma sectorului său în condiţii confortabile. Sectorizarea s-a făcut în manieră electronică cu verificare practică, dar se poate întâmpla ca, din vară, când noi am făcut sectorizarea, şi până acum, să fi apărut modificări. Puteţi avea, în opis, o casă, şi acum să nu o mai găsiţi fiindcă s-a demolat de atunci şi până acum. Prin recensământ însă facem o fotografie a realităţii momentului”.
El a explicat că fiecare recenzor trebuie să meargă în teren, într-o „vizită preliminară”, în cursul zilei de 19 octombrie, ocazie cu care va identifica toate problemele.
„La Bistriţa nu cred că vor exista, dar s-ar putea să avem în zonele limitrofe, la Viişoara, Sigmir, Unirea unde pot apărea unele probleme”, a spus Chira.
El a declarat că ar fi bine ca recenzorii să-şi facă o planificare a vizitelor în teren şi să facă zilnic zece interviuri de recensământ ca să fie siguri că vor reuşi să-şi îndeplinească norma în cele zece zile pe care le au la dispoziţie.
„În data de 20 octombrie, am rugămintea ca toţi recenzorii să descindă în teren. E prima zi şi va trebui să facem şi o raportare operativă. Indiferent de problemele pe care le aveţi, în ziua aceea trebuie începută munca. Mai am rugămintea să nu vă aglomeraţi pe partea finală. Nu ţin să fim în topul judeţelor ca ritm de înregistrare, dar îmi este foarte greu să accept că suntem sub media pe România. Aceasta din perspectiva raportărilor operative pe care le vom face în fiecare zi”, a spus el.
În ce priveşte colectarea datelor din teren, Mircea Chira a spus că recenzorii sunt obligaţi să ajungă la toate adresele trecute în opis, iar dacă nu-i găsesc pe oameni acasă să le lase înştiinţări când vor reveni.
„Nu este neapărat nevoie ca, având un sector mai mic, de 60-70 de locuinţe, să-l terminaţi neapărat în 31. Îl puteţi termina şi în 25 octombrie ca să predaţi mapa. După operaţiunile de înregistrare în teren, fiecare recenzor va trebui să-şi facă o autoverificare a formularelor aferente fiecărei gospodării. După ce s-a asigurat că a fotografiat totul, va trece la codificările etniei, limbii materne şi religiei şi va face centralizatoarele. Sunt patru tipuri pe care fiecare recenzor va trebui să le facă la fiecare mapă”, a spus Chira.
El le-a cerut recenzorilor să fie profesionişti.
„Majoritatea sunteţi cu experienţă, dar avem şi studenţi cooptaţi în personalul de recensământ în ideea de a avea personal diversificat. Fac apel la profesionalismul pe care trebuie să vi-l construiţi de acum. Citiţi, veţi găsi răspuns la toate întrebările, vă rog să intraţi avizaţi în teren. Vă las şi numărul meu de telefon să mă întrebaţi ce nu înţelegeţi. Ca şi conduită vă cer să vă faceţi acceptaţi de către interlocutorii dumneavoastră, asigurându-i că veţi păstra confidenţialitatea declaraţiilor lui. E un principiu al statisticii moderne. S-ar putea întâmpla să aveţi solicitări să le daţi unora formularul altcuiva să vadă ce s-a declarat, român sau rom sau nu ştiu ce. Doamne fereşte să faceţi aşa ceva! Între dumneavoastră şi interlocutor nu se interpune nimeni. Nimeni nu are voie să vină în locul în care staţi de vorbă cu declarantul. Nu vă expuneţi la niciun risc fiindcă încălcaţi legea!”, a spus Mircea Chira.
El a adăugat că, în cazul în care interlocutorul va da dovadă de rezistenţă şi va spune „verzi şi uscate” din nemulţumirile lui, recenzorii trebuie să-l asculte.
„Ascultaţi omul că nu aveţi ce face. Procedaţi în aşa fel încât să vă atingeţi scopul şi să luaţi declaraţia, dar dacă nu vrea nicicum fiindcă se revoltă prin asta, comunicaţi acest lucru la primărie, să ajungă la cunoştinţa doamnei secretar, de aici apelăm la şeful Poliţiei Locale care e membru în comisia locală de recensământ şi care ne va da un poliţist să încerce el să explice şi să aplice Legea recensământului. Sper că acest lucru nu se va întâmpla, aşa cum nu s-a întâmplat în cariera mea de 20 de ani de director de Statistică”, a declarat Mircea Chira.
Adaugă comentariu