Compania Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de aparate de plasmafereză către Ministerul Sănătății, acuzând dezinteresul și blocajele birocratice din sistemul de sănătate. Compania a donat deja 18 echipamente de recoltare a plasmei convalescente – unul aflându-se la Bistrița – și 6.000 de kituri de recoltare, cu o valoare estimată de 549.600 euro.
Echipamentele permit colectarea directă de plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19.
“Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte”, a precizat vineri compania, într-un comunicat remis 360medical.ro.
Reprezentanții consideră că Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligațiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15, deoarece nu a realizat registrele online pentru donatorii și receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă și nu a organizat schimbul de informații dintre spitalele care tratează pacienții cu Covid-19 și centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă.
De asemenea, ministerul a ignorat apelurile privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, “care este mult mai restrictivă și mai birocratică” decât ghidul aprobat în UE.
Potrivit companiei, în ultimele două luni, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns ofertei privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate.
Cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an și erau însoțite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei.
“În același timp, Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Sănătății nu au dat un răspuns nici ofertei noastre, făcută acum mai mult de o lună de zile, de a pune la dispoziție în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România, astfel încât statul să aibă capacitatea tehnică pentru a fi pe proprietarul și depozitarul plasmei convalescente donate de români”, mai arată compania.
“Chiar dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dovedit implicare și bună credință în susținerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat și continuă să blocheze reformele din domeniu și eforturile societății românești de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică”, mai arată compania.
Reprezentanții firmei solicită demiterea urgentă a Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sănătății și înlocuirea actualilor ei membri cu persoane din sistemul de transfuzie sanguină care, în această perioadă, au demonstrat implicare și determinare pentru a salva viețile pacienților.
La Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița s-a anunțat public faptul că a donat plasmă preotul din Ilva Mică, Ștefăniță Ionel Potra.
Of ,of … tot PSD-ul ii de vina .