Maestrul Nicolae Sava, originar din Republica Moldova, dar stabilit încă din anii 90 în Viișoara, renumit creator de instrumente muzicale din lemn și ceramică, a primit la rândul lui titlul ”Tezaur Uman Viu”, ca o recunoaștere pentru munca sa de o viață dedicată artei tradiționale românești.
”Este unul dintre cei mai valoroși creatori de instrumente populare de suflat din lemn din România. Deține și un brevet internațional pentru că a realizat un taragot unic în lume la care se poate cânta muzică clasică. Este în așa fel realizat încât poate fi folosit în orchestre simfonice. Este și un instrumentist foarte valoros, așa încât ne bucurăm că Bistrița-Năsăud și-a îmbogățit acest patrimoniu de Tezaure Umane Vii”, ne-a spus Alexandru Pugna, directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care i-a înmânat titlul vineri seara.
”Nu m-a chemat și nu m-a așteptat nimeni. Mi-a plăcut foarte mult zona și de aceea am venit aici. Am făcut atâtea instrumente încât, dacă le-aș pune unul lângă altul, aș ajunge până la Chișinău, mii. Mai lucrez și acum, iar titlul acesta pe care l-am primit acum este o mare bucurie. Mai am multe diplome, însă acest titlu este cu totul și cu totul aparte”, ne-a spus Nicolae Sava.
Nicolae Savas-a născut în Republica Moldova, unde și-a cultivat iubirea pentru muzică, dar cea mai mare parte a activității sale de creație în domeniul confecționării instrumentelor muzicale a desfășurat-o la Viișoara.
Încă din anii tinereții, pe când făcea parte din cele mai mari orchestre și ansambluri de muzică populară din Republica Moldova, Nicolae Sava s-a remarcat ca un virtuoz neîntrecut al tuturor instrumentelor de suflat pe care le și confecționează: nai, fluier, caval, fluier îngemănat, ocarina, tilinca, cimpoiul și taragotul original pentru care deține și un brevet internațional.
”Maestrul Nicolae Sava a reprezentat România la cel mai înalt nivel la nenumărate expoziții internaționale, concerte și spectacole pe toate meridianele lumii, având o contribuție inestimabilă în promovarea tezaurului cultural, tradiției și artei populare din România”, scrie în recomandarea întocmită de artistul instrumentist, dirijor, compozitor Cezar Cazanoi, conducător muzical al Orchestrei lui Gheorghe Zamfir și în dosarul de candidatură pentru Tezaur Uman Viu întocmit de Emilia Ometiță, șef – Biroul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Județul Bistrița-Năsăud a avut șase Tezaure Umane Vii, însă Ionică Moldovan, vestitul ceteraș din Sângeorz-Băi, a decedat, așa încât acum avem în viață doar cinci, pe Teodora Purja (din 2018), Ana Bodescu (din 2020), Nicolae Bacea (din 2022), Floarea Cosmi (din 2024) și Nicolae Sava (din 2024).
Felicitări!