Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judecătorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei – definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat, nici asupra oportunităţii. Decizia a fost luată în unanimitate şi, drept consecinţă, iniţiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie suspusă şi unui referendum naţional.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a argumentat că dreptul la căsătorie nu este un drept fundamental în România, iar dreptul la viaţa de familie înseamnă mai mult decât simpla căsătorie. ”Dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituţional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislaţia europeană cu privire la aceasta recomandă o largheţe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunţe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de acelaşi sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viaţă de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relaţiile dintre viitorii soţi. Cuprinde relaţiile cu copii, cu rudele, defineşte care sunt obligaţiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reţine că s-ar fi încălcat acest drept”, au fost explicaţiile preşedintelui CCR.
Valer Dorneanu a mai spus că judecătorii au verificat ”detaliile tehnice” ale iniţiativei cetăţeneşti. ”Am avut de verificat prevederile articolelor 150 şi 152 din Constituţie, dacă sunt întrunite condiţiile tehnice: un număr de 500.000 de semnături, 20.000 din acestea să fie din cel puţin jumătate din judeţele ţării, să fie atestate toate semnăturile (…) Curtea nu s-a pronunţat asupra oportunităţii acestei modificări a Constituţiei, nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soţi, nici măcar să definească din nou noţiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noţiuni care sunt aşteptate de către unii cu privire la parteneriate civile”, a mai precizat Dorneanu.
Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliţia pentru familie, însoţit de trei milioane de semnături. Iniţiatorii îşi motivează demersul prin faptul că susţin „normalitatea” şi susţin că abordarea „fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice” arată că „normalitatea” poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că „specia umană nu poate supravieţui altfel”.
Pe de altă parte, un grup de 24 de organizaţii neguvernamentale şi patru organizaţii internaţionale cer Curţii Constituţionale să respingă iniţiativa privind revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat şi o femeie, definiţie care ar încălca dreptul la viaţă privată şi familie. Organizaţiile semnatare consideră iniţiativa ilegală în raport cu textul constituţional şi standardele de drept internaţional, standarde pe care România s-a angajat să le respecte. Redefinirea familiei dintr-o perspectivă religioasă urmăreşte restrângerea dreptului la viaţă privată şi familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum şi în familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelaşi sex, încălcând astfel principiul egalităţii şi nediscriminării, se arată într-un comunicat de presă.
Solicitarea este susţinută de Amnesty International, Comisia Internaţională a Juriştilor, ILGA-Europe şi European Commission on Sexual Orientation Law. Potrivit sursei citate, cele patru organizaţii internaţionale au transmis o opinie separată în atenţia Curţii, care urmează să dezbată iniţiativa Coaliţiei pentru Familie miercuri, 20 iulie.
Asociaţia ACCEPT anunţă că respectă decizia Curţii, ca parte a instituţiilor statului de drept, dar este de părere că România se pregăteşte de un referendum care o va scoate din spaţiul valorilor europene. „Facem apel la clasa politică să acţioneze cu responsabilitate faţă de comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT). În primul rând, solicităm Parlamentului să clarifice întrebarea care va fi pusă românilor la referendum, pentru a evita confuzia indusă dintre instituţia familiei şi instituţia căsătoriei”, precizează ACCEPT. Asociaţia atrage atenţia clasei politice că familia este o instituţie bazată pe iubire şi respect, care include atât cupluri homosexuale, cât şi familii monoparentale sau cupluri necăsătorite heterosexuale.
Amnesty International a considerat că este vital să se implice în acest demers, alături de alte organizaţii de drepturile omului care au adus argumente juridice în faţa Curţii Constituţionale pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT în România. „Am fost martorii unor iniţiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare şi la viaţă privată şi de familie. Acest curent este foarte îngrijorător. Romania trebuie să respecte obligaţiile sale conform standardelor internaţionale şi europene de drepturile omului. Acum are şansa să arate că protejează drepturile tuturor,” au declarant reprezentanţii organizaţiei. Amnesty International.
Coaliţia anti-discriminare şi organizaţii neguvernamentale din România au transmis, de asemenea, opinii scrise către CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al iniţiativei Coaliţiei pentru Familie.
Potrivit articolului 48 din Constituţie, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, cu condiţia ca aceştia să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Mi se pare de bun simț și logic să consider că atât FAMILIA cât și CĂSĂTORIA se întemeiază pe legătura dintre un BĂRBAT și o FEMEIE, restul se află în sfera anormalității, în același timp consider că este la fel de bun simț ca fiecare om să aibă posibilitatea alegerii a ceea ce dorește să facă cu viața lui fără ca cineva (Stat, ONG sau alți cetățeni) să intervină în viața privată a lucru care din punct de vedere Constituțional, cel puțin, se și întâmplă… Nu văd unde este problema și de ce activarea atâtor „energii” pe această temă care nu are niciun fundament real… Mi se pare cel puțin suspectă vehemența, chiar agresivitatea anumitor ONG-uri (nu întâmplător SOROȘISTE) care se dau cu curul de pământ pentru absolut nimic. Nu se încalcă niciun drept al nimănui, oricine în viața PRIVATĂ poate să facă ce dorește, avem în schimb atâtea probleme legate de copii orfani, de bătrânii care după o viață de muncă grea au o pensie mizerabilă, cu penitenciare supra aglomerate în care se stă sub demnitatea umană și lista poate continua, cu toate acestea ONG-urile cu nume care mai de care mai pompoase și pretențioase („European Commission on Sexual Orientation Law”, adică cum „Comisia Europeană a legii orientării sexuale”?!? wtf is this, cum ar zice un soroșist) se activează la comandă ca să distrugă și mai mult valoriile tradiționale creștine pe care este clădită societatea românească, în cazul acesta FAMILIA?!?…
Intotdeauna e vorba de bani. De aceea se agita ONG-urile! Indiferent de care parte joaca…
Cred că e vorba de mai mult decât de bani, cel puțin în această situație… Bani au că îi finanțează miliardarul filantrop, scopul lor este să facă REVOLUȚIA CULTURALĂ, să promoveze „omul nou” care este dezrădăcinat, nu are istorie, este ateu, deschis la orice aberație în numele drepturilor omului etc…
Nu vad de ce sa ne exprimam parerea despre contractul intre 2 oameni= 2 parti private. De ce m-ar interesa pe mine, heterosexual 100%, ce fac sau ce contract semneaza 2 oameni, fie ei si gay? E treaba lor ce viata isi aleg.
Da, in cazul adoptiilor copiilor de catre cupluri gay, lucrurile se schimba si nu prea e in regula, pt ca, indiferent cine ce-o zice, acei copii nu vor avea sansa unei dezvoltari normale (mai ales dpdv psihic), dar, repet, nu vad de ce ar trebui eu sa imi bag nasul in viata privata a cuplurilor gay
exact…
Nu cred că suntem în măsură noi, heterosexualii , să determinăm drepturile și libertățile semenilor noștri cu altă condiție sexuală. Nu mă interesează opiniile bisericii ortodoxe, catolice , budhiste , ale primitivului G Becali sau ale ong -urilor, suntem cu toții plătitori de taxe și impozite , egali în obligații și egali în drepturi.
Dacă nu te interesează opinia nimănui, de ce ai pretenția să ținem cont de opinia ta? Tolerantule.
D-le DDR, societatea și familia nu se rezumă la ,,poftele” și valorile morale ale bisericilor și ong-urilor, asta ar fi trebuit să înțelegi din comentariul meu. Ai înțeles altceva, să fii sănătos.
maine vor si pedofilii drepturi?
pai…..poate vor si altiii
incredibil cum ne aburesc toti, ce binevoitori si toleranti sunt…….
sa fie gay ubde vor ub intimitate si atat
Asemenea chestiuni (probleme, spuneti-le cum vreti) au existat de cand e lumea si nu trebuie discutate in nici un fel. Orice am face si orice am spune nu e bine, ori facem „reclama”, sau aberam ori incalcam niste drepturi ( atat a hetrosexualilor cat si a homosexualilor), ori suntem „pacatosi”, sau incalcam drepturile …. Asa ca lasati lucrurile asa cum sunt, „no coments” !
fiecare face ce vrea cu gaura lui…. voi in pat faceti ce vreti…asa si ei…. lasati oamenii in pace!!!
si nu inteleg de ce referendum?
e simplu… dati o lege organica ca fiecare sa faca ce vrea cu organul lui!!!