Referendumul pentru definirea familiei nu e văzut cu ochi buni nici măcar de unii dintre membrii PSD. „Referendumul putea fi şi amânat, pus cu altceva, nu ştiu de ce atâta grabă. Mai mare problemă e gripa porcină, erau mai multe probleme legate de mersul strict al ţării”, a spus Ionică Niculai, consilier local PSD la Sângeorz-Băi, într-o emisiune la postul local Sângeorz TV.
„Acest referendum şi acest demers civic semnat de 3 milioane de cetăţeni cu bisericile e un gest normal, doar că nu ştiu de ce … Referendumul putea fi şi amânat, pus cu altceva, nu ştiu de ce atâta grabă. Eu sunt familist convins şi provin din familii care nu au probleme de genul acesta. Sigur că şi Biserica nu permite decât unui bărbat şi unei femei să se căsătorească, e o definiţie foarte clară. Să nu uităm că şi homosexualitatea, şi lesbienele, căsătoria între persoane de acelaşi sex nu a fost legitimată la noi şi nici nu cred că va fi. Nu aveau niciun drept nici până acum. Aveau vreun drept?”, a întrebat Niculai.
Consilierul PSD a adăugat: „Eu nu pot să fac definiţia acestui referendum. În Sângeorz-Băi nici nu ştim cazuri de alt gen, eu nu cunosc niciun caz. În judeţ se mai povesteşte, se mai aude, dar, pentru noi, în Sângeorz-Băi, este foarte clar că familia e compusă dintr-un bărbat şi o femeie. În sensul acesta nu cred că referendumul va schimba foarte mult, doar că putem privi în viitor pentru copiii noştri că nu ţi-ar conveni să auzi că un copil din Sângeorz-Băi se căsătoreşte cu alt băiat sau între femei, dar lumea va merge la vot, sigur că va trece , dar nu era urgenţa numărul zero a momentului. Eu nu o văd stringentă această problemă. Mai mare problemă e gripa porcină, erau mai multe probleme legate de mersul strict al ţării. Pentru mine, un creştin, e foarte simplu: familia e compusă dintr-un bărbat şi o femeie. Atât!”.
La insistenţele realizatorului, Niculai a admis că, „în marile oraşe există o presiune din afara ţării pe această temă, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, metropole unde este viaţă de noapte, iar datorită preţurilor mai mici faţă de restul Europei foarte multă lume vine aici şi atunci sigur că nu ne-ar conveni”.
Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei se va desfășura pe parcursul a două zile, sâmbătă 6 şi duminică 7 octombrie între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot, a decis Guvernul.
Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi ”Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se spune în modificarea art. 48 alin. (1) din Constituţia României, aprobată de Parlament.
Pentru efectuarea cheltuielilor necesare, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163.712.000 lei.
Opozanţii referendumului spun că banii puteau fi folosiţi cu alte scopuri. Jurnalista Elena Stancu, cea care a documentat numeroase cazuri de violenţă în familie, a scris pe Facebook următorul exemplu: „Mama lui David, un băieţel de 7 ani, a fost ucisă de tatăl lui David, care e închis în prezent la Penitenciarul Aiud. David e crescut de mătușa lui,Elena, și merge adesea la cimitirul din Rășinari, unde e înmormântată mama lui. „Mami e moartă și tata e criminal“, i-a răspuns David unui om din sat când l-a întrebat al cui e. Mama lui David a fost ani de zile victima violenței domestice. Toată lumea din sat știa, inclusiv asistentul social, preotul și vecinii, dar nimeni n-a ajutat-o pe această femeie. Cu câteva zile înainte de crimă, când femeia plecase de acasă, tatăl lui David umbla prin sat și zicea la toată lumea că o omoară. Nimeni n-a făcut nimic. Nici o instituție românească n-a reușit să o salveze pe această femeie. David a rămas fără ambii părinți.
În 2015, când am documentat acest reportaj, inspectorul Aurelian Bocan, purtător de cuvânt la Poliția Capitalei, ne-a spus că în România violența în familie face mai multe victime decât accidentele de circulație. „Familia a devenit, din păcate, un mediu mai agresiv și mai periculos decât strada“, a spus el. 33.317 cazuri de violenţă în familie au fost înregistrate de Poliția Română în 2015. În 104 dintre cazuri, victimele au fost ucise. Acestea sunt #adevărateleproblemealefamiliei în România. Referendumul de pe 7 octombrie, care ne costă 43 de milioane de euro, nu este pentru familie. E o invitație la ură și o încălcare a drepturilor omului. E o imensă ipocrizie, una menită să atragă atenția de la legea amnistiei, pe care Dragnea și ceilalți mafioți plănuiesc să o dea în liniște”.
PSD-ul incearca doua lucruri cu acest referendum : sa deturneze atentia populatiei de la problemele acute ale societatii ( pesta porcina , inflatia , jandarmeria cu batausii ei , scumpirea lemnului de foc la populatie , zero km de autostrada , legile justitiei pt Dragnea , etc ) si sa marcheze un castig electoral pe un subiect de relativa actualitate . Argumentatia cu ” facem referendum ca sa nu se poata modifica prin OUG , Codul Familiei ” este puerila atata vreme cat oricare guvern ar fi nu ar da o astfel de Ordonanta pentru o minoritate de homosexuali de 3% din populatie , in detrimentul celorlalti 97% . Personal , voi merge la vot si voi vota pentru familia traditionala .
Ca de fiecare dată, se „inventează” probleme de rezolvat. Acestea de fapt sunt menite să abată atenţia cetăţenilor acestei ţări spre „probleme” de tot felul, să nu se observe preocuparea principală a guvernanţilor faţă de scopul principal urmărit de către aceştia, şi anume de a scăpa de închisoare, în principal o singură persoană, dar pe lângă acesta poate încă mii, care au „bube în cap”. Problema a fost reglementată bine, prin prevederile Constituţiei şi ale Codului Civil, aşa că nu prezenta nici un interes sau urgenţă, nici măcar presiuni din partea UE, aşa cum argumentează unii „lideri” ai PSD. Există alte probleme mai urgente pentru care s-ar fi putut cheltui cei 20 de mii de euro. Nici nu ştiu de unde vor lua aceşti bani, deoarece ministrul finanţelor a afirmat că fondul de rezervă este gol. Desigur că e foarte uşor să apelezi la credite, gândindu-te că pe tine nu te mai înteresează cum se vor descurca cei care vor obţine guvernarea următoare, că ei sunt siguri că nu vor mai avea parte de o nouă guvernare, întrucât oamenii s-au convins, după ce au simţit pe pielea lor, că actualii „administratori” n-au realizat nimic dintre obiectivele promise, iar „osul” de cauciuc aruncat maselor pentru a-i amăgi (creşterea salariilor şi pensiilor) s-a făcut doar în interesul propriu al aleşilor, iar masele mari „au tras scurta”, adică au beneficiat doar de inflaţie, care i-a sărăcit şi mai mult. Banii „aruncaţi în vânt” pentru referendum, servesc tot interesele guvernanţilor, prin care, aceştia speră să „dreagă busuiocul”, să le crească încrederea din partea credulilor. Eu sunt sigur că întregul circ, va eşua, iar efectele banilor aruncaţi în vânt, vor fi plătite de către cei trei milioane care au optat pentru o procedură inutilă de modificare a Constituţiei şi de majoritatea celor care nu s-au pronunţat pentru referendum. Nu vor obţine nici măcar 15 % prezenţă la vot, deoarece oamenii sunt ferm convinşi că toată mascarada a fost pusă la cale, doar a le servi celor care au ticluit-o. Nu cred că oamenii cu „un pic de minte” nu-şi dau seama de încă o „minciună sfruntată”.
Referendumul e ” hai sa ne aflam in treaba”. E o cheltuiala de bani inutila.Ma intreb cate persoane de acelasi sex au dorit sa isi intemeieze o familie din aceasta tara si au deranjat asa de tare incat a fost nevoie de a fi lucrul cel mai important la acest moment pentru care sa faci un referendum?
Astia fac si ei ce pot. Daca se cheltuie atatia bani pe un referendum fara rost inseamna ca doar atat pot sa faca. Sunt scoli unde elevul merge in fundul curtii la wc sau mai auzim ca un elev a cazut in fosa septica din cauza lipsei banilor si a proastei administratii si alte lipsuri fara numar iar ei, incompetentii cheltuie bani aiurea. Cata prostie este in tara asta…..
Bani f…..ca de obicei pe lucruri care nu-si au rostul. Pe cine intereseaza cine cu cine se casatoreste? De ce nu un referendum pentru penalii din Parlament, sau curvele care stau sub umbrela penalilor??
Ma p… pe referendumul psd-ului!