„Curtea Constituţională nu poate vota împotriva poporului român”, susţine secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
După anunţarea rezultatelor finale ale referendumului de către Biroul Electoral Central, Curtea Constituţională trebuie să valideze sau să invalideze referendumul. Rezultatele parţiale indică o prezenţă cu câteva procente sub pragul de validare de 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale (peste 9,1 mil. alegători). Dacă rezultatele finale se menţin sub acest prag, referendumul este invalidat, iar Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, potrivit legii referendumului.
Pentru Dragnea şi alţi lideri PSD, Curtea trebuie să interpreteze însă rezultatele pentru că, atunci când a impus pragul de prezenţă (pragul a fost impus în lege în urma unei decizii a Curţii Constituţionale) nu a luat în calcul boicotarea referendumului de către democrat liberali.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut că USL ia în calcul depunerea unei sesizare la Curtea Constituţională, privind boicotul organizat de către PDL.
„Avem o situaţie inedită în România şi în Europa din 1945 şi până acum şi dacă vreţi, de la primul vot liber exprimat pentru Parlamentul European din 1968. Un preşedinte al unui stat european care se duce la masa bogaţilor şi apără interesele României nu mai este reprezentatul cetăţenilor români. În acest moment preşedintele Traian Băsescu nu mai are legitimitatea morală cea pe care o clamează întotdeauna Uniunea Europeană”, a spus Zgonea, citat de Mediafax.
Pe de altă parte, decizia Curţii Constituţionale trebuie asumată de Parlament. Teoretic, ea ar trebui citită în plenul Legislativului şi abia apoi Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, dacă referendumul este invalidat. Însă Parlamentul este în vacanţă, iar opoziţia are prea puţină forţă pentru a putea impune convocarea acestuia în sesiune extraordinară pentru a lua act de decizia Curţii Constituţionale.
Sursa: Ziarul Financiar
Care va sa zica: tot de smecherii trebuie sa se tina si pierzatorii. Daca presedintele, pe undeva in mod logic si sustinand ideea ilegitimitatii suspendarii sale din functie, a marsat la ideea neprezentarii sustinatorilor sai la referendumul ad-hoc organizat pentru a sa demitere, iata ca acum, dupa constatarea de catre o inalta institutie a statului roman, Biroul Electoral Central, a situatiei de fapt din ziua de 29 iulie, anume ca pragul minim de validare a referendumului stabilit printr-o decizie a Curtii Constitutionale ca fiind de 50% + 1 din total alegatori inscrisi pe listele electorale ce se afla in custodia Ministerului de Interne, acest prag nu s-a atins. Asta era regula jocului.
Dupa ce a castigat niste voturi la alegerile locale, multe in opinia lor, USL a marsat la ideea obtinerii puterii totale in Romania, numai ca s-a grabit foarte tare, mult prea tare. Setea de razbunare i-a facut a nu lua in calcul cine sunt ei defapt si pe cine reprezinta. Votul de la locale a fost unul de razbunare fata de PDL si nu unul din dragoste pentru USL si ai sai iubiti conducatori. Au crezut ca alimentand populatia cu minciuni propagandistice anti PDL, aceasta va cadea pe spate amorezata de vorbele lor, nepalpand faptele pe care le promisesera a fi faptuite de aceasta cea mai cinstita guvernare din cate au existat vreodata in Romania.
Actionand cu o viteza uluitoare, demna de orice alta cauza mai stringenta pentru viata romanilor, in a atinge un scop de pe agenda proprie a lui George Crin Laurentiu Antonescu, USL a nesocotit orice bun simt si ratiune in desfasurarea propriilor actiuni. Gandindu-se la impopularitatea presedintelui Traian Basescu si beneficiind de o lingusala nemarginita din partea unor trusturi de presa aservite neconditionat, care le-au servit tot felul de sondaje prefabricate, liderii USL si-au imaginat ca cetatenii isi vor face propria agenda functie de cea a lor, se vor prezenta la referendum si il vor elimina de pe scena politica pe omul care isi mai permitea din cand in cand sa-i mai traga de urechi.
A venit referendumul. In ciuda tuturor asteptarilor si a folosirii in unele zone ale tari a unor metode nu tocmai fair-play (a turismului electoral, a furtului pe fata, etc), avand toate instrumentele in mana, iata ca peste 50% din populatie a ales sa nu participe la referendum.
Concluzia acestui referendum pentru mine este: USL A PIERDUT PE MANA PROPRIE SI TREBUIE SA-SI ASUME ACEST LUCRU! A furat cat a putut prin judetele ce isi aroga titlul de fruntasi in intrecerea socialista de fraudare a referendumului, OT, TL, VN, VL, CT, dar n-a constientizat faptul ca in Ardeal acest lucru nu e posibil. Pentru ardeleni, din fericire inca, standardele sunt cele din capitala fostului imperiu, adica din Viena, nu cele de pe malurile Dambovitei.
In aceste conditii, oare mai exista vreo alta posibilitate pentru judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei, decat de a lua act de acest fapt al neintrunirii cvorumului legal, stabilit de insusi guvern din listele lectorale permanente aflate in custodia Ministerului de Interne? Cum poti sa negi evidenta? Chiar poti sa inventezi altceva acum pentru a deturna tot ceea ce se stabilisera dinainte?
Eu nu pot sa spun decat foarte raspicat: EXCLUS domnilor!
Haideti sa terminam cu pretentia „superioritatii” morale a ardelenilor fata de regateni. Avem destui ardeleni fripturisti (romani si maghiari deopotriva) in zilele noastre.
Pentru a cobori putin in istorie, va fac trimitere si la celebra „afacere Skoda” de la inceputul anilor `30, ca sa vedem ca lucrurile nu erau diferite nici atunci.
Padure fara uscaturi nu exista…. dar, privind in ansamblu lucrurile, parca exista ceva diferente,,, aici a fost vorba de procente.
Ia sa faca domunl Ponta un referendum despre plagiatul domniei sale si sa vada care-i va fi scorul in Ardeal.
PDL-ul este mai puternic la V de Carpati, USL este mai puternica la E de Carpati.
Asta nu inseamna ca procentajul fripturistilor este mai mic la noi in Ardeal.
Inseamna doar ca PDL-ul stie sa se adreseze mai bine electoratului din Ardeal, si sa exploateze o anumita „ranchiuna” a acestuia fata de modul de conducere de la „centru”. Are comunicatori mai buni, care l-au ajutat sa isi atraga electoratul fost PNTCD, si sa faca uitate niste fapte precum:
1. cameleonismul politic al PDL-ului (fost PD), care, din membru al Internationalei Socialiste a devenit, peste noapte, partid de dreapta.
2. originea regateana a multor lideri istorici ai PD-ului (Basescu, Videanu, Berceanu etc).
3. afacerile controversate in care au fost implicati multi dintre acesti lideri.
4. evidentierea afacerilor controversate in care sunt implicati lideri ai USL, mergand pe ideea „ei sunt baietii rai, noi suntem baietii buni”.
Nu cred ca exista mari diferente intre politicienii ardeleni si cei regateni, fripturisti fiind in proportii egale in randurile lor.
Adevarat, pe ici, pe colo…
Dar eu ma repet, si spun, ca nu Traian Basescu a castigat referendumul ci UsL-ul l-a pirdut! Ardeleanul a taxat faptele enumerate de dumneavoastra la alegerile locale, cand a spulberat PDL din multe locuri din Transilvania. Acum s-a orientat altfel, din cauza ca, o tzara, o stat si o cugetat care-i raul cel mai mic, nu s-o aruncat cu toata viteza inainte, fiind influentat foarte putin de propaganda violenta indreptata unilateral asupra unui singur om, ce ar reprezenta, chipurile, raul absolut din acesta tara.
Mai cred ca PDL a influentat foarte putin decizia in aceasta parte de tara. Ganditi-va numai la cine il mai crede vreun cuvant pe Oltean in Bistrita. Aproape nimeni. Dar, cel putin in cazul meu, a functionat rationamentul plastic descris de A. Plesu: de ce sa ma duc la referendum sa schimb un berbec cu doua gaste? Si, mai mult, puterea concentrata intr-o singura directie, pe mine unul, ma sperie.
Cum eu nu sunt un expert, sper ca e bine de consultat pareri mai avizate, Iata una, in acest link:http://www.contributors.ro/editorial/ce-se-mai-poate-intampla-in-parlament-cu-referendumul/
Ma lasi? Da si tu un link mai pertinent. e ridicol sa iei in seama argumente care inca mai folosesc termenul de „lovitura de stat”. E rasuflata, vino cu ceva mai credibil. Doar basescu si cativa fanatici mai folosesc termenul asta, majoritatea din pdl au sustinut ca termenul e total nepotrivit.
Oameni buni, nu fiti asa de increzatori in USL! Batalia pentru acapararea Puterii totale (etapa suspendarii presedintelui) NU s-a terminat. Exista, da, niste rezultate anuntate de BEC, dar, din motive necunoscute, nu sunt inca complete si finalizate! Si suntem in a doua zi dupa incheierea Referendumului!
Desi sunt promisiuni ca ele vor fi transmise tarii si CCR miercuri (maine), vor exista in mod sigur obstacole serioase in revenirea de drept a Presedintelui Traian Basescu la Cotroceni. Comunistul Ion Iliescu si juristii postcomunistii din USL (PSD + PNL) au declarat pe fata ca vor incerca sa determine CCR sa valideze rezultatele Referendumului. Pe cele ascunse, subterane nu le cunoastem inca. La aflarea deciziei CCR, piedici serioase vor fi puse si in Parlamentul majoritar USL.
Intr-o tara normala, luni seara, 30 iulie 2012, un presedinte suspendat revenea fara probleme in functie!
CCR are ACUM o mare problema in a-si impune punctul de vedere constitutional, cvorumul de 50%+1, in invalidarea rezultatelor, punct acceptat de USL la inceputul Jocului cu suspendarea. Dar, cu toate presiunile politice din interior, are un marea avantaj: sustinerea europeana. Pe aceasta sustinere se bazeaza multi romani.
Cand un om puternic este infrant cinstit ar trebui sa aiba curajul sincer de a recunoaste acest lucru! Acest gest l-ar propulsa enorm de mult in ochii marelui public, gest de care USL nu este insa in stare. Oare de ce?
sigur ca da, basescu e un om puternic dar a fost infrant. sau……ai putea sustine ca acele 12 procente sunt victorioase?. deci ar trebui sa-si dea demisia. iar despre sustinerea europeana (dupa ce a gresit grav cu boicotul) cred ca e pe terminate. pe europeni care au ceva traditie democratica nu-i poti pacali si minti mereu, el a crezut ca sta de vorba cu electoratul rojmanesc.
CCR trebuie sa ia in calcul datele oficiale http://www.ghimpele.ro/2012/07/lovitura-de-teatru-suntem-85-milioane-de-votanti-515-din-liste-potrivit-acestui-rezultat-basescu-e-demis/ Cui ii e frica de nr real de alegatori ???
Mda… acest lucru trebuia clar evidentiat de catre Ministerul de Interne, cel care a pus la dispozitie listele electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul… Hai sa ne mai numaram de vreo 10 ori, sa-i impuscam pe cei ce nu au fos la vot si sa iasa cum doresc comunistii…
as fi putut fi de acord cu tine, daca te refereai sa nu-i mai numaram de 10 ori si asupra faptului ca M.I trebuia sa spuna inainte de refrendum cati sunt, rezultatelele recensamantului din 2011, nu inteleg care e interesul, tare ma tem ca USL NU A DORIT SA FIE DEMIS BASESCU si suntem o masa de manevra. Cat priveste expresia „sa-i impuscam pe cei ce nu au fos la vot si sa iasa cum doresc comunistii…” ar fi bine sa fi mai rezervat, nu stiu care sunt mai comunisti, Basescu e sigur, apoi comportamanentul pdl ului e foarte aproape de metodele comuniste si chiar fasciste, si… nu cred ca ti se pare normal sa figureze ep listele de alegatori persoane deja decedate. Jenant ! Rusine !
Interesanta opinia: „USL NU A DORIT SA FIE DEMIS BASESCU”! Dar cum aflam asta?
Un pic la nervi comentariul meu anterior; dar nu pot sa-mi imaginez cum Guvernul Romaniei, cel care a organizat toata chestia asta, vine si imi spune odata ceva si, vazand ca nu-i ies socotelile, vine pe dupa casa nanasului zice cu totul altceva. Ce ii da credit sa se schimbe in decizii de la o zi la alta? Au, cine mai crede o iota din ceea ce spune guvernul daca azi sustine despre ceva ca are culoarea alba si maine vine si spune ca-i neagra. Ce parteneri ar mai putea avea incredere in astfel de oameni?
Vai de capul nostru, atata-i de zis!
exact, vai de capul nostru, dar te rog gandeste-te si la minciunile si hotia PDL
Referendumul acesta m-a condus la a mai invata si ceva legislatie, cu privire la sarcini si atributii ce revin institutiilor statului cu privire la stabilirea listelor electorale, de care azi se face atata caz.
Fiind si participant, ca om de teren, la recensamantul populatiei de la sfarsitul anului trecut, parca retin ca acesta a fost organizat pe banii comunitatii europene, pentru a determina populatia stabila la nivelul fiecarei tari din UE, lucru necesar pentru viitorele alocari bugetare la nivel european. Alt lucru pe care mi-l amintesc este boicotul acestui recensamant de catre USL, in acest sens existand si un proces pe rolul instantelor de contencios administrativ, declansat de catre USL cu privire la legalitatea recensamantului, proces care, culmea, are termen in luna septembrie a acestui an.
Cata ipocrizie deci.
O alta prevedere legala este aceea ca de intocmirea listelor electorale se ocupa onor Ministerul Administratiei si internelor, Institutul National de Statistica neavand atributii in acest sens. Odata cu validarea recensamantului, singura chestie ce va fi reactualizata va face referire la numarul de parlamentari proportional cu numarul populatiei stabilite la acel moment. In plus, potrivit legii 3 din 2000, de reactualizarea listelor electorale se ocupa si primariile, care au un termen de 5 zile de la data din care se anunta un viitor scrutin, pentru a reactualiza aceste liste. Aceste liste sunt supuse regimului publicitatii, astfel ca orice cetatean poate sa faca sesizari cu privire la acestea, sesizari care au termen de rezolvare imediat.
Oare, intreb eu, nu de aceste prevederi legale trebuie sa tina cont CCR in decizia de invalidare a referendumului din 29 iulie 2012.