Actualitate

Regal vânătoresc la Băile Figa (FOTO)

Grupe de vânători din Bistriţa-Năsăud, Harghita, Maramureş, Cluj, Suceava, Mureş şi Neamţ s-au întrecut la Băile Figa la cea de-a IV-a ediţie a concursului de preparare a sosului vânătoresc din carne de vânat ”Vânătoare la ceaun”. Cinci vânători s-au luptat pentru trofeul ”Muget de cerb”, competiţie de provocare din mijloace tradiţionale a cerbului în perioada boncănitului.

La concursul culinar au participat grupele de vânători Făgeţel-Mortonca din Harghita (două echipe), Sânpetru (Mureş), Măgura-Nistru (Maramureş/Neamţ), Negrileşti (Bistriţa-Năsăud), Vlădeasa (Cluj), ”Bistriţa multicultural” (Bistriţa-Năsăud), Artemis (Lechinţa), Coşna-Feldru (Suceava/Bistriţa-Năsăud), Transilvania (Bistriţa-Năsăud), Asociaţia Cinegetică ”Ursul Brun” Anieş (Bistriţa-Năsăud). Aproape toate echipele au avut standuri în care au expus produse de artizanat cu tematică cinegetică şi diverse trofee de vânătoare.

Majoritatea echipelor au gătit mistreţ şi căprior la ceaun. ”Bistriţa multicultural”, echipă din care a făcut parte şi vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, a venit în plus cu labă de urs, borş de peşte şi limbă de căprior. Şeful grupei ”Artemis” din Lechinţa a fost primarul comunei, Romeo Florian.

4 ceaun figa 1 ceaun figa 2 ceaun figa 3 ceaun figa

La festivalul vânătoresc au asistat primarul Becleanului Nicolae Moldovan, care a purtat o pălărie de vânător, senatorul PNL Ioan Deneş, deputatul PSD Ioan Suciu, administratorul judeţului, Florin Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisar şef Ioan Ovidiu Mureşan, preşedintele PNL Şieu Odorhei, Jenor Beudean.

Sorin Gârjan, preşedintele festivalului ”Vânătoare la ceaun”, a spus că aceasta a fost cea mai puternică ediţie de până acum, departajarea fiind foarte greu de realizat.

Echipele participante au gătit la ceaun după o reţetă proprie, mâncarea fiind degustată apoi de cei prezenţi la serbarea câmpenească de la Băile Figa, care a avut loc cu prilejul Zilelor Becleanului.

Clasamentul a fost întocmit de un juriu din care a făcut parte şi Ionuţ Lupu, semifinalist al showului TV Top Chef de la Antena 1.

5 ceaun figa 6 ceaun figa 7 ceaun figa 8 ceaun figa

Trofeul ”Ăl mai…ăl”, oferit celei mai simpatice echipe, a fost câştigat de ”Bistriţa multicultural”, ”Polonicul cel mai vânătoresc” (grupa care a obţinut cel mai mare punctaj la secţiunea ”Promovarea culturii vânătoreşti”) a revenit echipei Făgeţel-Mortonca 2, ”Polonicul cel mai gustos” (echipa care a adunat cel mai mare punctaj la secţiunea culinară) a fost înmânat grupei Sânpentru (Mureş), iar marele premiu, ”Polonicul cel mai cel” (echipa care a acumulat cel mai mare punctaj la cele două secţiuni), a ajuns la grupa Măgura-Nistru.

La concursul de stârnit taurul de cerb aflat în perioada boncănitului din mijloace tradiţional-vânătoreşti s-au înscris Dinu Grădinaru (Suceava) la scoică, Szasz Attila (Făgeţel-Mortonca) la trahee de cerb uscată, Gabriel Labonţiu la trahee din plastic, Mugurel Blaga (Făgeţel-Mortonca) la scoică şi Octavian Cobzalău (”Ursul Brun” Anieş) la corn. Ultimul a impresionat asistenţa şi a cucerit trofeul ”Muget de cerb”.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe fotografii!

9 ceaun figa 10 ceaun figa 11 ceaun figa 12 ceaun figa 13 ceaun figa 14 ceaun figa 15 ceaun figa 16 ceaun figa

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.