Actualitate

Regenerarea zonei Independenței Nord, un proiect integrat de peste 6,5 mil. euro

”Regenerarea urbană a spațiilor publice degradate – zona Independenței Nord”, proiect pentru care se va semna contractul de finanțare europeană prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, are o valoare de aproape 6,7 milioane euro.

Proiectul care va fi aprobat în ședința din 26 februarie a Consiliului Local Bistrița vizează reabilitarea integrată a spațiilor publice din interiorul ansamblurilor de locuințe colective delimitate de perimetrul: B-dul Independenței – Valea Căstăilor – Calea ferată – str. Rodnei – str. Someșului – str. Împăratul Traian – str. Solomon Haliță.

În urma proiectului de regenerare urbană se vor contura următoarele funcțiuni:

  • zone de tip ”shared space” prin reamenajarea/ reconfigurarea străzilor urbane/ aleilor Octavian Goga, Tineretului, Șoimilor, Sălciilor, un concept prin care acestea devin spații mai accesibile și prietenoase. Un număr de parcări auto supraterane existente vor fi relocate si organizate într-o construcție de tip parking auto deschis (110 locuri de parcare) cu un regim de înălțime scăzut, demisol, cu parcări și vegetație în jardiniere pe acoperișul terasă, astfel prezența construcției fiind diminuată. Spațiul auto/pietonal de tip ”shared space” va avea cota de călcare la același nivel, cu același tip de asfalt sau pavaj, prin eliminarea diferențelelor de nivel dintre trotuar și carosabil. Deplasarea cu bicicleta va fi încurajată atât prin conceptul străzilor de tip ”shared space”, cât și prin realizarea și suplimentarea pistelor dedicate bicicletelor (asfalt colorat), cadre pentru parcat biciclete și garajelor pentru parcarea acestora (garaj parcare biciclete 200 x 250 x 220 cm).
  • zone pietonale (trotuare), care vor include măsuri pentru persoanele cu dizabilități, precum dale tactile pentru ghidare și orientare nevăzători;
  • piste de biciclete și garaje semideschise, cu acoperiș și/ sau fațade verzi și cu panouri fotovoltaice;
  • zonă verde de loisir și relaxare adaptate pentru diferite tipuri de utilizatori – copii, adolescenți, vârstnici, persoane cu dizabilități;
  • zonă de adunare/adăpostire, de mici dimensiuni, acoperite;
  • zone de agrement pentru diferite sporturi nedistructive – fitness, jogging, jocuri, ciclism;
  • zonă de joacă creativă pentru copii, incluzive și ecologice, amplasate între blocurile de locuit, care vor fi grupate cu zonele de fitness pentru adulți;
  • parking auto cu un regim de înălțime scăzut, demisol cu parcări pe acoperișul tip terasă, prevăzut în locul unei parcări supraterane.

Spațiile verzi existente vor fi amenajate în compoziții cromatice lizibile în orice anotimp, în compoziții peisagere armonioase și irigate de sisteme moderne automatizate. Astfel, se va suplimenta spațiul verde și arborii existenți, ținându-se cont de poziția acestora și de principalele trasee pietonale. Spre deosebire de situația existentă unde spațiul verde e fragmentat sub formă de scuaruri și jardiniere, noua propunere grupează și delimitează mai clar spațiul verde de spațiul mineral în zone mai compacte.

Valoarea totală a proiectului este de 33.311.057,54 lei inclusiv TVA, din care valoare eligibilă – 21.397.303,88 lei, iar valoarea neeligibilă – 11.913.753,66 lei. Contribuția municipalității este de 21.857.613,18 lei, reprezentând inclusiv construcții și instalații aferente parcării auto supraetajate (85% din valoarea valoarea totală de execuție).

7 comentarii

  • Praf în ochi! Administrația își bate joc de noi. Cum să facă toate astea cu 6,7 milioane euro cand doar unei case de 400 mp la Comlod costă 10 milioane de euro? Dacă pentru un nimic la Comlod CJ investeste 51 milioane de lei, Primarul vrea să ne cumpere cu mărunțiș? Parcări etajate, spații verzi, spatii de agrement, zone de joacă? Păi ce-o să zică șeful lui dacă face atâtea la jumătate prețul din cât sparge el pe o casă la țară de care nu e nimeni curios?!?

    51
    10
  • Hai să lăsăm aberațiile din articol care nu se vor face niciodată și hai să terminăm cu proiectele depuse și promise de mult timp, că voi aruncați niște desene în ochii fraierilor și după aia vă dați la fund. Ce se mai aude de centura ocolitoare, de parcările promise, de pasajul Gării – Tărpiului, de amenajarea in zonă de promenadă malurilor râului Bistrița? Cu pasajul pietonal subteran din Decebal ce se mai aude? Nici o veste? Se mai lucrează acolo?

    34
    0
  • Felicitari Primaria Bistrita !
    Vom veni si noi ECOLOGISTII cu propuneri noi, in ce privesc speciile de arbori plantati.

    6
    22
  • Ce bine ar fi sa regenereze trotuarele de pe Simion Mandrescu care nu exista…am facut cerere scrisa la primarie si am primit raspuns ca nu au de gand…

    19
  • Nu sunteți în stare să puneți în funcțiune semaforul de la Policlinică, unde dimineața se blochează traficul pentru că trec pietonii non-stop, unul câte unul, și voi veniți cu proiecte fanteziste, nerealizabile.

    32
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.