Actualitate

Primăria Bistriţa este dispusă să cumpere un telescop, dar pune condiţii

Primarul Ovidiu Creţu a precizat că Bistriţa nu are o piaţă de desfacere a produselor agricole eco deoarece în judeţ nu există astfel de producători, că după ce vor fi construite parcări în zonele aglomerate ale oraşului se vor realiza şi în marile cartiere, între blocuri, unde continuă crearea de locuri de parcare de reşedinţă, şi că după doi ani reîncepe reabilitarea trotuarelor.

Preşedintele PER Bistriţa, Marius Bălan, i-a cerut ”în mod imperativ” primarului Ovidiu Creţu să-şi însuşească măcar o parte din propunerile şi proiectele ecologiştilor, printre care reabilitarea de trotuare, refacerea lăcaşurilor pentru arborii de pe aliniament, construirea unui părculeţ al tinerilor în cartierul Subcetate, reabilitarea străzii Tărpiului, înfiinţarea unei pieţe cu produse strict ecologice, amplasarea unui stăvilar metalic de reţinere a deşeurilor pe Râul Bistriţa în amonte de oraş, reînfiinţarea unui obor de animale şi cereale într-unul dintre cartierele oraşului (Sigmir, Sărata, Unirea), cumpărarea unui telescop şi amplasarea lui într-un loc adecvat, pentru ca tinerii împătimiţi să poată cerceta bolta cerească.

”Am notat şi vom vedea dacă şi cum putem să le prindem în buget pe cele care sunt fezabile”, i-a transmis Creţu, care i-a răspuns punctual.

”Reîncepem în acest an, pentru că am întrerupt doi ani, reabilitarea trotuarelor. Sunt alocate sume pentru vreo 8-10 km de trotuare. Am reţinut ideea stăvilarului de reţinere a deşeurilor, va trebui să gândim un studiu de soluţie, nu e o chestiune simplă. Există obor de animale la Jelna, care e mai aproape de Bistriţa decât Sărata. Municipiul nu e o zonă în care să apară astfel de oboare. Strada Tărpiului are un proiect cu trotuare, cu iluminat, cu tot ce trebuie, şi încercăm să-l realizăm pe fonduri europene. O piaţă de produse eco nu a mai fost pentru că nu avem produse eco, în Bistriţa-Năsăud nu există producători de produse agricole bio. Stimulăm producţia individuală aşa cum putem, în Piaţa Decebal. Dacă vor apărea produse bio, de acord. În Piaţa Domului din Koln, în fiecare sâmbătă dimineaţă se organizează o piaţă floricolă şi agroalimentară, la fel intenţionăm să facem şi noi. Nu ar fi o problemă să cumpărăm un telescop, dar un astfel de echipament nu e ca o piatră de kilometraj şi lumea se uită la ea şi trece mai departe. Trebuie să fie o clădire cu acoperiş, ca un observator, cu personal plătit, cu întreţinere, sunt costuri mari. Dacă există o instituţie care ar vrea să gestioneze un astfel de obiectiv, putem să discutăm despre achiziţionarea unui telescop. Dacă o şcoală, o universitate are cursuri de acest gen, oameni de specialitate, ar fi bine. Un telescop nu e un binoclu, am unul acasă, e un hobby, şi ştiu că e o chestiune dificilă. Vom începe în acest an cu un teren de sport în Subcetate şi vom continua cu un parc pentru adolescenţii de acolo”, a spus Ovidiu Creţu.

El a adăugat că, după ce vor fi construite parcările subterane şi supraterane etajate din str. Petre Ispirescu, Bistricioarei şi zona Mihai Eminescu, se vor realiza parcări şi în marile cartiere. ”Începem cu zonele cele mai aglomerate, centrale, dar în etapa următoare vor fi parcări şi în marile cartiere, între blocuri. La ora actuală acolo sunt parcări de reşedinţă pentru toţi doritorii. În proporţie de 90% acestea rezolvă situaţia, mai avem câteva de finalizat”.

2 comentarii

  • Construirea sau amenajarea unor parcari in zona centrului istoric al Bistritei este o necesitate. Se tot vorbeste de amenajarea unei parcari in spatiul din spatele ansamblului Sugalete, cu intrare din strada Lupeni, insa pana acum nu s-a facut nimic. Tot pe strada Lupeni colt cu strada Eminescu exista o suprafata mare in spatele bisericii romano-catolice, care cu cheltuieli minime ar putea fi transformata in parcare de suprafata. Apoi se intentioneaza construirea unor parcari supraetajate in zona centrului civic (in spatele prefecturii). Totusi, pana la demararea acestor lucrari mari si consumatoare de timp si bani ar putea fi efectuate unele amenajari de bun simt. Astfel, poate fi demolata centrala termica de pe str. Bistricioarei care ar permite sa se deschida o artera de circulatie cu iesire in str. Petre Ispirescu. In lungul acestei alei care ar putea fi numita „Strada Muzeului” ar putea fi deocamdata amenajate parcari care sa deserveasca institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. De asemenea s-ar putea incepe sistematizarea zonei din jurul Muzeului Judetean, unde cu putina imaginatie s-ar putea gasi un loc unde sa fie mutata macheta din lemn a cetatii medievale care in prezent se afla in Piata Centrala, intr-un loc total nepotrivit. Chiar si propunerea de a fi achizitionat un telescop poate fi rezolvata prin organizarea unui „punct astronomic” in cadrul sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului Judetean.

  • Stimate D-le TIBI; Va multumesc pentru sugestia d-vs,asa vom proceda,va trebui sa aflam repede,partenerul care doreste sa se implice pentru bistriteni,la o investitie care cu siguranta nu va dezamagi. Dintre,toate vietuitoarele pamantului doar omul a avut acest privilegiu sa priveasca in sus sa admire sa se teama si sa spere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.