Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 9 decembrie 2021, precum şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, unele dintre ele fiind relaxate.
Se elimină obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile publice deschise. Masca de protecţie va fi purtată în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi.
Se elimină interdicțiile de circulație a persoanelor pe timpul nopții.
Desfășurarea anumitor activități în spații închise sau deschise va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și în intervalul orar 05.00-22.00 și nu doar până la ora 21.00 ca până acum (competiţiile sportive, cinematografele, spectacolele, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente culturale, cursurile de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-urile, conferinţele).
Va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 05.00-22.00, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară în spații închise și/sau deschise: restaurante, cafenele, terase, săli de sport și/sau fitness, piscine interioare, săli de jocuri, locuri de joacă pentru copii, târguri, bâlciuri, talciocuri.
Accesul la organizarea și desfășurarea activităților menționate sau la activitățile cu publicul a operatorilor economici în cauză va fi permis doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă rezultatul negativ al unui test, prin intermediul certificatului digital.
Activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale, a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, precum și activitatea de cazare în structurile de primire turistice va fi permisă și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test.
În cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și afișarea la intrarea în spațiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.
În perioada 24 decembrie-25 decembrie 2021, respectiv în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, activitatea la restaurante, cafenele, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricții privind intervalul orar, însă doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă rezultatul negativ al unui test, prin intermediul certificatului digital.
Se permit organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor specifice dedicate marcării trecerii în Noul An, în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, fără restricții privind numărul de persoane și intervalul orar, cu purtarea măștii de protecție, precum și cu respectarea măsurilor de prevenire.
Comunicatul Guvernului
”Hotărârea aprobată de Guvern prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României, începând cu 9 decembrie 2021. La baza actului normativ sunt măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 112/2021.
Elementele de noutate sunt următoarele:
– eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate; masca de protecţie va fi purtată în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi;
– eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor pe timpul nopții;
– organizarea și desfășurarea anumitor activități în spații închise sau deschise vor fi permise până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și în intervalul orar 5.00-22.00 (competiţiile sportive, cinematografele, spectacolele, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente culturale, cursurile de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-urile, conferinţele, precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene).
De asemenea, va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5.00-22.00 activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară în spații închise și/sau deschise:
a) activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase;
b) activități în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness;
c) activităţi de administrare a piscinelor interioare;
d) activități în domeniul jocurilor de noroc.
Tot până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5.00-22.00 va fi permisă activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri și locuri de joacă pentru copii, precum și activitatea târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor.
Accesul la organizarea și desfășurarea activităților menționate sau la activitățile cu publicul a operatorilor economici în cauză va fi permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale, a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, precum și activitatea de cazare în structurile de primire turistice va fi permisă și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, nu doar pentru cei vaccinați sau aflați în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
În cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și afișarea la intrarea în spațiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.
O serie de măsuri au fost stabilite și pentru perioadele 24 decembrie-25 decembrie 2021, respectiv în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022.
Astfel, în perioadele menționate, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, precum și la terase va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricții privind intervalul orar și doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
De asemenea, se va permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor specifice dedicate marcării trecerii în noul an, în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, fără restricții privind numărul de persoane și intervalul orar, cu purtarea măștii de protecție, precum și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2”.
VEZI ȘI:
Ne relaxam de sarbatori ca sa incepem in forta valul 5. Cand vestul pune restrictii noi ne relaxam… ce prosti sunt vesticii.
Nici nu trebuia să ajungem să ne relaxăm, speriatule. Nu trebuia să punem restricții de la început. Recomandări, da. În rest fiecare pe cont propriu, că așa e în viață. Dar cu o turmă de paranoici și isterici, apar tot felul de interdicții. Vesticii au mai multe exemplare dinastea. Din cauza asta sunt mai multe constrângeri acolo. Acum se iau la întrecere cu țările conduse de dictatori și comuniști. Datorită unor ipohondrii și speriați ca voi am ajuns aici. Eram demult imunizați natural, dacă oamenii erau lăsați liberi. Câțiva morți în plus. Nu era mare pagubă. Omul e o ființă dăunătoare pentru mediu și pentru el însuși. Selecția naturală trebuia lăsată să își facă treaba. Atâta vâlvă pentru nimic. De moarte nu scapă nimeni speriaților.
Întrebare pentru tribunal și barou: doamna avocată săsărman are voie să fie și avocată și director la ADi, că n-o vede lumea numa rar și colo și colo ?
Întreb pentru opoziție (comodă).
Prietenii știu ei care !
Ce are relaxarea cu o avocata ?
Inca nu am invatat din trecut…..relaxare, apoi vai de capul nostru dupa sarbatori…apoi urlam ca nu avem loc in spitale…
degeaba te-ai injectat ca tot speriat ai ramas. stai in casa cu geamurile inchise
#Ciosan , Are , ca poate ! I lumea pe mana …si stie de ce-i buna! Daca nu amu , apoi cand…
Nici că se putea o tâmpenie mai mare. Am avut 4 valuri catastrofale. Urmează alte zeci. Restricțiile trebuiau radicalizate nu relaxate. Vaccinare obligatorie lunară pentru o mai bună imunizare. Masca trebuie să rămână obligatorie până la dispariția totală a virusului. În plus foarte mulți o poartă în bătaie de joc, neregulamentar. Acești derbedei nici nu ar mai trebui amendați, ci băgați direct la pușcărie. Nimeni nu ar trebui să iasă din casă fără declarație și fără un motiv vital. Toți cei care instigă la nerespectarea regulilor trebuie aspru pedepsiți. Avem conducători prea slabi. Armata trebuie folosită pentru impunerea masurilor. Carantina trebuie instalată la o incidență mai mare de 1 la 10000 și trebuie implementată după modelul chinez. Ăsta e viitorul. Numai așa ne putem apară de acest virus care ne-a decimat. Doar luând aceste măsuri putem spera că peste un milion de ani vom scăpa de acest virus devastator. Ce nebuni au ajuns oamenii!
@Mircea. Eram ironic. Ești prost? Mai citește odată fraiere. Nu sunt vaccinat și nici nu mă vaccinez.
De unde ai răsărit?