Telefericul montat pe 16 stâlpi metalici cu înălţimi ce variază între 3 şi 29 m în lungime de 2,5 km asigură de peste patru decenii accesul la releul de pe Vârful Heniul Mare. Aşa zisul „butoi” îi fascinează şi în zilele noastre pe cei care ajung pe vârful muntelui, cel mai adesea pe jos, ca să admire peisajele.
Albert Gavrilă a urcat şi el în week-end pe drumul forestier Strâmba, spre Valea Strâmba şi apoi pe Vf. Heniu la 1611 metri altitudine, pe cel mai înat vârf din Munţii Bârgăului. Numele muntelui provine de la cel care l-a deţinut, Ioan zis Henul. În anul 1972, aici au început lucrări de prospecţiune şi studii de proiectare a primului releu de televiziune, iar în 1974 a fost aprobat proiectul de construcţie a staţiei de televiziune, din vârful Heniu Mare, cota 1610 m, care a intrat în funcţiune la 31.12. 1977.
Construcţia releului de televiziune de pe vârful Heniul Mare din Munţii Bârgăului este considerată de specialişti a fi una dintre cele mai dificile din Transilvania. La vremea aceea, releul a fostz dotat cu echipamente pentru propagarea sunetului provenind din fosta URSS.
Releul din vârful Heniu este considerat a fi lucrarea de cea mai mare dificultate de acest gen din Transilvania, având în vedere eforturile extraordinare care s-au depus din cauza izolării şi altitudinii. Nu existau căi de acces şi nici surse de energie sau măcar de apă.
Clădirea de pe vârful muntelui a fost construită pe o platformă cu o suprafaţă de 1245 mp, cu o structură de rezistenţă monolit. Ea are 12 m înălţime şi două etaje. Înălţimea totală a turnului este de 74 m.
Aparatura instalată a fost fabricată parţial în ţară, dar emiţătorul de televiziune, de tip Jakori-2 x2,5 KW pe imagine şi 2×0, 75 KW pe sunet provine din fosta URSS. Pentru difuzarea emisiunilor de radio în banda de ultrascurte a fost montată o staţie de tip RD-10 (2 x 3 KW), fabricată la ICRET Bucureşti.
A fost realizată o reţea electrică proprie, prin devierea aeriană din LEA – 20 KV de la Prundu Bârgăului, pe Valea Secului până la staţia telefericului, iar în continuare prin cablu până la cota 1610 m.
În caz de întrerupere accidentală a furnizării energiei electrice, a fost instalat un grup electrogen de fabricaţie Skoda care intră automat în funcţiune, putând atinge parametrii necesari în 30 de secunde. Releul dispune de asemenea şi de staţie de baterii staţionare care poate asigura, fără altă sursă, necesarul de energie pe durata de 2-3 ore.
Adaugă comentariu