Actualitate Economie

Remat, asaltată cu telefoane de cei care vor să scape de maşini vechi. Deocamdată degeaba

Firma Remat Bistriţa de pe strada Drumul Cetăţii este asaltată cu telefoane de posesorii de maşini vechi care ar vrea să le caseze prin Programul Rabla 2013. Deocamdată însă, compania nu ştie dacă va participa la programul care stă să înceapă întrucât are ce face: colectează fier vechi.

Deja, în mai multe locuri din ţară, la sediile firmelor care au colectat în mod tradiţional maşini vechi s-au format cozi şi s-au distribuit numere de ordine ştiut fiind faptul că anul acesta s-aua locat mai puţine tichete. Ca să aflăm cum stau lucrurile la Bistriţa, am luat legătura cu reprezentanţii firmei Remat care ne-au spus că sunt asaltaţi cu telefoane de cei care ar vrea să scape de maşinile vechi.

“Deocamdată nu ştim dacă vom intra în Programul Rabla. Abia acum începe sesiunea de depunere şi validare a dosarelor colectorilor şi dealerilor auto. Nu sunt cozi la noi şi nici liste de aşteptare. Ne asaltează lumea cu telefoane să întrebe când porneşte programul, dar atât. Noi nu depozităm aici rable mai ales că nu ştim dacă vom participa la Program. Vom vedea ce se mai întâmplă. Noi avem activitate, colectăm fier vechi”, a declarat un reprezentant al companiei.

Programul Rabla 2013 se deschide miercuri, termenul pentru depunerea dosarelor la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) fiind data de 23 mai 2013, potrivit unui comunicat. Condiţiile de participare la Programul Rabla 2013, precum şi documentele pe care trebuie să le depună colectorii şi producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţarea Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, ce va fi disponibil, de miercuri, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), la secţiunea aferentă programului. Termenul limită de depunere a dosarelor de validare este 23 mai 2013.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2013 la Programul Rabla, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz (REMAT-uri) vor fi publicate pe site-ul AFM.

În acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul Rabla, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice. Valoarea unui tichet este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012. Pe de altă parte, în cadrul programului deschis în acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte puteau fi utilizate în anii anteriori.

Programul Rabla 2013 se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul limită în care tichetele vor fi acceptate la achiziţionarea unui nou autovehicul este 20 noiembrie. Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ, ci se va realiza în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Poliţiei Române. Bugetul prevăzut în acest an pentru Programul Rabla este de 135 milioane lei. Prin Programul Rabla (2005 – 2012) au fost casate în total 459.775 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 de autoturisme noi.

Potrivit Ghidului de finanţare pentru Rabla 2013, pentru a fi eligibil, colectorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să nu sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului, iar, în cadrul sesiunilor precedente ale programului, să fi respectat în integralitate prevederile ghidului în vigoare la momentul desfăşurării acestora şi să nu fi încălcat clauzele stipulate prin actele juridice încheiate cu AFM. Totodată, este eligibil producătorul care îndeplineşte cumulativ mai multe criterii, printre care: are deschis la Trezoreria Statului contul „50.70.24 – Disponibil din sume alocate din Fondul pentru mediu reprezentând finanţare sau cofinanţare nerambursabilă a proiectelor pentru protecţia mediului”, în caz contrar, producătorul angajându-se ca, în situaţia validării sale, să deschidă acest cont până cel mai târziu la data perfectării contractului de finanţare cu AFM.

De asemenea, nici producătorul nu poate sponsoriza activităţi cu efect negativ asupra mediului şi trebuie să fi respectat în integralitate prevederile ghidului de finanţare pentru Rabla.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS