Dacă ai o idee bună şi un plan de afaceri, poţi să o iei de la zero în orice moment al vieţii. E şi cazul Ioanei Gheorghe, economist de profesie, care a rămas şomeră la 50 de ani, însă nu s-a descurajat. Inspirată de ce a văzut în Spania, într-un study-tour organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud în cadrul unui proiect european, a prins curaj să-şi deschidă propria afacere.
Ioana Gheorghe (foto) a lucrat timp de trei decenii la aceeaşi firmă, apoi s-a angajat la altă companie unde a muncit un an şi jumătate. Când s-au făcut primele reduceri de personal, a trebuit să plece fiind printre ultimii veniţi. Aşa că, la 50 de ani „şi ceva” a rămas şomeră şi s-a înscris în grupul ţintă al Proiectului strategic „Mobilitate şi Inovare pentru Ocupare – MOVE”, derulat de CCI Bistriţa-Năsăud. Vara aceasta a participat la un study-tour ”Mobilitate geografică în Spania” şi a venit de acolo plină de idei.
„În Spania, în acel schimb de experienţă, am văzut multe lucruri frumoase. Cel mai interesant mi s-a părut modul în care ei îşi deschis afacerile. Prin camerele de comerţ, cu fonduri europene, s-a făcut o clădire şi acolo tinerii sau cine vrea, stau acolo un an doi, în acel incubator de afaceri. Li se asigură contabilitate şi tot ce au nevoie la început şi stau ca puii în cuib. După un an, că atât pot sta acolo, îşi iau zborul. Mie mi se pare foarte bună ideea aceasta. Începutul în afaceri e greu, lumea nu are curaj, că de aici pleacă toată treaba, de la frica de eşec, şi atunci e benefică ideea incubatorului de afaceri”, a spus Ioana Gheorghe.
În afară de tineri care şi-au deschis mici afaceri, ea a întâlnit în respectivul incubator de afaceri şi o persoană de vârsta ei, trecută de 50 de ani.
„Era o doamnă care zicea că a fost casnică şi acolo, în incubator, a învăţat să se descurce pe computer fiindcă ea s-a născut într-o perioadă în care lumea nu utiliza calculatoarele. Şi-a deschis un site şi făcea publicitate pentru firme mici, mai ales din provincie,. Avea, de exemplu, printre clienţi, firme care produceau brânză sau mobilier mic. Şi lucrul acesta mi s-a părut foarte interesant. Eu, având peste 50 de ani, m-am gândit că dacă doamna respectivă a reuşit, poate voi avea şi eu succes. Dacă ea se descurcă şi câştigă un salariu decent, cel puţin aşa susţinea, am ajuns la concluzia că aş putea şi eu. Eu sunt economist şi m-am gândit că aş putea să-mi deschid un birou de consultanţă fiindcă am făcut şi un curs de inspector de resurse umane, dar vă spun sincer că m-am gândit să-mi fac şi o cafenea în stil tradiţional, să vin cu ceva nou pe piaţă”, a declarat Ioan Gheorghe pentru Timp Online.
Încântată de ce a văzut în Spania, ea spune că îi încurajează pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să aplice pentru cursuri de formare şi schimburi de experienţă fiindcă dobândesc alte orizonturi.
„Mi-a plăcut foarte mult în Spania. Sunt oameni calzi, ca toţi latinii, de altfel. M-am convins acolo, la ei, că totuşi nu e uşa închisă, că se deschide fereastra. Eu vreau totuşi să rămân în ţară. Sunt în faza în care îmi fac un plan de afaceri şi să mă apuc de treabă”, a spus ea.
Ioana Gheorghe face parte din grupul ţină de şomeri de peste 45 de ani, şomeri tineri sau de lungă durată care beneficiază de cursuri de antreprenoriat în cadrul Proiectului strategic „Mobilitate şi Inovare pentru Ocupare – MOVE”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acesta este derulat de AJOFM Cluj, Asociaţia Inceptus România, RCS Consulting SRL, Asociaţia Dezvoltarea Capitalului Uman şi Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Spania, Camera de comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud fiind partener în cadrul lui.
profita cei ce vand ideile de afaceri!!!!
netul e plin de idei de afaceri
de exemplu pentru a face o afacere bio de gaini de oua in dosarul prezentat trebuia sa stii sa lucrezi la strung sa faci niste piulite pentru a strange cuibarele sa nu le pice ouale pe jos sa se parga….
Mi-e greață de limbajul de lemn și de gogomăniile care sunt servite de niște excroci: incubator de afaceri, study-tour, antreprenoriat, oportunități de afaceri etc. Mi-e greu să cred că o doamnă la 50 de ani care atunci a învățat să „se descurce pe calculator” face acum saituri de publicitate. Totul e un rahat ( să-m fie scuzată expresia) ambalat în limbajul de lemn a lui Moisa Guran. P.S. Auziți cum sună: „INCUBATOR DE AFACERI”