Cultură

Restaurarea Bisericii Evanghelice Bistrița, intervenție sustenabilă

Evenimentele dedicate reintroducerii Bisericii Evanghelice în circuitul turistic după restaurarea cu bani europeni au debutat cu o conferință la Primăria Bistrița, având ca temă ”intervenția sustenabilă” pentru reabilitarea celui mai important monument istoric al orașului.

În deschidere au luat cuvântul Ioan Turc – primarul Bistriței, Johann Dieter Krauss – preot paroh Biserica Evanghelică C.A. Bistrița, Hans Franchy – preşedintele Asociației Sașilor HOG Bistritz-Nosen, Hegedus Csilla – secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, conf. univ. dr. Şerban Ţigănaș – decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, Thomas Şindlariu – subsecretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, prof. univ. onor. dr. Konrad Gundisch – ”Politica și societatea în Bistrița medievală”, prof. dr. arh. Virgil Pop – ”Consecințele restaurării Bisericii Evanghelice din Bistrița”.

”Întregul proces deosebit de laborios al intervențiilor de restaurare merită să fie analizat, dezbătut și diseminat de specialiști. Se împlinesc 463 de ani de la demararea lucrărilor pentru construirea edificiului în forma pe care o vedem astăzi. După lunga perioadă de șantier care a urmat incendiului nefast din 2008, înțelegem mult mai bine efortul celor care în trecut au muncit pentru acest edificiu și ne simțim solidari peste timp cu toți cei care au făcut ca generații întregi să ne bucurăm de splendoarea Bisericii Evanghelice, care a trecut printr-un program de restaurare fără precedent în zona noastră. Biserica Evanghelică este pentru noi, bistrițenii, numitorul comun la care ne raportăm cu bucurie și cu admirație”, a spus primarul Ioan Turc.

”Am trecut prin momentul nefericit din 2008, care și-a pus cea mai profundă amprentă asupra vieții mele, iar acum bucuria mea este incomensurabilă. Fiecare pas pe care îl fac în biserică sau în jurul ei îmi aduce aminte de ceea ce am găsit și ceea ce îmi este sortit să las celui care îmi va succede. Am bucuria că împreună cu foarte mica noastră comunitate ne vedem biserica mai frumoasă decât a văzut-o vreodată un contemporan în viață. Este o satisfacție enormă”, a afirmat pr. paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss.

”Ce se întâmplă zilele acestea la Bistrița este un eveniment secular, deosebit, și sunt mândru că pot participa. Mă leagă multe de Bistrița, de Biserica Evanghelică. Mulțumiri tutor celor care au contribuit la refacerea bisericii, și sunt mulți, pentru că a fost muncă multă”, a menționat președintele Asociației Sașilor HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy.

Vorbitori:

Restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistrița între realitate și proiect

  • Petru Alboi Şandru, șef AM PR NV 2021-2027, ADR Nord-Vest – ”Aspecte ale finanţării monumentelor istorice”
  • Liliana Coceşiu, director executiv Primăria Bistrița – ”Prezentarea proiectului de finanțare pentru restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistrița”
  • dr. ing. Imola Kirizsan, expert monumente istorice / arh. Szilágyi Bartha Zsuzsanna, specialist monumente istorice, dr. ing. Anca Buzura specialist MC instalaţii – ”Restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistrița. Istoria proiectul de restaurare de la Biserica Evanghelică C.A.. din Bistrița între proiect şi execuție”

Patrimoniul mobil și imobil al monumentului

  • dr. Radu Zăgrean / dr. Corneliu Gaiu – ”Contribuții din pespectivă arheologică a monumentului”
  • Mihály Ferencz, restaurator de lemn – ”Problematica restaurării mobilierului din Biserica Evanghelică”
  • prof. univ. dr. Solomonea Carmen Cecilia, expert restaurare – ”Picturi murale fragmentare în Biserica Evanghelică din Bistrița – identificare și punere în valoare prin restaurare”
  • prof. univ. dr. Theo Mureșan, expert restaurare – ”Istoria restaurării unei piese de mobilier din Biserica Evanghelică din Bistrița”
  • Alexandrina Mustea Cuțui, specialist restaurare lemn – ”Problematica restaurării băncilor din Biserica Evanghelică”
  • Mihai Iancovescu Rudeanu, specialist restaurare decorații piatră stucatură / dr. Alexandru Gavrilaș, specialist restaurare pietrărie – ”Pietrăria monumentului”
  • Magyar Arpad, Restaurare – ”Orga Bisericii Evanghelice din Bistrița”

Aspecte ale cercetării monumentului

  • prof. dr. arh. Sergiu Nistor, UAUIM, fost preşedinte ICOMOS România, consilier prezidențial Administrația Prezidențială, Departamentul Cultură, Culte şi Minoritati Naționale – ”Dezastre, distrugeri, refaceri, restaurări și reconstrucții, în contextul evaluării autenticității monumentelor istorice”
  • prof. Horst Gobbel – ”Interacțiune fertilă: Biserica parohială evanghelică C.A. Bistrita și Asociația Saşilor Bistrițeni”
  • conf. univ. dr. Gheorghe Mândrescu – ”Biserica Evanghelică din Bistrița pe drumul de la gotic la Renaştere”
  • Ştefan Ionescu – ”Replicile Covoarelor Otomane de la Bistrița, o punte între trecut și viitor”
  • conf. univ. dr. Adinel Dincă – ”Moștenirea culturală scrisă a Bisericii Evanghelice C.A. din Bistrița”
  • prof. univ. dr. Cornel Ban – ”O perspectivă economică asupra transformării bisericilor monumentale restaurate în bunuri de capital turistic”
  • dr. Vasile Duda, istoric de artă specialist monumente istorice – ”Concluzii privind intervențiile de restaurare de la Biserica Evanghelică din Bistrița”.

Proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, realizat cu circa 4,2 milioane euro prin Programul Operațional Regional, a avut ca principale obiective: restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), consolidare structuri istorice – rezistență, restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, restaurare mobilier bisericesc, restaurare orgă, instalații.

4 comentarii

  • Bravo primarului si echipei pe care o coordoneaza, se vede un alt suflu si un alt vibe apropo de viata cetatii!.
    Aduce mereu oameni importanti aici, face ateneu de Bistrita cu Cartarescu si Purcarete, dar e mereu si prin santiere sau la evenimentele importante ale urbei.
    Un om energic care trage orasul dupa el. Se pare ca doar asa suntem dispusi sa iesim din amorteala ultimelor decenii.

    8
    22
  • Pentru mine personal cel mai important aspect din exteriorul bisericii este faptul ca a reaparut covorul VERDE (iarba) de jur imprejurul bisericii si rondourile cu flori au ramas si ele extrem de decorativ imbracand zona.
    Au ramas in picioare si cei 74-80 arbori de aliniament dar si din perimetrele verzi si cred ca acea mineralizare fortata aleasa de fostul Primar de capul lui nu se va mai face decat doar pe latura nordica asa cum am propus.
    De departe din drona se vede ca locul este mirific si astfel se face deosebirea intre alte piete posomorate de dale gri si natura fascinanta prezenta in Piata Centrala. din Bistrita.
    DA avem o piata unica.
    Meritul este al celor 5.000 de bistriteni care au semnat petitia NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA.
    Administratia nu se poate impauna cu amenajarile exterioare deoarece specialistii lor (SIC) nu iubesc arborii,iarba si florile.
    Noroc totusi ca domnul Primar IOAN TURC a inteles corect mesajele mele in cele sapte intalniri avute pana acuma.

    10
    22
    • Ce bine că se păstrează jungla urbană din buricul târgului. Propun să aducem și niște exemplare de maimuțe sau tucani pentru accentuarea „unicității” acesteia, poate și un lac cu hipopotami.

      2
      8
  • Pericolul este din nou actual cu raderea vegetatiei atata timp cat Primaria invita la microfon oameni care nu iubesc VERDEATA si florile.
    Reiese clar ce a zis octogenarul de la Cluj si care da lectii primariei si ne spune noua cum trebuie sa arate Piata.
    Cica de la panselute nu se poate intra in biserica si din cauza copacilor nu se vede turnul.
    Insa toate astea se vor intampla dupa alegerile din 2024 , pana atunci totul este in studiu si la secret.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.