Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat noile condiţii de acces în Ungaria pentru cetățenii provenind din România, având în vedere că ţara vecină a inclus România pe lista ”galbenă”.
Românii vor fi verificaţi la graniţă şi, dacă prezintă simptome, nu le va fi permis accesul. În lipsa simptomelor, se stă 2 săptămâni în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu.
Ungaria permite accesul românilor fără restricţii, în cazul în care prezintă 2 teste negative de coronavirus, făcute la interval de 48 de ore, în ultimele 5 zile. Documentele trebuie să fie în engleză sau maghiară.
Măsurile vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00.
”Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricţii, zona galbenă – cu restricţii şi zona roşie – nu este permisă intrarea”, a transmis, duminică, Ministerul Afacerilor Externe.
Astfel, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene.
În consecinţă, cetăţenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziţii:
- la intrarea în Ungaria vor fi supuşi examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;
- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceştia vor fi obligaţi să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităţilor sanitare ungare.
”Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetăţenilor care vin din România şi care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferenţă de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză. Totodată, MAE precizează că autorităţile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetăţenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră”, a mai transmis Ministerul.
Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiţia ca angajatorul ungar să transmită poliţiei ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliţiei ungare.
Cu privire la tranzit, autorităţile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiţii:
• durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore;
• persoanele nu prezintă simptome specifice infecţiei cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în ţara de destinaţie, eventual de tranzit.
Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta: 0036 13 847 689, al Consulatului General al României la Szeged: 0036 62 424 431 sau al Consulatului General al României la Gyula: 0036 66 464 579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice 0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor consulare: 0036 30 6777 980 – Consulatul General al României la Szeged şi 0036 30 6357181 – Consulatul General al României la Gyula.
Cele 20 de țări din Europa care interzic accesul românilor sau impun restricții la intrarea pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia-Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Dragă redacție, ar fi frumos dacă ați reuși să luați interviuri la medicii ce luptă cu Covidul în prima linie pentru noi toți. Sunt o mână de medici la spital și la ambulanță.
Acești sunt adevărați eroi, cei ce ies la caz sub teroare în fiecare zi și nu șefii lor ce stau ascunși în birourii și nu papagali de politiceni ce dau doar din clanță și nu sunt înstare să facă nimic. Ei sunt puțini și pot să fie numărați pe degetele de la mâini și măcar atâta merită să fie întrebați cum suportă stresul acesta în fiecare zi, cum trăiesc ei, de ce au nevoie, cum ar putea fi ajutați și DE CE CONTINUĂ SĂ LUPTE ȘI NU ABANDONEAZĂ cu efectele prostilor și ignoranței făcute de noi ceilalți .
De ce continuă? Pentru că și-au ales o meserie destul de bine retribuită, cel puțin în prezent. Nu ați adresat aceeași întrebare când profesorii din generația mai veche – acum pensionari cu pensii umile – s-au dus la școală pentru 500 sau 600 de lei ca să educe copiii. Astăzi, profesorii stau acasă, pretind că țin cursuri online și sunt mult, mult mai bine plătiți. Cine nu vrea să facă o meserie să își aleagă alta. Există instituția demisiei.
Trântori ascunși prin birouri și guriști de politiceni care rânjesc pe la televiziuni și prin ziare câștigă mult mai mulți bani fără să facă nimic așa că pun dinnou întrbarea DE CE SĂ RIȘTI SĂ MORI PENTRU PROSTIA ALCUIVA ?
Acei medici pot să lucreze oricând altundeva întro țară civilizata car îi respectă și îi apreciază pentru ceea ce fac, binînțeles unde și veniturile sunt categoric cu mult mai mari.
Totuși nu o fac nu își dau demisia și nu pleacă în altă parte unde lear fi mult mai bine. Poate că sunt doar Nebuni și luptă pentru noi chiar dacă noi ne baten joc de viața noastră .
Să păstrăm un pic simțul proporților nu poți compara un medic cu un profesor. Este celebră anecdota următoare: Un chirug merge cu mașina la reparat, necanicul auto nedumerit îl intreabă pe chirug de ce el câștigă mai bine ca el că doar în esență fac aceși lucru caută defectul și-l repară. Chirugul îi răspunde : Da așa este dar vezi tu, tu nu poți face treaba asta cu motorul pornit eu însă pot.
Nu cred ca vreunul dintre medicii de acum si-au ales meseria doar in functie de salariile pe care le au acum. Salariile tuturor celor care sunt acum medici erau destul de mici comparativ cu ce puteau castiga in celelalte tari europene. Salariile au crescut mult ca urmare a exodului masiv al medicilor&asistentelor in tarile occidentale (proces care nu s-a oprit, doar a fost incetinit).
Pe de alta parte exista o presa care ajuta mult la propagarea nerespectarii restrictiilor impuse/sugerate de catre specialisti. Nu cred ca trebuie sa dam exemple doar sa urmarim (sau nu) canalele de stiri apropiate de opozitia actuala, in plus nici masurile guvernului (cele politice) nu sunt extraordinare in a restrictiona propagarea virusului. (mai degraba proaste si facute pe genunchi altfel nu erau atacabile)
Cred si eu ca ar exista un interes mare si dpdv al „traficului”, cat si dpdv al mesajulului care ar trebui sa-l transmita presa catre populatie, in a face reportaje/interviuri cu medicii din prima linie si cu pacientii infectati. Ei pot sa trimita mesaje corecte sau cel putin mai aproape de adevar. Deocamdata teoriile conspiratiei sunt mult mai interesante pentru populatie.
Sunt din ce in ce mai multi inconstienti narcisisti care considera ca ei sunt urmasii zeilor din Olimp, nu-i vor ataca bolile lumesti si care propaga mesaje imbecile in mass-media. (ex Catarama)
Mai avem si un PSD cu anexele sale CCR si avocatul poporului (sau al diavolului?) care in campania electorala considera victimele COVID-19 ca unele colaterale, important este sa prinda din nou ciolanul. Au ca exemplu Pro Romania care, cu mesaje anti-masuri de protectie au castigat deja vreo 8-10 % pana acum.
Dar evident aici e site-ul dvs puteti scrie ce doriti/ ce se vinde.