Comuna Ilva Mică este înfrăţită încă din anii 1990 cu Barby, este o comună cu peste 3000 de locuitori, situată în departamentul Savoie din sud-estul Franței. În urmă cu aproape trei decenii, francezii au venit prima oară în Ilva Mică cu 3000 de euro pe care i-au donat ilvenilor să construiască o fântână pentru ca elevii de la Şcoala nr. 2 să aibă apă potabilă şi cu care să se spele pe mâini. Ultima oară când au venit în vizită nu le-a venit să creadă ce au văzut.
„Au trecut 25 de ani de prietenie între Ilva Mică şi Barby. La început, adunau ei câte un euro, doi euro, strângeau în total câte 3000 şi îi donau comunităţii noastre. Prima oară ne-au cerut să facem o fântână la Şcoala nr. 2. Chiar dacă apa nu a fost potanbilă, am reuşit să punem un purificator. Era vorba de o donaţie de 10.000 de lei, dar la vremea respectivă, prin 2004-2005, ni s-a părut mult”, a povestit pentru Timp Online primarul Aurel Horea. El nu se afla atunci în fruntea comunităţii, dar a aflat toate aceste lucruri din documentele primăriei. Doi primari care au condus Ilva Mică înaintea sa au avut grijă să păstreze relaţia cu francezii din Barby, numele localităţii franceze fiind trecut pe tabla de la intrare.
După ce s-a instalat primar, Aurel Horea a început să caute surse de finanţare ca să dezvolte comuna pas cu pas.
„Am început cu un proiect de 13.000 de euro prin fonduri Phare 2002 – La nevoi participăm şi noi, aşa se numea. Am cumpărat un fax care şi acum e în primărie. La vremea respectivă 13.000 de euro ni s-a părut o sumă foarte mare. Apoi, având experienţa unui proiect european, am obţinut un punctaj în plus la alt program Phare fiindcă se dădeau 5 puncte în plus dacă ai avut un proiect anterior. Am primit atunci bani pentru modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Am reuşit să cumpărăm un buldoexcavator, iar pe 25 de oameni i-am pregătit pe la Oradea, că nu orice poate da diplomă în acest domeniu. Aşa am început cu 100.000 de euro”, a explicat primarul.
În urmă cu circa 10 ani, Ilva Mică a fost printre primele comune din judeţ care a implementat un proiect integrat.
„În 2008 am fost prima serie cu Măsura 322 Ilva Mică şi Rodna, iar aici iar a ţinut de ispiraţie. Dacă nu reuşeam să ne mişcăm repede atunci, nu mai prindeam punctajul. La vremea aceea nu ştiam de consultanţi, aşa că m-am ocupat eu. A fost foarte greu, dar am modernizat un cămin cultural, am asfaltat în jur de 6-7 km. Lucrările s-au terminat prin 2009, 2010, 2011, iar străzile arată extraordinar de bine, nu au nicio groapă. Am mai cumpărat şi un utilaj pentru stingerea incendiilor. A costat 833.000 de lei”, a adăugat primarul.
A fost doar începutul modernizărilor în comuna Ilva Mică. În timp, au fost reabilitate străzile, s-a realizat reţea de apă şi canalizare, s-au asfaltat drumuri comunale şi forestiere, au fost modernizate şcolile şi instituţiile de pe raza comunei. Nici nu e de mirare că, în 2015, când francezii din Barby au venit la Ilva Mică pentru aniversarea celor 25 de ani de prietenie nu au mai recunoscut comuna.
„În 2015 ne-au adus iar 3000 de euro că nu ştiau ce am mai făcut între timp, aşa că i-au donat la grădiniţă să cumpere domnul director jucării şi ce mai avea nevoie. Au zis că trebuie să trecem la alt nivel de colaborare fiindcă avem instituţii care arată mai bine ca ale lor. Le-am arătat şi ce proiecte mai avem şi au spus: Nu se poate!”, a spus primarul Aurel Horea.
Pe pagina de Facebook Barby-Ilva Mică, creată special pentru prietenia celor două localităţi, francezii postează adesea, cu mândrie, fotografii din Ilva Mică, încântaţi de ce au reuşit să facă prietenii lor români.
Francezii care priveau de pe pod la apa Ilvei constatau: C’est poubelle! Translatoarea întărea: Oui, oui, c’est plus belle! Și către oficiali: Au zis că acuma este mai frumoasă. După care toată lumea dădea din cap, mulțumită.