Social

Rezistenţă şi profesionalism la proba de maraton a Campionatului Naţional de Atelaje (FOTO)

Pe o căldură toridă, de aproape 30 de grade, oamenii şi caii şi-au arătat rezistenţa şi profesionalismul la proba de maraton din cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Atelaje, organizată ca de obicei la Herghelia Beclean. Atelajele au parcurs 15 kilometri după care au trecut printre şapte obstacole fixe. Între cele două faze ale concursului, caii au fost consultaţi de medicii veterinari şi stropţi cu apă pe picioare ca să se mai răcorească. Câștigător a fost, ca și la proba de dresaj, Rakoczi Gergo (Romsilva).

Ca şi la ediţiile anterioare, delegat tehnic al Federaţiei Ecvestre Române este dr. Kelemen Atilla, prim-vicepreşedintele FER, mândru că România a urcat, anul trecut, pe locul cinci în elita mondială a sportului cu atelaje.

alelaje 1 alelaje 2 atelaje 3 atelaje 4

„De 10 ani, România se numără printre primele zece naţiuni din lume cu rezultate în această ramură. Anul trecut, la Kelemen Atillacampionatele mondiale, ţara noastră a realizat cel mai mare succes de când se practică la noi acest sport, echipa naţională clasându-se a cincea din 26 de ţări participante. Ca în toate sporturile, e foarte greu să obţii un rezultat aşa răsunător, dar e şi mai greu să păstrezi acest loc cinci, aşa că avem emoţii. Anul viitor iar avem campionat mondial şi am dori să participăm cu o echipă care să păstreze acest loc şi, de ce să nu visăm frumos, poate să îmbunătăţească”, a declarat pentru Timp Online, dr. Kelemen Atilla.

Prima etapă din concurs s-a desfăşurat la Târgu Mureş, iar următoarea va fi în Ungaria.

„Din păcate condiţii propice pentru a organiza concursuri naţionale şi internaţionale avem doar la Mureş şi la Beclean. La Târgu Mureş a fost un concurs de succes, mai ales că, înainte de prima etapă, am putut invita o somitate a sporturilor de atelaje, domnul Lazar Zoltan din Ungaria, care a făcut un cantonament cu toţi sportivii. Lotul lărgit al naţionalei a obţinut rezultatele foarte bune. Racozi Gergo, care e maestru al sportului şi multiplu campion naţional, este cel care a câştigat prima etapă. El, de anul acesta, concurează în culorile Romsilva. Pal Atilla, care e şi el maestru al sportului şi multiplu campion naţional, şi el a concurat foarte bine. Din păcate, el are o iapă care are 18 ani şi care nu mai poate fi folosită”, a spus dr. Kelemen.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La cea de-a doua etapă din campionat, cea găzduită de Herghelia Beclean, participă în total 11 echipaje, dintre care nouă de atelaje şi două de ponei. Principalul adversar al concurenţilor este, de departe, căldura.

„Un pic ne încurcă această căldură toridă. Noi am încercat să adaptămşi timpii la diferite faze ca să protejăm caii. Medicii veterinari şi juriul vor face tot efortul să ţină lucrurile sub control şi, unde vedem că caii sunt prea obosiţi sau extenuaţi din cauza căldurii, acolo trebuie să luăm nişte măsuri, să mărim timpii, să luăm pauze ca să nu avem probleme nici cu oamenii, nici cu caii. Maratonul, ca şi efort fizic, e cel mai greu. Este pe 15 kilometri, în două faze, faza A şi faza B, cea cu obstacole fixe. Bineînţeles că solicită caii şi cei care nu sunt bine pregătiţi fizic pot avea probleme. Îi oprim însă pe cei care nu fac faţă. Medicii veterinari controlează pulsul şi respiraţia cailor şi, unde vedem că sunt probleme cu condiţia fizică, acolo, obligatoriu, oprim atelajul şi nu îl mai lăsăm să plece pe faza B”, a adăugat Kelemen.

caldura 1 caldura 2 caldura 3 caldura 4

Fost multiplu campion naţional, dr. Kelemen a spus că driverul poate cere mult de la cai, dar nu poate exagera sau abuza de ei: „Este un sport foarte complex. Aceste animale sunt necuvântătoare, dar simt tracul concursului. Eu sunt absolut convins că sunt cai la care le place să concureze, cu caracter de învingători, dar şi cai care fac ca să fie stăpânul mulţumit, dar nu se străduiesc să şi câştige. Rezultate mari poţi face doar cu cai care au o personalitate puternică şi au instinctiv acest simţ de câştigător”.

La proba de maraton a venit şi primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, împreună cu un grup de turişti din Republica Nicolae Moldovan - atelajeMoldova, pe care i-a invitat să vadă frumuseţile din jurul oraşului: „Cred că puţini au avut şansa să vadă un asemenea concurs. Suntem mândri că Becleanul îl poate găzdui, considerăm că Herghelia Beclean completează oferta turistică a zonei şi suntem onoraţi că vin la noi sportivi din toată ţara, dar şi turişti. Profităm de ocazie să promovăm Băile Figa în continuare şi să le oferim oamenilor servicii cât mai diverse”.

Printre concurenţi s-au numărat şi Paul Pop din Bistriţa, respectiv Florin Burcă de la Herghelia Beclean. Duminică va fi proba de obstacole. Aceasta va începe la ora 11.00. Va câştiga etapa concurentul care va aduna cele mai puţine puncte de penalizare.

obstacole 1 obstacole 2 obstacole 3 obstacole 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.