Un raport asupra situaţiei de la Colibiţa a fost prezentat de şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Ştefan Mureşan. El a spus că, în perioada 2004-2007 au fost emise 27 de acorduri de mediu pentru construirea de case de vacanţă şi agrement la Colibiţa, dar şi autorizaţii de funcţionare pentru şase gatere, pentru barajul şi lacul de acumulare, respectiv hidrocentrală, cariera de piatră de la Miţa, tabăra şcolară Miţa, tabăra de vară MApN, complexul turistic Fisherman’s, Complexul Turistic Ariniş şi Complexul Turistic Lumina lacului.
„În 2007, zona Colibiţa a fost declarată arie protejată sit Natura 2000 pentru peisaj, formele de relief şi aquaturism. În 2010, aria protejată a fost atribuită în custodie Consiliului Local şi Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului. Dina cest moment, orice intervenţie executată în zonă a necesitat avizul custodelui ariei protejate. În 2012, a fost avizat PUG şi regulamentul de aplicare al acestuia. Până la realizarea PUG, tot ce s-a construit în zonă a fost fără o concepţie de urbanism şi amenajarea teritoriului”, a spus Mureşan.
În perioada 2007-2011, în zona loacului Colibiţa au fost emise 40 de acorduri de mediu pentru amenajarea şi construirea de pensiuni, case de vacanţă şi zone de agrement, iar între 2011 şi 2012 au fost emise 60 de acorduri de mediu pentru persoane fizice şi agenţi economici pentru construirea de pensiuni prin programe cu accesare de fonduri europene.
„Din 2004 şi până în prezent, au fost emise 127 de acte de reglementare în zona Colibiţa. În aceste acte, au fost menţionate prevederi în ce priveşte alimentarea cu apă, evacuarea apelor uzate în bazine betonate etanj vidanjabile, colectarea deşeurilor menajere, de ambalaje şi transportarea lor în locuri speciale de către Consiliul Local. Procedura de emitere a actelor de reglementare se face în funcţie de legislaţia în domeniu”, a spus Mureşan.
Din 2003, Agenţia de Protecţie a Mediului nu mai e abilitată să facă verificări în teren, atribuţiunea revenind Gărzii de Mediu.
Şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Maxim Pop, a intervenit şi a spus că instituţia pe care o conduce a verificat hotelurile şi pensiunile de la Colibiţa în privinţa contractelor pe carea cestea le au pentru salubrizare şi evacuarea apelor uzate menajere.
„În lunile august – septembrie a.c., Garda de Mediu a efectuat un număr de trei controale planificate la următoarele societăţi comerciale: SC Coradyana SRL, SC Târnăveanca SRL, SC Ariniş SRL (societăţi care sunt incluse în planul anual de controale) şi un număr de 16 controale neplanificate. Cu această ocazie, au fost trasate următoarele măsuri: eliminarea deşeurilor generate se va realiza doar prin intermediul unui operator autorizat de colectare a deşeurilor, depozitarea realizându-se în Depozitul Ecologic de la Tărpiu; se vor asigura sisteme de colectare/epurare a apelor uzate fecaloid-menajere asigurându-se accesul autospecialei în vederea vidanjării periodice prin operator autorizat. De asemenea, Garda de Mediu s-a autosesizat cu privire la deşeurile depozitate neconform la ieşirea din localitatea Colibiţa, unde o platformă de deşeuri a fost incendiată de autor necunoscut urmare căreia Primăriei Bistriţa Bârgăului i s-a trasat măsura de a sprijini extinderea încheierii contractelor de salubritate în localitatea Colibiţa. La Garda de Mediu s-a înregistrat o singură sesizare scrisă referitoare la depozitare de deşeuri neconforme pe malul drept al lacului la care în urma controlului s-a trasat măsura către Primăria Josenii Bârgăului de remediere a situaţiei”, a spus Maxim Pop.
El a adăugat că a transmis o adresă către Primăria Bistriţa Bârgăului de solicitare a certificatelor de urbanism de construire a pensiunilor, cabanelor şi hotelurilor de la Colibiţa. „În 2013 nu s-au aplicat sancţiuni pe raza localităţii Colibiţa pentru deversări de ape uzate fecaloid–menajere sau depozite neconforme de deşeuri. Personalul Gărzii de Mediu se confruntă cu situaţia de a nu putea verifica toate locaţiile din cauza gardurilor care ajung până la marginea lacului Colibiţa. Responsabilitatea principală pentru zona Colibiţa o are Primăria Bistriţa-Bârgăului, în cazul unor situaţii speciale poate solicita sprijinul GNM”, a spus Maxim Pop.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a intervenit şi a spus că, din cele prezentate, reiese că totul e în regulă la Colibiţa. „Înţeleg că, din punctul de vedere al instituţiilor noastre totul e în regulă la Colibiţa. Eu s-ar putea să greşesc, dar eu cred contrariul. Cred că, într-o majoritatea covârşitoare, lucrurile sunt în neregulă la Colibiţa, dar aştept să-mi demonstraţi că nu am dreptate. (…) Cunosc Colibiţa foarte bine şi mi-aş dori foarte mult să constituim o echipă mixtă de control care să ia casă de casă şi să vadă care e statul ei şi cum funcţionează lucrurile. E inadmisibil ca cei care desfăşoară activităţi comerciale în Colibiţa să nu plătească niciun fel de taxe şi impozite. În plus, când mi-am făcut fosa septică pentru cabana mea de la Colibiţa, constructorii m-au întrebat pe unde să dea gaura pentru scurgere că aşa erau obişnuiţi. E o practică şi aş vrea să văd cum putem face o evaluare şi un control fiindcă, dacă nu avem grijă de mediu, nu avem grijă de viaţa noastră şi de viitor. S-ar putea ca deversările care se fac să nu pună în pericol calitatea apei, dar, mă ofer voluntar să vă pun la dispoziţie barca mea cu vâsle. Nu am folosit-o de doi ani, dar vă spun că m-am dus cu ea pe margine să văd ţevile, le vedeţi pe marginea pădurii, intră direct în lac. Eu cred că o comisie formată din reprezentanţi ai instituţiilor abilitate trebuie să facă aceste verificări”, a spus Radu Moldovan.
Preşedintele CJ a spus că instituţia pe care o conduce a lucrat la o strategie specială de promovare a turismului, face demersuri pentru promovarea zonei ca staţiune de interes naţional, va contribui cu fonduri pentru cofinanţarea proiectelor şi nu e de acord să mai accepte neregulile de la Colibiţa.
Cristiana Sabău
FOARTE BINE SPUS DL Radu Moldovan cite constatri au acestia de la mediu,puturosii incercati sa premiati informatiile si pe urma sa faca treaba dar mai mult isi umfla buzunarele…nici la 112 nu iau masuri
demisia …..domnule Maxiim Pop…..daca mai ai un gram de decenta si onoare……….
nu aveti chemare sa fiti seful Garzii de Mediu………vi s-ar potrivi mai bine cea de fermier in Sangeorz-Bai……pe intelesul nostru,cioban, la o stana de oi pe Cormaia……….