Actualitate

Ce vor risca profesorii care folosesc manuale şi auxiliare neavizate de MEN

Profesorii care folosesc manuale şi auxiliare didactice care nu au avizul Ministerului Educaţiei Naţionale vor fi aspru pedepsiţi, a declarat la Bistriţa ministrul Liviu Pop. Nemulţumit de felul în care arată multe manuale, inclusiv unul de Istorie de clasa a XII-a unde sunt scrise doar două fraze despre Marea Unire de la 1918, ministrul e decis să facă reguli aspre legate de resursele educaţionale.

„Noi vom rescrie manualele pentru clasele I, a II-a şi a VI-a pentru că în anul acesta şcolar vor intra copiii de clasa a VI-a cu noile manuale şcolare. Vom completa lotul de manuale pentru clasele a III-a, a IV-a şi a V-a pentru că am văzut că, în cei 5-6 ani de zile, unii baroni ai manualelor nu au fost interesaţi de toate disciplinele. Vom avea acel manual de bază care va fi corespondentul programei şcolare pentru noua curriculă I-VI. Îi invit pe toţi autorii de manuale, şi din judeţul Bistriţa-Năsăud, din ţară sau din lume, să scrie manuale şcolare. Nu mai este o competiţie între edituri în care trei edituri blocau – ca aşa era legea atunci – şi ele dictau cu cine şi cum se fac manualele. Astăzi orice cetăţean din lume care vrea să scrie un manual şcolar pe programa şcolară I-VI poate face lucrul acesta. Depune proiectul de manual la Editura Didactică şi Pedagogică, se face evaluarea în aşa fel încât în luna mai a acestui an să avem toate manualele licitate aşa încât, pentru prima dată în 27 de ani, să avem absolut toate manualele în şcoli. Acesta este calendarul. Repet informaţia ca ea să ajungă la toţi profesorii foarte buni pe care îi avem, inclusiv universitarii care pot să scrie manuale şcolare pot participa la competiţie. Nu îi va mai bloca nimeni printr-un ordin de ministru. Nu va mai fi situaţia că doar trei edituri pot participa şi noi decidem care. Pot participa toţi autorii, se va face o primă evaluare. Primii trei vor intra într-o evaluzare la nivelul fiecărei unităţi şcolare. Fiecare profesor va evalua şi va spune care manual e mai bun. Se face competiţie naţională, iar cel care va ieşi primul va fi manual unic sau de bază la nivel naţional. Nu îl va face nimeni dintr-un birou, de la minister, că aşa i se pare lui bine că trebuie să funcţioneze şcoala. Apelul meu este ca toţi cei care vor să scrie manuale să se apuce de lucru pentru că avem nevoie în sistemul naţional de manuale de calitate”, a spus Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a adăugat că a aprobat peste o mie de auxiliare care se pot folosi în unităţile de învăţământ „numai acestea, altele, nu”:  „Odată cu aprobarea Codului de etică al profesorului, acei profesori care vor utiliza manuale şi auxiliare neavizate de Ministerul Educaţiei Naţionale vor avea o problemă legată de contractul individual de muncă. Mai multe nu pot să spun pentru că mi-e frică să mă gândesc ce ar însemna dacă am merge şi am cumpăra un suc expirat de cinci luni şi totuşi e pe tejgheaua unui magazin şi totuşi noi îl consumăm. Codul etic al profesorului e în dezbatere publică de anul trecut, am vrut să îl aprobăm acum, dar au zis tot partenerii sociali că mai vor să vină cu nişte completări după ce s-a modificat Legea Educaţiei şi Codul fiscal”.

Potrivit ministrului, câteva sute de auxiliare au fost respinse de MEN, dar alte resurse educaţionale aprobate se află pe site-urile ISJ-urilor şi pot fi utilizate gratuit.

„Sesiunea continuă, va mai fi o nouă sesiune. La nivelul inspectoratelor şcolare se pot depune în continuare resurse deschise, cele gratuite. Avem câteva mii deja încărcate la nivelul inspectoratelor şcolare şi recomand încă o dată tuturor profesorilor, elevilor şi părinţilor să intre pe site-urile inspectoratelor şcolare şi din alte judeţe să ia resursă educaţională gratuită şi să o folosească în actul de predare. Asta e diferenţa între auxiliar şi gratuit. Iar odată cu dezvoltarea programului de formare a cadrelor didactice vom avea resurse educaţionale deschise în aşa fel încât aceste auxiliare contra cost să tindă către zero, chiar să dispară din sistemul de învăţământ. Azi avem câte sute de auxiliare disponibile pe site-urile ISJ-urilor şi pot fi folosite de învăţători, profesori, în actual de predare. Le pot multiplica la nivelul şcolii gratuit”, a spus Liviu Pop.

Între timp, potrivit ministrului Pop, MEN este preocupat să aibă manuale unice: „Astăzi, când într-un manual de clasa a XII-a de istorie, despre Marea Unire sunt scrise două fraze, oare ne place cum arată şcoala românească? Că nu am avut manual unic. O să venim noi cu manual şi o să spunem cât trebuie despre Marea Unire. Avem manual la clasa a XII-a, cumpărat de acum câţiva ani, în care se spune despre Marea Unire fix două fraze”.

Ministrul a explicat că a modificat şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ tocmai ca să facă ordine în privinţa auxiliarelor didactice, în aşa fel încât acestea să nu mai poată fi utilizate în şcoli dacă nu au avizul MEN.

4 comentarii

  • Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca aceste manuale primite de la statul roman gratuite sa fie înregistrare in contabilitatea scolilor sub inventar iar bibliotecarii scolari sa fie obligati sa detina doua gestiuni. Noi in judetul Maramures asta facem fiind obligati de ISJMM. Va multumesc.

  • Iarasi AUXILIARE SI ALTERNATIVE-! ,,…Acei profesori care vor utiliza manuale si materiale auxiliare NEAVIZATE de minister, vor avea o problema in legatura cu Contractul individual de munca,,! Mai pe intelesul nostru domnule ministru: ii veti da afara pe impricinati sau nu? Daca nu, atunci veti reinvia bisnitereala in toate scolile, cu milioane de -,,auxiliare,, si ,, alternative,, – pe care (din nou) parintii vor fi obligati sa le cumpere de la profesori(fara a primi nici un document fiscal). Astfel va fi ingropata din nou Editura Didactica si Pedagogica spre satisfactia baronilor celor 3 edituri particulare, care acum domina piata. Oricum, noi asteptam ca noile modele de manuale ( la nivelul sec.XXI ) sa apara cat mai curând, iar profesorii cu metode educationale de secol XIX sau XX (teme de casa de 5-6 ore/zi) sa se pensioneze cat mai curând.

  • Avem programa. Avem manuale.
    In scoala nu se invata despre buna purtare, legi, taxe, impozite, drepturi, asigurari, etc.
    Nu se invata despre ciclul DO(PLAN – DO – CHECK – ACT).
    Dupa liceu, ii lasam sa se descurce singuri, asa cum, la casa de copii, dupa 18 ani, pleci sa-ti iei lumea in cap, fara nici un sprijin.
    Ii mai tinem 4-6 ani la facultate (dupa posibilitati), dar ei nu stiu ce vrea lumea de la ei si in specuial, ce vreau ei de la viata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.