Actualitate Recomandări

Roadele ”Toamnei Bistrițene”, în Heidenfeld. Crețu: Dovada că a fost un an bun. Premii pentru producători

(FOTO) În Complexul Heidenfeld din Viișoara, timp de două zile, se desfășoară sărbătoarea darurilor toamnei, ajunsă la a XVI-a ediție, o ocazie bună pentru bistrițeni de a-şi umple cămările cu provizii, dar și de a petrece agreabil câteva ore în aer liber.

 

Primarul Ovidiu Crețu, viceprimarul Gelu Muthi, administratorul public al municipiului George Avram, şeful Direcţiei Pieţelor, Luca Răzoare, și directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, au făcut turul standurilor cu produse pentru expoziție, admirând și degustând diferite soiuri de legume, fructe și tipuri de miere. Nu au lipsit din expoziție nici iepurii, porumbeii și găinile de rasă aduse de crescătorii de animale mici.

”Expoziția și standurile cu vânzare arată că în județul nostru anul agricol a fost unul bun, rodnic. M-am bucurat să îi văd din nou pe unii dintre producătorii de legume sau fructe din Dumitra, Sigmir, Sântioana sau Șintereag. Legumele lor sunt, ca de obicei, la cel mai înalt standard, au învățat să folosească tehnologii, semințe din soiuri locale, ceea ce este un punct foarte important pentru noi. Am gustat diferite soiuri de mere, am gustat și din plăcinta adusă din Runcu Salvei, și din ardeii capia produși la Dumitra. Este momentul ca aceia care nu și-au făcut aprovizionarea să o facă, aici găsesc tot ce au nevoie la o calitate excepțională, mai ales produse de la noi din județ. Sunt circa 40 de standuri cu legume, fructe și celelelalte. În aceste zile vin aici și cei care vând în Decebal și în piața en gros. Vedeta este producătorul local din Bistrița-Năsăud, pe care dorim să îl stimulăm. Ceea ce putem face noi este să-i creăm condiții să-și vândă marfa. Dacă acest lucru se întâmplă, el vine și la anul cu produse bune, proaspete și de calitate. Eu sunt și producător, la mine în grădină se fac și roșii, și ardei, dar conopidă așa frumoasă n-am reușit să fac niciodată și nici asemenea vinete”, a spus primarul Ovidiu Crețu la finalul turului.

El a menționat că în Heidenfeld sunt reunite ”Toamna Bistrițeană” și ”Festivalul Fanfarelor”, pentru o ”Toamnă a Fanfarelor” de promovare a produselor agricole din județ și a muzicii de fanfară. ”Producătorii vin aici să își etaleze și să vândă produsele. Am avut un an bun, producătorii mi-au spus că în afară de un pic de îngheț în primăvară, un pic de secetă în iunie și un pic de ploaie prea multă în toamnă, toate au fost bune. Avem fructe și legume parcă desprinse din pozele cu produse din Germania sau Olanda, arată minunat, sunt gustoase și ieftine. Îi felicit pe cei care ne pun pe masă mâncare bună produsă aici la noi”.

Producătorii locali au fost premiați pe secțiuni: Legume – Locul I: Florentin Bodiu din Dumitra, Locul II: Elena Sângeorzan din Șintereag, Locul III: Vasile Hatfaludi din Bozieș. Fructe – Locul I: Simion Cochisă din Sântiaoana, Locul II: Ileana Mate din Malin, Locul III: Ciprian Pieptănar din Sântioana. Produse apicole: Rodica Marian din Bistrița. Crescători de animale mici – Locul I: Anton Roșu (porumbei), Locul II: Horațiu Boțan (iepuri de rasă), Locul III: Radu Pleșa (găini de rasă).

Premiu special pentru autencititate: Ana Gâță din Dobric. Premiu special pentru diversitate: Adriana Susa din Petriș. Premiu special pentru originalitate: Florentina Bălan din Blăjenii de Sus. Premiu pentru consecvență: Maria Sânmărtean din Jelna.

Pe lângă producătorii de legume, fructe, produse apicole, în Heidenfeld îşi expun produsele meşteri artizani și comercianții pieței ”Produs în Bistrița-Năsăud”, micii şi berea nu lipsesc, iar pe scenă au loc spectacole folclorice şi concerte de fanfară cu Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, Fanfara din Rodna, Fanfara din Satu Mare, Fanfara și majoretele din Ungaria, Fanfara și majoretele din Câmpia Turzii, Fanfara din Polonia.

Deoarece în Heidenfeld are loc ”Toamna Bistrițeană”, sâmbătă și duminică Piaţa agroalimentară Decebal şi piaţa en-gros de pe Tărpiului sunt închise. În cele două zile, acolo se fac lucrări de igienizare.

  

AICI PUTEȚI VEDEA UN ALBUM FOTO

5 comentarii

  • Felicitări producătorilor agricoli din județul nostru ! Un gând bun pentru organizatori! Promovăm produsele agroalimentare românești!!!

  • Ati inchis intentionat piata decebal pt ca oamenii sa mearga la targul din viisoara … renovati piata decebal nu o spalati de mizerii. Cu gropile din asfalt ce faceti? Piata decebal arata la fel ca si politicienii de azi, mizerabil.

  • ha, ha, ce gluma buna, cica a fost un an bun.
    90% din marfa aia e de import, adusa cu tirul din turcia, grecia, italia sau spania.
    o fi fost un an bun pentru conturile lor din banci.
    le-or geme seifurile de recolta.

  • Sâmbătă, 30 septembrie 2017, ora 17.00, Toamna bistrițeană – castraveți de seră România: 6 lei/kg.
    Sâmbătă, 30 septembrie 2017, ora 17.15, Kaufland – castraveți de seră România: 2,2 lei/kg.
    A naibii Românie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.