Politică

Robert Sighiartău, despre drumurile județene: Niște tunuri, o lipsă de interes, recepții prost făcute

Deputatul Robert Sighiartău, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud din partea PNL, a declarat că mare parte din drumurile județene modernizate în timpul administrației PSD ”se lasă” chiar și după ce s-au investit în ele sume și de trei ori mai mari decât valoarea inițială a contractului.

Robert Sighiartău a organizat o conferință de presă la marginea tronsonului de 3 km de pe DJ 173C în care Consiliul Județean a investit sume mari de bani ca să stopeze o alunecare de teren.

”Am spus încă de la începutul campaniei că aceasta se va baza pe adevăr și onestitate și că va arăta mâinile pătate de interese ale administrației actuale județene Radu Moldovan, iar astăzi voi vorbi despre drumuri județene. Suntem pe DJ 173C care face legătura între Bistrița și Budacu de Jos. A fost reabilitat acum 4 ani cu 5,3 milioane de lei, deci un milion de euro. Lucrările s-au făcut de mântuială prin frezarea și turnarea unui strat de asfalt pe cei 3 km de aici. Drumul a alunecat, iar Radu Moldovan a mai alocat 700.000 de euro în 2020 pentru lucrări suplimentare. În campania electorală, tronsonul a fost inaugurat cu surle și trâmbițe, dar s-a prăbușit imediat după aceea. A doua alunecare de teren, altă muncă, altă distracție, alți bani publici. După aceea, s-a deschis o nouă licitație de 4,3 milioane de lei. Tot acest tronson de drum, pe 3 km, a costat în final 2,5 milioane de euro. Niște tunuri, o lipsă de interes, recepții prost făcute și bani pe care îi plătesc bistrițenii”, a spus Robert Sighiartău.

Valoarea unui singur contract a crescut de trei ori

“Modernizarea DJ 154D Domnești – Nețeni – Albeștii Bistriței, DJ 162 Sânmihaiu de Câmpie – Visuia și DJ 172 A Beclean – Chiochișa fost scoasă la licitație în ianuarie 2020 pentru suma de 67 de milioane de lei. Licitația s-a câștigat cu puțin peste 65 de milioane de lei (13 milioane de euro), cu 97% din valoarea publicată. Știți ce s-a întâmplat? A fost suplimentată suma cu 46 de milioane de euro, așa încât valoarea totală a contractului a crescut de trei ori decât s-a licitat”, a spus el.

“Probleme care ne arată că nu sunt mâini curate”

“DJ 173 între Șoimuș – Ardan – Budacu de Sus este asfaltat, bine merci, doar că data de publicare a licitației este data de 29 martie 2024, iar drumul a fost asfaltat anul trecut. Asta ne dovedește nouă că se fac lucrări dinainte și că licitațiile sub o formă sau alta se aranjează. Nu ai voie ca administrație județeană să asfaltezi ceva fără să ai licitația făcută, fără să respecți toți termenii procedurali legali ai administrației. Sunt câteva dintre problemele care ne arată că aici nu sunt mâini curate, sunt mâini pătate, tot felul de interese. Toate aceste lucruri trebuie aduse în fața cetățenilor. Nu vorbim de banii lui Radu Moldovan, vorbim de banii bistrițenilor care trebuiau cheltuiți transparent și din ai căror bani trebuia să se facă centuri ocolitoare și multe alte lucruri”.

”Mare parte din drumuri se lasă, inclusiv cel de pe Strâmba”

”S-au asfaltat drumuri județene, foarte bine, dar v-am oferit câteva date despre cum s-au realizat, cât de bine și de scump. Mare parte din drumurile județene se lasă, inclusiv cel de pe Strâmba, și acela inaugurat și surle și trâmbițe în 2019. Ce facem? Investim o grămadă de bani acum, iar peste patru ani băgăm tot aceiași bani în drumurile județene? Nu este normal. Cu banii respectivi se puteau face alte drumuri, cum e cel de la Nepos la Slătinița, iar banii investiți eficient. Aici sunt semne de întrebare. Lucrurile trebuie făcute profesionist, iar dacă accentul va cădea pe calitate, nu pe comisioane, atunci lucrurile se vor schimba. Eu vă asigur că voi face performanță, că la mine calitatea și profesionalismul vor fi pe primul loc tocmai ca banii bistrițenilor să fie investiți eficient. Radu Moldovan e de vină pentru că CJ a scos lucrările la licitație și le-a recepționat. Ei (angajații CJ – n.r.) trebuie să vadă cum se desfășoară lucrările cu diriginte de șantier care să nu fie în legătură cu x sau cu y sau cu anumiți constructori. Trebuie CTC nemțesc, iar dacă interesul e să se facă lucrări de calitate, atunci lucrurile se schimbă. Eu cred că avem constructori serioși care pot face performanță, doar că standardul îl impune CJ, președintele cu tot staff-ul din instituție”.

Întrebat dacă are probe în ce privește acuzațiile aduse, el a răspuns: ”Eu zic că au alții probe. Lucrurile se cunosc așa, pe la colțuri. Eu am dat exemple de nereguli care sunt publice”.

Invitație la dezbatere publică adresată președintelui Consiliului Județean

”Mi se pare normal să avem o dezbatere publică. E normal să vorbim cu actualul președinte să vedem care este viziunea lui pentru județul Bistrița-Năsăud, care e viziunea mea, să putem lua întrebări din partea presei și a bistrițeni.

Așadar îl chem pe Radu Moldovan la o dezbatere să aibă acces și bistrițenii să ne pună întrebări, în termen de 24 de ore să stabilim locația pentru că așa mi se pare normal: oamenii trebuie să decidă informat. În afară de cartoline și de alte lucruri, noi trebuie să stăm în fața oamenilor și să spunem foarte clar cum va arăta viitorul județului.

Dacă nu va accepta invitația mea, eu le voi spune bistrițenilor că a refuzat să li se adreseze direct, să stea în fața presei cu întrebări care să nu fie aranjate dinainte. Dacă nu acceptă, e o fugă de răspundere. Cel puțin o dată la 4 ani cei care dețin o funcție sau vor să o ocupe trebuie să stea în fața oamenilor, să răspundă la întrebări chiar dacă unele sunt mai puțin plăcute și să dea socoteală în fața oamenilor care votează. Eu îmi doresc să avem o dezbatere cât mai repede că se termină campania. Eu sunt adeptul dezbaterilor locale, prezidențiale fiindcă asta înseamnă democrație”, a spus Robert Sighiartău.

(Material electoral comandat de Partidul Național Liberal – PNL Organizația Județeană Bistrița-Năsăud / Executat de Timp Online SRL – portal Timponline.ro / Codul unic de identificare al mandatarului financiar: 21240015)