Roboțelul Nao a atras toate privirile viitorilor absolvenți de liceu care au mers să viziteze noul sediu al Extensiei Universitare Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, instituție care își prezintă astăzi și mâine oferta pentru anul universitar 2022-2023.
”Astăzi, am venit cu 10-15 miniroboți și un robot Nao, din categoria roboților sociali, care este dotat cu inteligență artificială, știe să vorbească, să răspundă la întrebări, să danseze și altele. Am mai adus imprimante 3D, am adus aplicații de realitate virtuală, realitate augumentată, tot felul de standarde, automatizare, deci practic încercăm să acoperim toate disciplinele studiate atât la robotică, cât și la sisteme de producție digitală, cele două linii pe care noi le derulăm la Bistrița în extensia noastră de aici”, a spus prof. dr. inginer Călin Neamțu, directorul Departamentului de ingineria proiectării și robotică de la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției.
El a menționat că robotul Nao este ”o soluție comercială”, dar e programat de către UTCN să facă diverse activități: ”Înțelege limba engleză deocamdată, o să-l facem să înțeleagă și limba română, dar în afară de asta, l-am programat să danseze, ceea ce înseamnă că trebuie să își mențină echilibrul pe toate articulațiile pe care le are. E o muncă destul de laborioasă de programare a acestui roboțel care știe să și învețe. Fiind dotat cu inteligență artificială, învață de la un program la altul și putem să-l folosim în activități tot mai complexe. În momentul de față, vrem să ducem programarea roboților la un alt nivel”.
”Spre deosebire de roboții industriali, programarea acestor roboți sociali e mai complexă fiindcă răspund la alt tip de senzori și stimuli decât cei industriali. Nao știe să asculte, să răspundă, e în zona de inteligență artificială. În viitor, probabil că și roboții industriali vor fi dotați cu această inteligență artificială și atunci noi trebuie să ne pregătim studenții pe cele mai facile soluții de acest tip. În scurt timp vom mai primi un robot care e fratele mai mare al robotului Nao pe care sperăm să reușim să îl aducem aici la inaugurarea acestei clăriri. Cert este că, până în toamnă, la Bistrița vor ajunge trei roboți industriali de ultimă generație”, a spus prof. Neamțu.
”Am adus tehnologie de ultimă oră să arătăm ce specializări avem noi aici, printre care și roboți. Prin proiectul cu bani europeni pe care l-am derulat aici, am făcut investiții în trei laboratoare, unul de informatică cu 40 de computere și soft aferent, un laborator de inginerie medicală și unul de robotică. Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției are o specializare de robotică, la Cluj, dar și la Bistrița, care se derulează în aceleași condiții, cu aceleași cadre didactice. La Bistrița, avem ceva aparte, zona industrială care ne ajută foarte mult, cu acei roboți industriali pe care îi au RAAL, Comelf, Rombat cu care avem un parteneriat. Orele noastre de aplicații se desfășoară acolo. Ne străduim așadar să fim și noi cu tehnologia la zi pentru a putea oferi acestor companii absolvenți bine pregătiți. Am reușit până acum și sper că vom reuși și de acum înainte”, a spus prof. dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistrița a UCTN.
Liceenii care se pregătesc de admitere la facultate sunt așteptați în zilele de 7 și 8 aprilie, între orele 9:00-18:00 la ZILELE PORȚILOR DESCHISE în Piața Centrală nr. 29.
În cadrul evenimentului, li se va prezenta oferta educaţională pentru anul universitar 2022 – 2023 a facultăților din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca din Extensia Universitară Bistrița: Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției și Facultatea de Inginerie Electrică, dar vor putea sta de vorbă și cu foști absolvenți, acum angajați ai unor companii din oraș.
În noua clădire de pe pietonal, Extensia Bistrița a UCTN se va muta în luna mai a.c.
va dati seama cat de importanta a fost aceasta investitie? cat de mult conteaza ca elevii sa poata lua contact cu mediul academic la ei acasa, sa ii inspire sa ii motiveze, sa nu li se para ceva deosebit de greu de abordat? Felicitari din suflet celor care au facut posibila aceasta investitie si ca au gandit sa amplaseze acolo o universitate fie ea si o extensie!!! Felicitari!!! Consiliul judetean BN performeaza si asta nu poate decat sa ne bucure si sa ne prind bine pentru dezvoltarea judetului!!!! Felicitari Radu Moldovan!!!!! si echipa !!!
SUCCES VIITORILOR someri cu patalama!
Investitia este 100% realizata de catre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Meritul CJ BN este acela ca a transferat o cladire in degradare inspre Universitate. Este un gest pozitiv, care trebuie remarcat, fara a depasi insa limita adevarului.
Din cate stim, nici un absolvent de la extensia Bistrita a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca nu este somer. Postam lucruri gratuite, fara fundament.