(FOTO-VIDEO) 800 de elevi din 33 de orașe se vor întrece pentru două zile în cea mai amplă competiție de robotică pentru liceeni organizată în România. BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone are loc între 25 și 26 martie la Sala Polivalentă din București
Echipele de liceeni înscriși în BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone au proiectat, construit și programat câte un robot care se încadrează în tema globală anuală stabilită de FIRST International. În cadrul competiției vor fi organizate jocuri complexe în echipe, în urma cărora vor fi desemnați câștigătorii campionatului și echipele care vor participa la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis, SUA, din aprilie.
Pe parcursul ultimelor luni, pregătindu-se pentru campionat, îndrumați de mentori și antrenori, elevii au fost încurajați să își dezvolte abilități din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. Aceștia au învațat importanța muncii în echipă și a inovației, precum și să aplice principii de inginerie în domeniul roboticii, într-un mediu competitiv. BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone aduce conceptul First Tech Challenge în România. Dincolo de întrecerea între roboții construiți de echipele participante, elevii și-au promovat echipa și au câștigat notorietate în comunitățile lor.
Au răspuns provocării și două echipe din Bistrița-Năsăud: ”Bolts and Gears” de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița și ”Esentza Robotics” de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, care vor încerca să impresioneze cu roboții lor: R2LIVIU respectiv P4TRICK.
Echipa de robotică a CNLR Bistrița, ”Bolts and Gears”
Răzvan Daniel Zoltan: ”Am ales să fac și altceva în afara de algoritmică, care presupune programare practică. Doresc să încerc mai multe domenii pentru a vedea ce îmi place și vreau să îmi deschid mai multe căi în industria IT, precum și în industria roboticii și a mecatronicii”
Andrei Bența: ”Îmi place că FTC Că a apărut și în România și că ni s-au sponsorizat materialele, pentru că dacă ar fi fost doar concursul în sine, probabil că noi nu ne-am fi putut înscrie, neavând banii necesari pentru kit și pentru a construi robotul”
Cătălin Cornea: ”Îmi place la echipa noastră modul de organizare, faptul că aproape niciodată nu ne certăm, îl iubesc foarte mult pe Zoli (și pe restul membrilor echipei, dar pe Zoli în mod excepțional) și pur și simpu îmi place structura echipei, sunt oameni frumoși, inteligenți, deschiși, fără inhibiții sau fițe inutile”
Iulia Silași: ”Mi se pare foarte șmecher că învăț lucruri noi, mai ales lucruri care nu se predau în școală, lucruri practice. Fiind pe PR, mi se pare util să știu cum să fac un contract de sponsorizare sau cum să caut sponsori sau cum să mă ocup de lucrurile acestea”
Ioana Elena Cărbune: ”Eu cred că participarea la FTC o să mă ajute în primul rând pe plan social. Am avut ocazia să comunic cu persoane cu care nu am avut nicio tangență înainte de acest proiect și, prin acest proiect, reușesc să-mi depășesc teama de a vorbi în public. Pe lângă asta, învăț lucruri noi care nu se predau în școala și care cred că o să mă ajute în viitor”
Bogdan Mihai Pugna: ”Membrii unei astfel de echipe au nevoie de entuziasm. Ei trebuie să își doreasca să lucreze împreună pentru același scop. Aceștia trebuie să fie creativi, astfel încât să existe cât mai multe idei care ajută la construirea robotului și nu numai. De asemenea, au nevoie de încredere reciprocă, pentru a putea împreună să facă față oricărei provocări”
James Florin Petri: ”Cel mai mult îmi place la echipa noastră că ne putem adapta la stilurile fiecăruia de muncă, fapt care face totul să decurgă foarte rapid, dar în același timp și foarte eficient. Îmi place și că avem încredere unii în alții și că atunci când muncim ne și distrăm, dar atunci când e foarte mult de lucru toată lumea devine serioasă”
Iris Delia Pâslaru: ”Principalul motiv care m-a determinat să mă înscriu în proiect a fost faptul că înveţi lucruri practice, care în cele mai multe cazuri nu se predau la clasa, însă sunt extrem de utile. Pe lângă asta, îmi place să lucrez în echipă, iar în echipa noastră sunt doar oameni inteligenţi, care au umor şi cu care te poţi înţelege”
Bogdan Alexandru Dumbrăvean: ”Pe scurt, părerea mea este că suntem o echipă ideală. Faptul că suntem prieteni a creat un mediu liniştit. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că suntem leneşi. Ne-am organizat bine de la început, spunând fiecare ce poate face şi dăm tot ce putem de fiecare dată. Dacă pe viitor aş lucra într-o echipă la fel de plăcută ca aceasta, aş fi mai mult decât mulțumit”
Răzvan Mihai Pop: ”Elevii din liceele noastre nu au prea des șansa să participe la proiecte de așa amploare, care să-i provoace să coopereze și să lege cunoștințele lor de a altora care sunt pricepuți în alte domeni. Înainte de facultate sau de munca propriu-zisă, nu ai șansa să aplici ce ai învățat la școală. E încurajator pentru un elev să-și vadă munca transpusă în ceva practic”
Ioana Ilinca Moldovan: ”Profilul participantului ideal este un om dedicat, care poate să iși rupă din timp pentru a lucra la proiect și care are abilitățile necesare să o facă”
Florin Alexandru Ureche: ”Cea mai interesantă parte a concursului sunt, probabil, cele trei minute pe care robotul le petrece în arenă, fiindcă acolo se vede ce am făcut în restul concursului, rezumatul la tot ce s-a întâmplat, strâns în câteva momente de adrenalină pură și emoție care te lasă doar cu dorința de a vedea mai mult”
Narcis Bogdan Monda: ”Echipa noastră are foarte multe puncte forte, cum ar fi faptul că ne înțelegem, muncim cot la cot și ne dăm silința. Aceste lucruri mă fac să îmi placă Bolts and Gears”
Miruna Diana Jarda: ”Ce mi se pare cel mai interesant este faptul că nu se pune neapărat accentul pe competiție, ci pe dezvoltarea membrilor, un lucru ieșit din comun având în vedere că în învățământul românesc se promovează competiția între elevi. Acest fapt se datorează și termenilor de gracious professionalism, care se referă la faptul că trebuie să muncim cât mai profesionist și cât mai bine, și de coopertition, care se referă la faptul că, deși concurăm cu alte echipe, ar trebui să existe o anumită comunicare și să învățăm unii de la ceilalți pentru a rămâne cu toții cu ceva la final”
Echipa de robotică a CNPR Beclean, ”Esentza Robotics”
P4TRICK este robotul creat de elevii Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Robotul trebuie să culeagă mingi de culori diferite şi să le arunce sau să le ridice în coşul de baschet. El va avea şi adversari în ringul care va fi amenajat pentru concurs. Deci P4TRICK ştie să se deplaseze singur sau direcţionat prin controler, ştie să deosebească culorile, ştie să se orienteze singur în ring, ştie să arunce şi să ridice mingi.
Echipa este formată din: Poenar David, Andrei Toma, Daria Marc, Laura Ghimici, Cristina Libotean, Kiş Ştefan, Cătălin Felecan, Bogdan Szasz, Sergiu Pop, Gelu Ungur, Andrei Ionuț Bude, Răzvan Mureşan. Prof. coordonator Mircea Cristian Nicula.
Aici pagina ”Esentza Robotics”
Foto-video: Facebook
Adaugă comentariu