Actualitate

Rodica Dobraniș: Cum poți să îți faci cartierul mai frumos, azi, cu ajutorul primăriei

”Noi, bistrițenii, spunem că Bistrița este un oraș frumos și constatăm acest lucru de cele mai multe ori. Anumite zone ale orașului ne plac mai mult sau mai puțin, în funcție de aspectul vizual și de confortul pe care îl simțim atunci când ne aflăm în locul respectiv. Astfel, apar prin comparație zone “bune” ale orașului și zone mai ‘’puțin bune’’. Ideal ar fi ca toate zonele orașului să fie bune, sau cel puțin diferențele dintre aceste zone să nu fie mari. Pentru zonele noi aflate azi în construcție, un rol important în domeniu îl joacă urbanismul și politicile de urbanism care sunt aplicate de către biroul de urbanism al orașului”, spune candidatul Partidului Oamenilor Liberi (POL) la funcția de primar al Bistriței, Georgeta Rodica Dobraniș:

”Dar ce se întâmplă cu zonele vechi? Cel puțin 80% dintre rezidenții Bistriței locuiesc în zone care au luat naștere până în anii ‘90 și acolo timpul parcă a stat în loc. În afară de marea izolare și zugrăvire a blocurilor, primăria nu joacă absolut niciun rol. Dacă e să luăm per ansamblu, găsim în fiecare an fotografii cu câteva străzi peticite, prezentate ca realizări masive ale primăriei.

Bistrița are sute de străzi, iar când se va reabilita ultima stradă, toate celelalte vor fi din nou o ruină. Aceeași poveste de 30 de ani. În general, locuitorii Bistriței plătesc aproximativ aceleași valori la impozitele pe clădiri către primărie, zonele fiind, în unele cazuri, relative.

În ultimii ani, primăria a început să încaseze masiv și alte venituri de la locuitori. Este vorba de abonamentele de parcare aferente fiecărui proprietar de autovehicul care locuiește într-un cartier semiaglomerat al orașului. Veniturile din aceste abonamente de parcare sunt imense! Au început să fie încasate ca răspuns la marea aglomerație de vehicule din oraș. În fond, această aglomerare este, de fapt, o mană cerească pentru primărie. Cu cât crește aglomerația și cererea de locuri de parcare, cu atât cresc și veniturile primăriei. Ca orice bun cetățean, am acceptat ani la rândul și am plătit la rândul meu locuri de parcare, dar nu am văzut că acest lucru ar aduce un confort sporit locuitorilor zonei. În mod normal, plătești, dar ai ceva mai bun în schimb. Aici nu e cazul. Singurul lucru care s-a schimbat a fost creșterea sumei anuale pe care noi, contribuabilii, o dăm primăriei.Normal ar fi ca, odată cu creșterea plăților către primărie, să crească și confortul nostru, a celor care plătim aceste costuri.

Soluția mea la aceasta problemă este clară și vine ca o normalitate. Având în vedere că există o organizarea structurată în fiecare cartier și bloc de locuințe pe scheletul asociațiilor de locatari, se cunosc în amănunt zonele și sumele încasate pe fiecare zonă. O parte din toate aceste plăți către primărie, sub formă de abonamente de parcare, trebuie să se întoarcă înapoi în cartier. Buzunarul primăriei s-a dovedit a fi o gaură neagră. Ce rost mai are să plătim taxe din ce în ce mai mari pe asfalt marcat în fiecare zi, dacă noi nu vedem nimic făcut din acei bani?

Având în vedere aceste lucruri, una dintre primele măsuri pe care le voi lua este ca o parte din plățile cetățenilor să se întoarcă obligatoriu înapoi în cartierele lor. Să punem la dispoziția cetățenilor aceste sume si să își aranjeze ei zona în care locuiesc, să se gospodărească ei, cu banii proveniți tot de la ei. Odată organizați pe asociații, cetățenii se pot întâlni și discuta nevoile și cerințele lor, discuții care se pot concretiza prin aceste fonduri. Odată hotărât obiectivul, să se pună în aplicare realizarea lui.

Ce câștigăm și care sunt beneficiile? În sfârșit vom avea respectul față de om și de contribuțiile lui ca bistrițean. Fiecare locuitor va avea un cuvânt de spus despre modul în care se vor folosi banii munciți în interesul lui. Vom începe să ne educăm ca și comunitate, să înțelegem că trebuie să participăm la decizii atunci când e vorba de banii noștri.

Se vor vedea progrese imediate, în același timp, în mai multe zone ale orașului. În loc de un oraș îmbătrânit la modul general, vom vedea un oraș tânăr la modul general. Aș putea continua cu multiplele beneficii pe care o practică de acest tip le-ar avea, fără să iau în considerare o dezvoltare la un nivel și mai înalt. Dar pentru ca asta să se întâmple, trebuie să gândim liber și să nu îi mai lăsăm pe alții să administreze după bunul plac fondurile și taxele, din ce în ce mai mari, pe care le plătim în fiecare zi.

Eu, Rodica Dobraniș, alături de echipa de consilieri din partea POL Bistrița-Năsăud – Partidul Oamenilor Liberi, voi implementa acest sistem imediat, împreună cu alte idei, practici și proiecte de administrare corectă și eficientă a banilor”.

https://www.facebook.com/georgetarodicadobranis/posts/185424766303035

3 comentarii

  • Cu ajutorul Primariei cetatenii stau in noroaie . A se vedea cum se circula pe str. Viorelelor si in Zavoaie. Mergeti si vedeti cat este de gros praful pe pervazele geamurilor. Cu ajutorul drujbistilor sefi din Primarie bistritenilor le este luat aerul curat prin amputarea copacilor si din cosurile de gunoi ieftine si ruginite, pisicile si ciorile servesc masa umpland orasul de hartii si mizerii. Veniti doamna candidat Duminica dimineata pe str. Garii la Policlinica langa Non-Stopul cu haleala sa vedeti cum arata perimetrul respectiv. Si asa este de fapt in tot orasul. In rest doar discutii sterile.Despre parerea fiecarui lucuitor in parte privind actul administrativ eu m-am lamurit. Am fost singurul cetatean al Bistritei evacuat de doua ori din CL cu militia locala la comanda pixului ros dupa interventiile mele pe probleme de Mediu.. Din 2007 am participat absolut la toate dezbaterile publice de ori ce fel si mai ales pe bugete.

    • @eu Așa este, totul se învârte în jurul personalității hipertofiate a lui Balan Marius – Horea – ecologist – verde – cetățean – bistrițean – pescar – veveritz etc. El a făcut, el a dres, el a pus pădurile pe dealuri, apele în albie și aerul în oraș. De când a prins că e rost de publicitate gratuită și asta face bine la orgoliu, nu mai prididește. A omorât în oraș orice dezbatere publică. Oriunde s-ar întâmpla, pe orice tema, Bălan e prezent și nu mai încape nimeni să vorbească pe lângă atoateștiutor și atoatefăcător. A început bine și a sfârșit prin a deveni o plagă enervantă și sâcâitoare. Să sperăm că va intra în consiliu de data asta și va rade spațiile verzi de pe Independenței pentru a-și mări parcarea. Autorizația la casă și parcarea l-au scos pe pensionarul STS din pepeni. Va avea acum ocazia să voteze pentru ele și să propună realizarea a două busturi în fața casei lui: unul a lui Horea și celălalt a lui Bălan.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.