Am trecut fără să sesizăm dintr-o lume complicată într-o lume complexă. Globalizarea a adus o sumă uriaşă de oportunităţi dar are şi efecte indezirabile şi uneori inevitabile. Luptei împotriva terorismului i s-au adăugat anexarea de către Rusia a zonei Crimeea, Brexit-ul, alegerile antisistem din SUA, fenomenul ISIS şi războiul din Siria, incendierea nordului Africii, lovitura de stat din Turcia, imigraţia, complicarea geopolitică a Mării Chinei de Sud şi multe alte evenimente aproape imposibil de anticipat dar cu magnitudine mare asupra arhitecturii lumii. Uniunea Europeană, într-o criză funcţională, este aproape la capătul puterii de a se menţine.
Globalizarea a descătuşat forţele lumii şi a imprimat tehnologic o viteză de desfăşurare încât nimeni nu poate anticipa viitoarele evoluţii, nu ştie ce se întâmplă la modul prezent şi nici nu îşi poate explica cum am ajuns aici. Un lucru este clar, bogaţii au devenit în ultimul timp tot mai bogaţi iar săracii tot mai săraci. Istoria ne învaţă că astfel de polarizări duc la violenţă. România se găseşte într-o situaţie de apartenenţă la NATO şi la UE, organisme care nu îşi găsesc drumul, stabilitatea iar previziunile sunt greu de schiţat. Singura certitudine a lumii de azi e incertitudinea. Alegerile de anul viitor din Germania şi Franţa vor amplifica starea de nesiguranţă cel puţin până când se vor compatibiliza părţile lumii euroatlantice.
Dacă ne-am închipui România ca un organism viu am vedea că sistemul osos, asimilat cu industria siderurgic,ă a fost neutralizat de firmele ruseşti iar ce ne-a rămas nu ne ţine în picioare. Al doilea metal ca utilizare în industrie, aluminiul, aparţine ruşilor. Sângele industriei, petrolul şi gazele aparţin austriecilor şi ruşilor. Sistemul circulator ar putea fi asimilat cu infrsstructura rutieră, feroviară, navală şi aeroportuară, este în suferinţă gravă. Din 9 combinate de ciment care ar putea fi asimilat cu sistemul muscular nu mai avem nimic, fiind proprietatea francezilor şi nemţilor. Tot asimilat cu muşchii unei fiinţe vii sunt industriile materialelor de construcţii care acum sunt deţinute de austrieci. Ficatul care ar putea fi asimilat cu industria chimică şi petrochimică, ce numără 32 de combinate legate tehnologic între ele ca multinaţionalele de azi, este grav bolnav. Cumpărăm mixturile asfaltice necesare asfaltării drumurilor de la unguri. Plămânii, adică pădurile, sunt diminuaţi şi intoxicaţi, respiră greu şi pentru austrieci. Capitalul financiar şi piaţa asigurărilor le putem asimila cu oxigenul care ne asigură viaţă, dar aparţine altor neamuri şi îl primim cu porţia şi otrăvit. Sufletul naţiunii, adică inima abia mai bate şi e tot mai înstrăinată. Ochii naţiunii sunt obosiţi şi nu mai privesc nici către Dumnezeu. Toiagul în care ne-am sprijinit de la naştere ca popor, adică biserica, este şubred. Sistemul imunitar, adică armata, poliţia, serviciile şi justiţia, sunt epuizate fizic şi psihic. Sănătatea nu mai poate trata un organism atât de afectat. Acest organism nu mai are nici vise nici visuri. Această fiinţă imaginară nu îşi produce pâinea cea de toate zilele. O cumpără otrăvită de la străini sau o primeşte de pomană în crucea uliţei cum n-a făcut neam de neamul lor. Educaţia naţiunii este atât de bolnavă încât nu mai are energia de a se prezenta la medic şi, resemnată, aşteaptă să moară. Copiii acestui bolnav numit România au plecat departe de casă. Nepoţii bolnavului învaţă istoria Nibelungilor, a Cidului, despre luptele Reginei Isabela cu maurii şi despre zidul lui Hadrian.
Pentru că trăim în spaţiul spiritualităţii ortodoxe, ar fi bine să fim de acord cu Dostoievski, care spunea că vinovaţi suntem toţi şi pentru toate. Pentru malpraxis-ul acesta trebuie să se plătească. Aş vrea ca toţi candidaţii pentru Parlamentul României să completeze şi corecteze imaginea pe care eu am schiţat-o sumar. Aceşti parametri de stare ai naţiunii să fie prezentaţi poporului în toate dataliile, să renunţăm la minciuni unii faţă de alţii şi să ducă la un angajament electoral simplu.
Întreb toţi candidaţii. Sunteţi în stare să opriţi dezastrul, să recuperaţi ce mai poate fi recuperat şi să consolidaţi o societate rezistentă la şocurile viitorului? Sunteţi în stare să suportaţi greutatea istoriei la împlinirea unui secol de când România s-a întâlnit cu clipa astrală pe traiectoria istoriei neamurilor? Aveţi puterea de a vă îndrepta privirile spre cimitirele unde îşi dorm somnul de veci ostaşii care s-au jertfit pentru realizarea Unirii? Aveţi puterea de a vizita cimitirele închisorilor în care fără mormânt şi cruce îşi dorm somnul de veci toţi liderii Unirii? Dacă în urma întrebărilor veţi înţelege deplin povara şi responsabilitatea angajamentului afectiv cu propria persoană şi la depunerea jurământului îl veţi lua ca martor pe Dumnezeu şi veţi înţelege că Parlamentul este între Dumnezeu şi poporul român, voi trăi un sentiment de încurajare a speranţei. Răspunsul dumneavoastră va fi prestaţia pe parcursul mandatului.
Col. (rez.) Ioan Gaftone
Foarte bun[ analiza domnului Gaftone, însă întrebarea cu privire dacă facem ceva pentru Renașterea României nu se pune candidaților la alegerile parlamentare și cu atât mai puțin acestor candidați de acum. Întrebarea se pune tuturor Românilor…
Sunt interesante gandurile d-lui colonel si surprinzatoare prin echidistanta. Mare parte a colegilor dumnealui sunt rusofoni si antieuropeni , carora cimitirele unde zac osemintele fauritorilor Unirii, martirii gulagului comunist, majoritatea taranisti, le dau fiori. Sigur ca toti candidatii ar raspunde promt intrebarilor formulate, cel mai tare strigand iliistii si iepurii lor, si basistii, cei care au mentinut si mentin tara in neoranduire, cei ce promoveaza populisme ieftine si exploateaza sadic sentimente si valori sfinte. Ca iliistii procedeaza si dodonii, din teritoriile ocupate si-i prostesc pe fratii moldoveni, promovand prin televiziunile aservite mesaje antiromanesti, antiamericane si antieuropene. Abia asteapta nesatulul imperiu rus si extremistii unguri, bulgari si sarbi sa fie ceva vrajba in Romania.
Intrebarile retorice din finalul articolului ar putea primi invariabil si fara nici o exagerare un singur raspuns „NU”. Un argument se afla chiar la Bistrita, referitor la comoditatea politrucilor de astazi privind vizitarea cimitirelor eroilor. Cu toate ca Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, de cativa ani incoace, sarbatorile dedicate cinstirii memoriei acestora se organizeaza cu dispret, langa controversatul monument in forma de SULA amplasat langa PREFECTURA, vrand parca sa materializeze sintagma „Ce are Sula cu Prefectura”. Controversatul monument a fost instalat in anul 2009 exact pe locul unde pana atunci a existat bustul lui Petru Rares, pe care un primar incult l-a mutat, de aici numai pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la Cimitirul Eroilor, locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, nici macar cu ocazia comemararilor de peste an. Dupa cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor pe data de 28 1ugust 1938, dupa Sfanta Liturghie savarsita la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au strabatut pe jos distanta de la Catedrala la Cimitirul Eroilor. De aceea, ar trebui ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, si monumentul eroilor sa fie in Cimitirul eroilor de pe str. Tarpiului, iar in Piata Petru Rares trebuie sa revina statuia domnitorului, de la care se trage si numele pietei.
O analiză succintă şi obiectivă a evoluţiei politici în lume şi a efectelor acesteia, unele întradevar imprevizibile pentru multi dintre noi. Poate pentru altii nu, pentru că ei domina lumea şi pe fiecare pas pe care îl fac în acest domeniu este bine gândit. Dar marea masa de oameni, care de regulă este în amorţire, se trezeşte uneori şi dă lecţii marilor strategi. Aşa s-a întâmplat mai recent SUA. Sper ca şi la noi, la alegerile din Decembrie, cei care au fost pasivi şi dezinteresaţi de ce se întâmplă la alegeri, să producă o schimbare pe eşicherul politic.
Aşa pare România, un muribund care este ţinut în viaţă artificial. Dar nu trebuie sa ne îngrijoram, ţara a mai trecut prin situaţii şi mai grele. Soluţia poate veni doar de la mari oameni de stat, mari politicieni, care din pacate, acuma nu-i avem, dar ca tot omul, speram.
Astea sunt doar vise. Pana nu vom scăpa tara de foștii nomenclaturisti și copiii lor nu putem vorbii despre schimbare în România.
Domn Colonel, faceti domule instructie cu Pana, SUciu, Denes si alti pseudo-comunisti care au vandut tara asta si o vand in continuare pe nimic, incepand de la Iliescu pana la Nastase si Ponta. Poate dupa instructie le vine mintea la cap.
Felicitari D=le Colonel . O analiza perfecta. Din pacate sfarsitul nu este departe. Pana in 2100. Si gata.
„Am vandut si-am revandut, tot ce-aveam si-am mai avut”.
80 de ani de la cupletul lui Constantin Tanase.
Alte masti, aceeasi piesa.Acum, ca si atunci.
Ora vesela, daca n-ar fi fost trista, incepand de la minutul 3.07
http://www.trilulilu.ro/video-film/ora-vesela-constantin-tanase
Drumurile le-am vandut?
Le-am vandut!
RMS-ul l-am vandut?
L-am vandut!
Telefonul l-am vandut.
Si pe dracul l-am vandut.
Am vandut si-am revandut
tot ce-aveam si-am mai avut.
Foarte bine. S-a facut.
Dar cu asta ce-am facut?
Daca trebuia facut absolut,
foarte bine!
Am facut, ce-am facut.
Eu nu sint om priceput.
Daca grangurii au crezut,
nici nu vreau ca sa discut.
Foarte bine, s-a facut.
Dar cu asta ce-am facut?
Am facut si împrumut?
L-am facut!
Nu mai stiu cum l-am facut,
dar… l-am facut!
Nu stiu cat de mare-o fi,
cate zile ne-o hrani
Bine nici nu l-am vazut.
Cum veni, praf l-am facut.
Ne-am scremut cat ne-am scremut
Dar cu asta ce-am facut?
In politica stiu ce-am facut.
Pe Maniu, l-am vazut ce-a putut.
L-am vazut pe Mironescu,
si atunci lui Titulescu,
o depesa i-am batut.
Inimile au crescut,
veni omu-ntr-un minut,
Dar cu asta ce-am facut?
Dar ce naiba n-am facut?
Tot ce-am vrut.
Toate noi le-am refacut,
absolut.
Pana si pe sticleti
i-am gatit cu epoleti
Cu fireturi si eghileti
de te baga in sperieti
Cand iti trage un salut.
Dar cu asta ce-am facut?
Legi cu droaia am facut?
Am facut.
Refacut, parafacut, desfacut…
le-am facut.
Lefurile le-am scazut,
am redus tot ce-am putut.
Am mancat si ce n-am vrut
si-am ajuns de necrezut:
Si batut, si…f**t.
Si cu asta ce-am facut?
Ce ne-a trecut prin intelect,
am facut.
Pana si popa prefect am facut.
L-am luat de la Scriptura
si l-am dus la prefectura.
L-am luat de la altar, saracu
si l-am facut frate cu dracu.
Din potcap, praf am facut.
Ei, da cu asta ce-am facut?
O analiză profundă, surprinzătoare prin adevărurile subliniate și oferite nouă spre luare aminte. Vă felicit din toată inima domnule colonel pentru modul cum gândiți și pentru felul cum ați scris. Respectele mele!
Trist&adevarat!Totusi EU Inca refuz sa cred ca nu mai este speranta!Am sa cred in noi si sansele noastre,pana in ultima clips a vietii.Daca am ales sa raman aici…
Este un adevar pe care il traim astazi pe meleagurile Romaniei. Cei care au condus Romania si o conduc si astazi au stopat dezvoltarea capitalului rominesc si au favorizat pe cel strain .Sunt posibilitati multiple de a readuce Tara la normalitate . Conducatorii Romaniei trebuie sa tina cu poporul roman si sa valorifice in procesul de conducere caracterul cu inteligenta.Sper ca alegerile din 11 Decembrie 2016 sa aduca schimbari pe care romani le doresc atit de mult.