Zeci de români din zona oraşului Cernăuţi, Ucraina, au sosit în Bistriţa-Năsăud într-un schimb cultural iniţiat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Mitropolia Clujului. Oaspeţii sunt cazaţi la Centrul Misionar pentru Tineret de la Sîngeorz-Băi, iar gazda lor directă este preotul Tudor Mudure.
„Împreună cu directorul Bibliotecii Judeţene George Coşbuc, părintele Ioan Pintea, şi cu directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Gavril Ţărmure, am gândit un program care să cuprindă tot ce are mai frumos judeţul Bistriţa-Năsăud, începând de la artă, la muzee, la Băile Figa, Herghelia Beclean, mănăstirile din Bistriţa-Năsăud, dar şi drumeţii în zona Sîngeorzului şi a Văii Cormaia. Programul e foarte dens, diversificat, nu prea au timp de odihnă fiindcă sunt multe de arătat. Duminică avem o seară românească la care vor cânta interpreţi din zona Sîngeorzului, luni vom vizita Mănăstirea Piatra Fântânele, la întoarcere vom vizia Colibiţa, iar marţi dimineaţa vor pleca”, a declarat preotul Tudor Mudure pentru Timp Online.
Întrucât se află de câteva zile în judeţ, oaspeţii ucrainieni şi-au putut face o primă impresie, una extrem de plăcută.
„Reprezint Liga Tineretului Român Junimea. Sunt pentru prima oară în judeţul dumneavoastră şi am rămas impresionat de felul în care am fost primiţi de oamenii de aici, cu multă dragoste şi bucurie, cu acea dorinţă de a ne face să ne simţim ca la noi acasă. Grupul e format din copii din regiunea Cernăuţi, membrii corului bisericesc Osana din ţinutul Herţa, lideri aia sociaţiilor naţional-culturale din zona Bucovinei, societăţile Golgota, Mihai Eminescu, sunt colegii de la diferite mijloace de informare în masă româneşti din Bucovina. Vrem foarte mult cu toţii ca oraşul Bistriţa să devină înfrăţit cu Cernăuţi fiindcă avem legături strânse cu Iaşi, Suceava, Timişoara şi ne-am bucura să avem şi cu Bistriţa-Năsăud”, a spus Vitalie Zâgrea, redactor şef la Radio Ucraina Internaţional de la redacţia în limba română.
Vineri, delegaţia a fost primită la sediul CJ de preşedintele Emil Radu Moldovan, de secretarul judeţului, Mica Oprea, de către directorul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” – Ioan Pintea şi de subprefectul Ovidiu Frenţ.
„Sunteţi printre primii invitaţi ai Centrului Misionar pentru Tineret de la Sîngeorz-Băi pe care noi l-am realizat în parteneriat cu Mitropolia Clujului. Colegii mei, împreună cu părintele Tudor Mudure, gazda dumneavoastră din România şi sufletul acelui centru, v-au făcut un program încărcat şi eu sper să aveţi o şedere cât mai plăcută, să plecaţi cu amintiri frumoase din judeţul Bistriţa-Năsăud şi să vă ajute bunul Dumnezeu să reveniţi cât mai des la noi. Chiar anul trecut în timpul unei campanii electorale în care nu aveam foarte mult timp, părintele Ioan Pintea, artizanul acestei relaţii de prietenie, a insistat să venim la Cernăuţi şi să facem tot ce putem pentru reabilitarea Casei Aron Pumnul. Mă bucur foarte mult că, în urma sprijinului cerut de mine şi de Consulatul României la Cernăuţi, Guvernul României a găsit resurse să putem să reabilităm acel monumen istoric important din zona în care locuiţi. Noi încercăm să vă sprijinim. Încercăm ca acest proiect să continue şi ne dorim, prin posibiliăţile pe care le avem, să vă facem viaţa puţin mai bună. Am văzut că sunt destul de grele condiţiile în multe locuri în ţara în care în care trăiţi”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Consulul României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, prezentă la Bistriţa cu acest prilej, le-a mulţumit autorităţilor din Bistriţa-Năsăud pentru ospitalitate.
„Ne bucurm să ne aflăm la Bistriţa, oraş al Imnului Naţional. Nu întâmplător o tabără pentru comunitatea românească din Cernăuţi şi-a început activitatea în urmă cu câteva zile aici datorită capacităţii şi deschiderii de care dă dovadă domnul preşedinte Emil Radu Moldovan pentru Cernăuţi şi pentru Ucraina şi pentru ceea ce înseamnă relaţia româno-ucrainiană. Vă mulţumesc, domnule preşedinte, întregului CJ şi tuturor care s-au îngrijit ca această tabără şi şederea în Bistriţa-Năsăud a românilor din Cernăuţi să fie cât mai frumoasă. E un proiect de bun augur care merită o continuitate firească”, a spus consulul României la Cernăuţi.
Adaugă comentariu