Economie

Rombat investeşte 2,5 mil. euro în modernizarea fabricii. Cine deţine 11% din acţiunile Iproeb

Producătorul de acumulatori auto Rombat, controlat de grupul sud-african Metair, investeşte în acest an 2,5 milioane de euro pentru modernizarea atelierului de formare a bateriilor auto. Doi oameni de afaceri din Constanţa au ajuns să deţină 11% din acţiunile producătorului de cabluri Iproeb Bistriţa.

Producătorul de acumulatori auto Rombat, controlat de grupul sud-african Metair, va investi în acest an 2,5 milioane euro în modernizarea atelierului de formare a bateriilor auto, din cadrul fabricii de la Bistriţa, informează Ziarul Financiar.

În 2013 Rombat a inaugurat, în prezenţa premierului Victor Ponta, o nouă capacitate de producţie după cea mai mare investiţie a companiei, 17 milioane euro din care 15,4 milioane pentru utilaje de ultimă generaţie. Noua capacitate de producţie a fost proiectată pentru fabricarea de baterii auto destinate maşinilor dotate cu sistemul start-stop şi frână regenerativă. În urma acestei investiţii, capacitatea de producţie a companiei a crescut cu 700.000 de baterii, până la 3,3 milioane de unităţi pe an.

Rombat a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de peste 305 milioane lei (68,6 milioane euro), un câştig net de aproape 18,5 milioane lei (peste 4 milioane euro), cu un număr mediu de 679 de angajaţi. În prezent, pentru fabrica de acumulatori de la Bistriţa lucrează 723 de angajaţi.

Din 1999, Rombat a derulat nouă mari proiecte de investiţii cu o valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, dintre care aproximativ 11 milioane au reprezentat fonduri guvernamentale şi europene. În 2012, compania bistriţeană a fost preluată de grupul sud-african Metair, care cuprinde companii ce desfăşoară activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei, predominant în industria auto.

În altă ordine de idei, oamenii de afaceri din Constanţa Niculae şi Ion Duşu, care controlează operatorul portuar Socep Constanţa, au ajuns să deţină 11% din acţiunile producătorului de cabluri Iproeb Bistriţa, după o serie de achiziţii derulate în ultimele trei luni.

Cei doi oameni de afaceri au fost prima oară raportaţi ca deţinând un pachet semnificativ din acţiunile Iproeb, de 5,5%, la mijlocul lunii decembrie. În februarie 2015, grupul prin care verii Duşu acţionează concertat ajunsese la o participaţie de 10,1%, iar între timp, prin intermediul producătorului de materiale de construcţii Celco, au mai acumulat 1% din titlurile companiei, potrivit raportărilor transmise bursei, anunţă Ziarul Financiar.

Intervalul în care proprietarii Socep au derulat achiziţiile s-a suprapus cu o perioadă în care preţul acţiunilor a crescut rapid, de la mai puţin de 0,55 lei/titlu la circa 0,81 lei/titlu în prezent. Cotaţia Iproeb a crescut cu 55% de la începutul anului, în contextul în care investitorii se aşteptau ca firma să se transfere de pe RASDAQ pe piaţa reglementată a bursei. Acţionarii au decis însă să mute compania pe piaţa alternativă AeRO. Iproeb are o capitalizare de 38,8 milioane de lei.

Momentul intrării în acţionariat a verilor Duşu a coincis cu retragerea fondului de investiţii Palmer Capital, care şi-a lichidat acţiunile la Iproeb de-a lungul anilor 2013 şi 2014. Fondul înregistrat în Olanda nu mai deţinea niciun titlu Iproeb la 30 ianuarie 2015.

Producătorul de cabluri electrice a raportat afaceri de 64 milioane de lei după primele nouă luni din 2014, în creştere cu 14,7%, iar profitul net a crescut cu 8,2%, la 1,9 milioane de lei.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.