Romi din toată țara s-au întâlnit la Dumbrăveni (Sibiu), pentru a celebra Centenarul Romilor – 100 de ani de la Marea Adunare Națională a Romilor de la Ibașfalău (1919-2019).
Orașul Dumbrăveni, fost Ibașfalău, din județul Sibiu, a fost locul unde romi veniți din întreaga Transilvanie au celebrat cei 100 de ani împliniți de la Marea Adunare Națională a Romilor de la Ibașfalău.
Sucursala Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud a fost reprezentată de peste 80 de persoane. Nu au lipsit liderii din cele 15 mari comunități de romi din Bistrița-Năsăud, dar nici președintele Partidei Romilor Pro Europa BN, consilierul județean Emil Neia Lăcătuș. Foarte mulți dintre romii bistrițeni s-au deplasat la Dumbrăveni cu un autocar, în timp ce alții au mers la celebrare cu mașinile personale.
Întâlnirea a fost organizată în incinta Castelului Apafi, acolo unde acum 100 ani s-a înființat Marea Adunare Națională a Romilor din România. Cu această ocazie a fost dezvelit un monument comemorativ .
În urmă cu 100 de ani, la Ibașfalău, acum orasul Dumbrăveni, era citită o declarație care a primit numele de Supplex Libellus Zinganorum” (Memoriul Marii Adunari Nationale a Romilor). Printre punctele declarației de acum 100 ani se aflau și următoarele două doleanțe: …„Subsemnaţii, reprezentanţi ai Ţiganilor români transilvăneni ca urmaşii înaintaşilor noştrii care de veacuri au locuit pe pământul Ardealului şi laolaltă cu celelalte popoare şi îndeosebit cu naţiunea Română au adus toate jertfele recevute pentru susţinerea şi înaintarea acestei ţări şi patria noastră iubită, îndemnaţi de dragostea noastră faţă de neamul românesc şi faţă de noua noastră patrie România Mare, declarăm sărbătoreşte şi pentru totdeauna, şi totodată ne şi rugăm cu supunere ca să ni se împlinească şi nouă, celor oropsiţi până acuma, dorinţele noastre”. „De asemenea, ne rugăm ca de aci înainte, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi urmasii noştrii numirea (porecla) ca batjocură ţigan, ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă numire care se va afla de corespunzătoare”. Memoriul este semnat de primul președinte al unei structuri organizatorice a romilor din România Mare, Gheorghe Humagiul.
Adaugă comentariu