(FOTO) Romii şi-au sărbătorit de Sfânta Maria ziua lor internaţională. La Bistriţa, au făcut-o într-un mod aparte, expunând în curtea muzeului obiecte precum căldări din cupru şi aluminiu, făcute la Livezile, coşuri împletite din nuiele la Budacu de Sus şi Tureac, sau rochii lungi, colorate şi pline de paiete aduse din Mureş. Au şi gătit, într-o căldare veche din aluminiu, tocăniţă de berbecuţ.
Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean PNL Emil Neia Lăcătuş, a spus că în judeţul nostru trăiesc peste 25.000 de romi, chiar dacă, la ultimul recensământ, şi-au declarat apartenenţa la etnie mai puţin de jumătate.
„La ultimul recensământ, au fost 12.620 de romi declaraţi, însă, în realitate avem peste 25.000 de romi în judeţ. În Bistriţa-Năsăud sunt două neamuri de romi, romi-unguri, adică ţiganii ungureşti, şi moldenii, adică ţiganii care provin din vechile sate săseşti. Mai avem câteva familii de romi ursari care provin din judeţul Iaşi şi sunt stabilite aici de mulţi ani, iar căldărarii, ursarii şi gaborii care au venit azi la târg sunt din judeţe Galaţi sau Mureş. Noi am fi vrut să promovăm şi alte obiceiuri vechi, cum ar fi potcovitul, dar au dispărut. Tinerii au cam plecat în străinătate, coşuri nu prea se mai fac fiindcă au apărut cele din plastic. La fel cum au dispărut şi alte meşteşuguri, aşa s-a întâmplat şi în cazul nostru. Avem aceeaşi îmbrăcăminte ca majoritarii, suntem integraţi. De peste 70 de ani noi, romii se întâlneau la Sfânta Maria la balul lor tradiţional unde se cunoşteau tinerii, tinerele. Din 2001, eu am început să organizez festivalul ca să promovăm şi noi tradiţiile noastre. Am ajuns la a 18-a ediţie, aici, la muzeu, însă, din păcate, anul acesta nu mai organizăm balul pe care îl făceam an de an”, a spus Emil Neia Lăcătuş.
Mândru că tot mai mulţi tineri din comunitate au ales să nu renunţe devreme la şcoală, ci să urmeze chiar şi universitatea, Emil Neia Lăcătuş le-a invitat la festival pe Dana Moldovan din Beclean, masterand la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, dar şi pe Rovena Molnar din Viile Tecii, studentă în anul I la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. De altfel, anul acesta, au fost eliberate 10 adeverinţe pentru tineri care s-au înscris la facultăţi, în timp ce la liceu au intrat 34 de tineri.
„Încercăm să promovăm elitele, să susţinem educaţia. Partida Romilor are trei obiective: educaţia, sănătatea şi cultura. Încercăm să ducem mai departe toate aceste valori”, a mai spus Emil Neia Lăcătuş.
Spectacolele au început, în curtea muzeului, de la ora 17.00, oră la care s-au adunat o mulţime de bistriţeni.
Pai ce sa vezi la noi altceva? daca nu e folclor, se face festival pentru sud-americani.
Traiasca ROMII de pretutindeni si in special cei din Romania. Acuma pe bune nu fac misto. Dupa 2100 si poate chiar mai repede ei vor fi majoritari, dupa bataile primite de CENTENAR, romanii isi vor lua talpasita in numar mare. ROMII vor fi stapani absoluti, daca nu vin altii peste ei, si -i rugam de pe acuma sa aiba grija de aceasta tara primita cadou de la inaintasi si asa cum stim este si gradina MAICII DOMNULUI. Inmultiti-va si stapaniti in pace aceste tinuturi.