Social

Roșiile de grădină de la Dumitra, mai frumoase și gustoase. Prin ce metodă ecologică sunt obținute

Roșiile de grădină de Dumitra sunt și mai frumoase și mai gustoase anul acesta, după ce fermierul Florentin Bodiu a schimbat metoda cu care le cultivă în solarii. Folosește cel mai bun îngrășământ natural pentru ele pe care îl obține singur, dar nu fără efort.

”Cu legumele stăm bine. Sunt mai mulți dăunători, dar când e cald nu sunt atâtea probleme cu bacteriile. Ciupercile nu se dezvoltă decât atunci când e umiditatea mare. Acum, când se face mai frig seara, s-ar putea , în rest nouă ne convine seceta pentru că udăm, avem apă. La mine foarte bine s-au făcut roșiile frumoase și gustoase, cu ele mă mândesc. Pun și mult suflet și le îngrijesc. Foarte bine au mers anul acesta poate și pentru că folosesc mult îngrășământ de la găini. Excrementele de la ele sunt extraordinare. Până acum foloseam îngrășământ de oaie, dar nu se compară cu acesta de pasăre deloc. Am ajuns să cresc cresc vreo 200 de găini. Adun gunoiul de la ele tot anul, iar anul acesta am reușit să pun într-un solar întreg îngrășământ de la pasăre și se vede diferența. Am știut dinainte că acesta este cel mai bun îngrășământ pentru roșii, dar nu reușeam să adun atât de mult. Am colaborat cu fermele de păsări din zonă, însă fermele mari folosesc mult rumeguș pentru așternut și 70% din gunoi e lemn, iar acela dă o aciditate solului. Mai mult mă încurca decât mă ajuta. Am stat și m-am gândit și am început să cresc eu găinile. Am început cu vreo 5-6 rase și am ajuns la 200 de păsări”, a spus Florentin Bodiu.

Roșiile s-au făcut mari, frumoase și gustoase pentru că le-a irigat, ca de fiecare dată. În schimb, treptat vrea să renunțe la ardei pe care îi obține cu greu și nu reușelte să îi vândă la prețul corect. În loc de ardei, a plantat trei solarii cu căpșuni, dar prima recoltă o va culege abia anul viitor.

”Niciodată nu voi renunța la roșii. Aș fi mândru ca și copiii mei să ducă mai departe soiurile acestea vechi. Eu cred că și cei din țările europene ar fi încântați să mai mănânce roșiile acestea. Le duceam în Italia la prieteni și plângeau amintindu-și de părinții lor pentru că numai de la ei au mai mâncat așa ceva. Ce să facem atunci? Să renunțăm la ele? Să ne industrializăm toți numai ca să facem bani? Cantitatea mare, calitate puțină? În două solarii am numai roșii și nu mă voi atinge de ele niciodată”, a spus el.

Roșiile din prima cultură le-a vândut cu 12 lei kilogramul, dar acum le vinde cu 10 lei kilogramul, la fel ca și anul trecut. De săptămâna viitoare vor fi și roșii de bulion care vor costa între 5 și 6 lei kilogramul.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.