ACTUALIZARE Hidrologii au emis marți dimineața un cod roșu de inundații valabil până la ora 15.00, populația din comunele Budacu de Jos, Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei, Șintereag fiind anunțată prin Ro-Alert cu privire la ”riscul de viituri majore, amenințare directă și generalizată asupra siguranței persoanelor”.
Ei au avertizat că urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, precizând că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Budac.
Codul roșu a fost prelungit apoi până la ora 24.00 pe râurile din bazinul hidrografic Şieu (afluent al râului Someşul Mare). Până miercuri 22 mai, ora 14.00, este cod portocaliu pe râurile din bazinul hidrografic Someșul Mare, iar cod galben până miercuri 22 mai ora 24.00.
(Imagini de la Mărișelu, Budacu de Jos, Dumitrița)
În localitatea Prundu Bârgăului, un podeț este colmatat, iese apa în curtea unei gospodării. Intervine un echipaj din cadrul GIP Prundu Bârgăului cu o motopompă și SVSU Prundu Bârgăului cu un buldoexcavator.
În comuna Cetate, în localitatea Satu Nou, subsolul unui imobil este inundat, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
În comuna Galații Bistriței, localitatea Herina subsolul unui imobil și un adăpost de animale sunt inundate, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
În comuna Mărișelu, satul Măgurele, subsolul unui imobil este inundat, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița. Tot aici, două podețe de cale ferată sunt înfundate că urmare a torenților creați, iar apa a ieșit din albie și a inundat o suprafața de teren agricol. De asemenea apa a intrat în 20 de gospodării și în două firme. Intervin un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița și CLSU cu un buldoexcavator pentru curățarea podețelor.
În comuna Lechința, din cauza unei defecțiuni la un transformator electric din punctul de trasformare Lechința, mai multe gospodarii au rămas fără alimentare cu energie electrică.
14 echipaje de pompieri militari intervin cu motopompe (inclusiv 2 motopompe de capacitate marita) în diferite puncte ale jude’ului: Bistrița, Năsăud, Budacu de Jos, Sângeorz-Băi, Prundu Bârgăului, Mărișelu, Nimigea. De asemenea, în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităților afectate, cu motopompe, buldoexcavatoare si alte mijloace tehnice din dotare. Echipaje de la SGA Bistrița-Năsăud sunt în puncte ale județului unde este nevoie de intervenția acestora. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează orice situație care pune viața oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât și prin misiuni operative în teren de monitorizare și patrulare, informează CJSU BN.
Compania Aquabis anunță că începând cu ora 09.00, în urma unei ruperi de nori care a aafectat sursele de captare, a fost nevoităi să sisteze furnizarea apei potabile în Colibița și Mița până la remedierea defecțiunilor.
Foto-Video: CJSU Bistrița-Năsăud
Adaugă comentariu