Cei care au ales să dea curs invitaţiei cluburilor Rotary au îmbrăcat tricouri albastre şi au străbătut, la pas sau în alergare, traseul de 1,6 km amenajat anul trecut, cu punctele de plecare şi sosire în extremitatea estică a Parcului Municipal, mai exact în zona spaţiului de joacă de lângă Sala Polivalentă. În 2013, traseul a fost marcat la fiecare o sută de metri cu plăcuţe ce oferă informaţii despre traseu şi distanţa parcursă.
Preşedintele Clubului Rotary Bistriţa, dr. Constantin Anton: ”Plimbarea stimulează un flux de circulaţie care ajută la reglarea bătăilor cordului şi permite o mai bună vascularizare a muşchiului miocardic. Plimbarea face bine oricând. 1,6 km e un traseu minimal, dar important e ca distanţa să fie parcursă într-un ritm care să nu suprasolicite dar să nu fie nici chiar foarte lejer, deci e preferat mersul repede sau marşul. Pentru cei care fac jogging e şi mai bine. 55% din decese se datorează bolilor cardiovasculare”.
Preşedintele Clubului Rotary Bistriţa Nosa, Marsineta Vaida: ”Această acţiune îndeamnă oamenii la mişcare. S-au creat trasee în toată ţara şi este un succes, o manifestare de mare amploare. Acest program a fost iniţiat anul trecut, iar în câţiva ani probabil vor avea loc astfel de evenimente în toate oraşele din România. Mişcarea este sănătate. Nu am făcut sport de performanţă, dar de la o vârstă altfel priveşti viaţa: Mişcare în fiecare zi, alimentaţie sănătoase. La maraton am alergat la ştafetă 10,5 km, dar cea mai mare distanţă alergată de mine a fost 20 de km”.
Prof. Virgil Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului: ”Este un traseu marcat, lucru necesar dacă vrei să transformi plimbarea în ceva organizat, într-un exerciţiu fizic atât de important. Traseul este mai mult decât binevenit pentru bistriţeni, un profesionist îţi poate calcula un program pe care să-l poţi face pe acest traseu, să îl includă într-un program complementar de întreţinere a corpului, de fitness. Eu chiar am folosit acest traseu în programele pentru remodelare corporală, iar rezultatele s-au văzut. Acest traseu accesibil poate fi abordat de oricine”.
Directorul Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”, prof. Claudiu Şular: ”Mişcarea e cea mai importantă pentru o viaţă sănătoasă, echilibrată. Speranţa de viaţă trebuie pregătită din timp, nu în ultima clipă. Am parcurs acest traseu de 1,6 km de mai multe ori, reuşind să cresc numărul de ture. Multă lume se bucură de mişcare în parc”.
Acţiunea ”Promenada inimii” s-a desfăşurat la Bistriţa simultan cu cele din alte 33 de oraşe din ţară, în cadrul manifestărilor de Ziua Mondială a inimii.
Campania “Promenada inimilor”, o invitaţie la mişcare si nu neaparat la competiţie, încurajează cetăţenii de toate vârstele nu doar să facă mişcare şi să o contorizeze, dar şi să îşi creeze o rutină a mişcării în beneficiul sănătăţii fiecăruia.
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
Adaugă comentariu