Actualitate

Rotarienii, în pas alergător prin Parcul Municipal pentru sănătatea inimii

(FOTO) Peste 5000 de bistriţeni se prezintă anual la Policlinica Bistriţa acuzând probleme cardiace. Bolile inimii – cardiopatia ischemică şi hipertensiunea – cauzate şi de sedentarism – sunt printre cele mai frecvente cauze de deces. Ca să-i înveţe pe oameni să le prevină şi să aibă grijă de sănătatea lor, membrii cluburilor Rotary Bistriţa şi Rotary Bistriţa Nosa au organizat, duminică, a patra ediţie a evenimentului „Promenada inimilor” pe traseul special amenajat în Parcul Municipal.

Preşedinţii celor două cluburi, Tănase Dumitru şi Cristian Ţuţuruga, au împărţit 50 de tricouri inscripţionate pe care rotarienii le-au purtat în timp ce au străbătut traseul de 1,6 km, marcat în Parcul Municipal, unii alergând, alţii în pas alert sau de plimbare.

rotary-prima cristian-tuturuga dna-cira virgil-rus

Medicul cardiolog Dănuţ Cocoi a explicat pentru Timp Online că bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză de îmbolnăvire, dar şi de mortalitate în ţările civilizate, dar şi la noi.

„Şi în Bistriţa-Năsăud, incidenţa hipertensiunii arteriale, a cardipatiei  ischemice şi, în special, a formelor danut-cocoilor grave – infarctul miocardic fatal şi nefatal -, este o mare realitate. Mulţi factori determină aceste îmbolnăviri. E vorba de stres, apoi fumatul, sedentarismul, obezitatea, hipertensiunea artetrială netratată, care este cea mai importantă cauză a cardiopatiei ischemice în forme foarte grave. Oamenii vin târziu la medic, cel puţin din percepţia mea, întrucât sunt prinşi de activitatea zilnică şi foarte des neglijează primele simptome. Vin la medic atunci când hipertensiunea e simptomatică, când activitatea de zi cu zi e perturbată, când somnul de noapte e perturbat. Abia când nu mai pot se adresează medicului, iar atunci hipertensiunea arterială e în stadiul de complicaţii şi atunci lucrurile merg mult mai greu. Bărbaţii peste 45 de ani şi femeile peste 50 de ani se îmbolnăvesc cel mai adesea, dar, din păcate, constatăm că incidenţa hipertensiunii şi a cardiopatiei ischemice apar la vârste foarte tinere, 25-30 de ani. Dacă în urmă cu 10 ani era ceva deosebit să găsim un pacient de 27-28 de ani cu hipertensiune, acum începe să devină o obişnuinţă din cauza stresului şi din consumul de substanţe interzise, cum ar fi drogurile”, a declarat dr. Dănuţ Cocoi, preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Domnia sa a precizat că mişcarea este foarte bună pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, dar şi dr-cocoi-2pentru recuperarea pacienţilor.

„La un bolnav cu hipertensiune sau cu cardiopatie ischemică, mişcarea în limita toleranţei este un lucru deosebit pentru recuperare şi pentru prevenţia secundară, adică pentru reapariţia bolii pe care o are”, a adăugat dr. Cocoi care a venit la eveniment împreună cu fiul său, student la Medicină.

Aşadar, după o şedinţă foto în faţa panoului de unde începe „traseul inimii”, rotarienii au pornit prin Parcul Municipal într-o plimbare pentru sănătatea inimilor.

rotarieni-1 rotarieni-2 rotarieni-3 rotarieni-4

7 comentarii

  • Când vezi foști nomenclaturiști comuniști, autoproclamați/te supreme autorități morale și de generozitate umană, îți vine să vomiți ! Apoi, aceste manifestări atât sunt de exclusiviste încât te simti ca naiba dacă nimerești acolo. Inițiativa este foarte frumoasă, generată de puținii oameni cu adevărat de valoare din aceste cluburi, în rest ceilalți profită, așa cum au fost obișnuiți să profite toată viața lor.

  • Copii sefilor nostri vor fi sefii copiilor nostri… asa erau niste vorbe in vremea comunismului care se adevereste si azi…. jupanii comunisti tot jupani au ramas in continuare… niste profitori… astia nu sunt din frontul salvarii nationale a lui iliescu? adica comunistii care si-au schimbat palaria

    • Zorro, de văzut vezi bine , nimic de zis.. dar nu pari a fi un conoscător al societății bistrițene, o societate în care dacă nu ești fiul LUI, nepotul LUI, cumătrul LUI, etc, pur și simplu nu exiști. Cam la asta se referă ” părerologii ” de mai sus, pricepi?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.