Joi 11 iunie, în Piața Centrală din Bistrița, va avea loc o rugăciune ecumenică de comemorare a incendiului care a afectat grav Biserica Evanghelică, în urmă cu 12 ani. Momentul comemorativ va începe la ora 19.40.
”Dacă atunci simbolul Bistriței părea distrus iar șansele ca el să redevină ce a fost păreau extrem de mici, iată că astăzi putem spune că cele mai optimiste speranțe de acum 12 ani sunt deja cu mult depășite iar faptul că peste 2 ani se va finaliza reabilitarea completă a acestui monument istoric reprezintă o binemeritată răsplată pentru toți cei care au contribuit la acest efort comun. Le mulțumesc încă odată în numele cetățenilor Bistriței și îi asigur că implicarea și susținerea lor a fost deosebit de important în acest demers. Și poate mai important decât faptul că Biserica Evanghelică renaște astăzi este acela că solidaritatea pe care a declanșat-o acest trist eveniment ne face să privim cu încredere spre viitor și să realizăm că astfel de încercări ne pot face mai buni, indiferent de ambițiile și pasiunile care, uneori, par a domina viața noastră”, spune primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.
În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.
Biserica Evanghelică a intrat apoi într-o nouă eră de reconstrucţie, turnul fiind reabilitat. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.
În prezent, se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, în valoare de 3 milioane de euro.
„Prost să fii, noroc să ai”, este o zicala arhicunoscuta si auzita de de foarte multa lume. Incendiul devastator declanşat în seara zilei de11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa, care a fost un dezastru pentru oras, a reprezentat un mare noroc pentru Ovidiu Cretu care se afla în postura de candidat pentru primul mandat de primar.
Asadar, Cretu a ajuns primar al Bistritei, având noroc cu incendiul produs la Biserica Evanghelica, care practic l-a scos din cursă pe contracandidatul său, exact inaintea turului al II-lea al alegerilor locale. Altfel nu avea nici o sansa. Apoi in 2012, dupa primul mandat in care nu a convins prin ceva deosebit, Cretu a avut iarasi noroc, cu schimbarea legii electorale si alegerea primarilor din primul tur. Astfel, a iesit din nou primar cu sub 50% din voturi, in conditiile unei participari reduse la vot. La fel s-a intâmplat si in 2016 când a câstigat al treilea mandat de primar, spre disperarea multor bistriteni. Prin urmare, Cretu a beneficiat din plin de zicala mentionata, incat în cazul lui s-ar putea spune „noroc sa ai că prima conditie o indeplinesti”. În cele trei mandate de primar, prin ideile sale năstrusnice in materie edilitara Cretu a reusit „performanta” de a conferi Bistriței nemeritatul nume de „Caracalul Ardealului”.
Nici reabilitarea Bisericii Evanghelice nu a scăpat. Astfel ca după incendiul din 11 iunie 2008, edilii au vopsit turnul bisericii cu vopsea lavabilă, denaturând valoarea istorică a nonumentului de arhitectură medievală. În legătură cu păstrarea trecutului istoric al Bistritei, marele istoric Nicolae Iorga spunea în lucrarea sa intitulata „Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906 ”, următoarele: „Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , în călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.
De aceea ar fi cazul ca măcar acu odată cu lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice să se înlăture vopseaua lavabilă de pe ziduri si să se revină la piatra naturală care a înfruntat veacurile.
A făcut, a facut… Cine spune că n-a făcut?
Așa-i, așa-i! Numai proștii nu pot să vadă că la Bistrița Crețu a făcut în cele trei mandate ce n-au reușit să facă alți primari într-un singur mandat. Se mai pune o singură întrebare: Oare sunt mulți?
Mai bine arata dupa incendiu fata de cum arata acum!
Traiasca Cretu, Psd , cloptele si beserica ! Are unde pastorii si horii Primarul cand se termina mandatul.
Trepadusilor, HURBANISM de doua parale ! Dati jos lavabila de pe turnul de piatra ! Lasati patina timpului sa vorbeasca ! Asta este admirata de turisti nu poftele voastre indoielnice si ghidusiile de doua parale !
Domnule Balan, au avut AUTORIZATIE pentru a da cu lavabila
Chiar atat sunteti de naiv incat sa credeti ca cineva din primarie a hotarat sa dea cu lavabila pe un monument istoric? Mai ales pentru monumentele istorice trebuie foarte multe autorizatii, daca stiti ce sunt alea.
Cuvantul „naiv” va rog sa il priviti ca fiind un eufemism in acel context. 😉
Alan-DAla . In Romania multi prosti dau si primesc autorizatii pe spranceana si pe mita. De mediu, de taiat padurea de excavat in apa de impuscat aiurea ciocarliile de festit in sapte culori blocurile. Si din practica cunoscuta si vazuta aceste hartii le dau curvele, amantele si nepotismele politrucilor care au numit pe functii habarnisti nu specialisti. Asta nu inseamna ca daca ai o autorizatie eliberata de astfel de specimene totul este ca la carte si dupa lege. Va spun sigur ca nu sunt deloc NAIV asa cum ma considerati d-vs care nu ma cunoasteti absolut deloc .Asa e si cu lavabila de pe turn si cu demolarile si construirea de blocuri intre case in zona A si B a orasului. Zici ca a inviat Ceausescu asa se construieste in B-ta.
De data asta domnule Balan felicitari, ati pus punctul pe i.
Pacat ca Dl Ciobanica nu intra in calculele noastre.