Sâmbătă 11 iunie, la împlinirea a opt ani de când Biserica Evanghelică din Bistrița a fost cuprinsă de flăcări, în cel mai important monument istoric al orașului va avea loc o rugăciune ecumenică de comemorare a tristului evveniment.
”Am onoarea să invit cetăţenii municipiului Bistriţa la rugăciunea ecumenică ce se va desfăşura sâmbătă, 11 iunie 2016, începând cu ora 19.30, în Biserica Evanghelică. Ceremonialul este organizat pentru comemorarea tristului eveniment din istoria oraşului – incendiul care a afectat grav turnul şi Biserica Evanghelică, în urmă cu opt ani”, a anunțat primarul Ovidiu Crețu.
În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.
Biserica Evanghelică a intrat într-o nouă eră de reconstrucţie şi de promovare turistică, fiind reabilitată aproape complet. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.
Prin anvergură, importanţă, realizare artistică şi arhitecturală, Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului vechi, dominat de silueta acesteia şi verticala turnului ei.
Iar o sa fie doar Cretu si Avram, cei care …. Pe cine mai intereseaza figura?…
.., e rasuflata demult.
criminalistii se bazeaza intotdeauna pe un adevar: autorii intotdeauna se intorc la locul faptei.
Nu este folosit sistemul de poziționare globală GPS pentru sincronizarea ceasului, ci unul banal de se găsește și pe ceasurile comerciale, numit DCF77. Lipsa de profesionalism la execuția instalației electrice și neaprobarea măsurilor de corecție propuse, m-au determinat să nu mai particip anul acesta la licitația de întreținere a ceasului și clopotelor.