Sâmbătă 11 iunie s-au împlinit 14 ani de la incendiul care a mistuit Biserica Evanghelică, simbolul Bistriței, în vara anului 2008. Cu această ocazie a avut loc tradiționala rugăciune ecumenică în fața celui mai important monument istoric al orașului.
”În urmă cu 14 ani am stat toți încremeniți, văzând această biserică măreață, mândria bistrițenilor, arzând ca o torță. Este o comemorare tristă, dar astăzi putem sta în fața acestei biserici reconstruite, la care se lucrează în prezent mai ales în interior. Dacă ne ajută Dumnezeu, și până acum ne-a ajutat în mod miraculos, atunci în data 6 decembrie, ziua hramului inițial, o vom resfinți, o vom da iar în folosință ca și casă a Domnului, dar și ca inimă a orașului. Ea va purta începând din 6 decembrie numele Biserica Evanghelică ”Sf. Nicolae”, a spus preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA, Johann Dieter Krauss.
”Este un motiv de comemorare, dar și de bucurie pentru că printr-un efort comun biserica arată ca și nouă. După ce vor fi date jos schelele, va putea fi admirată din nou în toată splendoarea ei. În octombrie sau noiembrie lucrările vor fi gata, iar în 6 decembrie vom avea o liturghie în biserică. Este un monument cu care ne mândrim”, a afirmat primarul Ioan Turc.
În seara zilei de miercuri 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.
Biserica Evanghelică a intrat apoi într-o nouă eră de reconstrucţie, turnul fiind reabilitat. Turnul bisericii, cu o înălțime de 75 m, este cel mai înalt turn medieval din România. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.
În prezent, se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”: lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări de organizare de șantier, lucrări instalații.
Adaugă comentariu