Actualitate

Ruta Cultural Turistică ”Porţile Transilvaniei” pe care apar Brașov, Sibiu și Bistrița, recunoscută oficial

Ruta Cultural Turistică ”Porţile Transilvaniei” este cel mai nou produs turistic dezvoltat pe plan naţional, recunoscut de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Itinerariul promovează în comun trei destinaţii şi împrejurimile lor: Braşov, Sibiu şi Bistriţa, a anunțat Ministerul Economiei.

La acest moment, 52 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoaşterea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

”Ruta Cultural Turistică ”Porţile Transilvaniei” este cel mai nou produs turistic, dezvoltat pe plan naţional, care beneficiază de recunoaşterea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Itinerariul promovează în comun trei destinaţii emblematice ale României, dar şi împrejurimile lor. Mai exact, este vorba despre Braşov, Sibiu şi Bistriţa”, arată ministerul.

Sintagma ”Porţile Transilvaniei” nu este întâmplătoare, căci ea corespunde unor realităţi istorice. Cele trei oraşe, încă din Evul Mediu, s-au bucurat de avantajele economico-sociale oferite de situarea lor chiar în proximitatea trecătorilor către Ţările Române şi Imperiul Otoman. Astfel că, în aceste spaţii au fost receptate atât influenţele culturii şi civilizaţiei occidentale, cât şi ale lumii Levantului. Prin urmare, se poate susţine că cele trei oraşe au reprezentat porţi de intrare a mărfurilor, cunoştinţelor şi persoanelor în spaţiul Transilvaniei şi al Europei Centrale.

”Mai mult decât atât, la o primă vedere se poate observa faptul că patrimoniul cultural construit, mobil şi imaterial din cele cele trei zone, prezintă foarte multe similitudini: cetăţi medievale  şi  biserici fortificate săseşti, sate româneşti cu tradiţie pastorală însemnată, monumente ecleziastice ortodoxe de prim-rang, peisaje montane şi rurale spectaculoase, staţiuni de schi, dar şi o mare diversitate a costumelor populare, generată de caracterul multicultural al acestor meleaguri”, precizează Ministerul Economiei.

Printre cele mai importante obiective turistice ale itinerariului, încărcate de istorie şi legende, se află Piaţa Sfatului, Biserica Neagră, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Pavel sau Bastionul Ţesătorilor din Braşov, Muzeul ASTRA, Biserica Evanghelică, Turnul Sfatului ori Muzeul Brukenthal din Sibiu, dar şi de Biserica Cuvioasa Paraschiva, Mausoleul Andrei Şaguna şi Casa Emil Cioran din Răşinari sau Centrul Istoric, Biserica Evanghelică şi Casa Argintarului din Bistriţa. Acestea, alături de multe altele, vor putea fi valorificate inclusiv prin intermediul agenţiilor de turism din ţara noastră şi nu numai, ca parte unor pachete de servicii de călătorie.

Documentaţia, în vederea obţinerii recunoaşterii din partea Ministerului Economiei, Enerigiei şi Mediului de Afaceri, a fost transmisă de către Muzeul de Etnografie Braşov, Primăria Comunei Răşinari din judeţul Sibiu şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Turism în Bistriţa-Năsăud.

Sistemul de recunoaştere voluntară, caracterizat de experienţa dobândită la nivel instituţional prin exercitarea calităţii de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmăreşte conştientizarea actorilor din turism asupra semnificaţiei patrimoniului cultural material şi imaterial pentru societate şi pentru generaţiile următoare, în contextul valorificării economice durabile.

Procedural, după depunerea documentaţiei la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoaşterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau naţională. Rutele Cultural Turistice Naţionale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei judeţe, iar cele realizate la nivel regional din minimum 2 localităţi.

Etichete

19 comentarii

  • Eu ii trimit pe acesti cautatori de rute sa urmareasca ruta GUNOAIELOR din jud. BN si care sunt presarate peste tot in numar de 4.000 au si coordonate pe GPS. Asta da ruta cultural turistica. Este pe primul loc in Europa de interes planetar probabil. Corpurile de apa Sieul, B-ta si Somesul arata ca un corp uman plin de LEPRA.

  • Includerea orasului Bistrița în Ruta Cultural Turistică „Porţile Transilvaniei”, alături de Sibiu și Brașov, este un lucru benefic. Aceasta conferă o mai bună vizibilitate sub aspect turistic celor trei orase la nivel national si international. Referitor la obiectivele turistice din Bistrița la fel de important ca Biserica Evanghelică şi Casa Argintarului , dacă nu chiar mai important prin unicitalea lui este Ansamblul Arhitectural Sugălete. Este vorba de cele 13 case cu arcade la parter, conform unor surse, ridicate între anii 1480–1550. Este de presupus faptul că acordarea dreptului de a ţine târg, acordat de regele Ludovic de Anjou în anul 1353, a contribuit la înflorirea comerţului în perioada de dezvoltare a oraşului medieval şi a determinat ridicarea ansamblului „Sugălete” folosit drept bazar, de unde bistriţenii putea să cumpere produsele negustorilor aflaţi în tranzit prin oraş. În plus negustorii care comercializau produsele lor erau scutiţi de taxe şi impozite. Desi constructorul acestui ansamblu arhitectural nu este cunoscut, se ştie că preţul ridicării construirii celor 13 case a fost plătit de comunitatea săsească din oraş. Construcţia acestui complex arhitectural urban este realizată dintr-un şir de clădiri cu parter şi etaj ce prezintă la stradă o frumoasă galerie de arcade semicirculare cu 20 de bolţi, majoritatea în ogive, care se sprijină pe 21 de stâlpi masivi din piatră cu formă dreptunghiulară. Faptul că forma bolţilor nu este aceeaşi, sugerează existenta mai multor etape de construcţie sau refaceri succesive în perioada secolelor XV-XIX. Această construcţie era atracţia centrală a pieţei medievale a saşilor (Marktplatz), unii istorici fiind de părere că aici funcţiona piaţa de cereale, iar numele de Sugălete ar proveni de la unitatea de măsură utilizată în acele vremuri pentru grâne, adică găleata, a cărei formă este sugerată şi de bolţile porticului. Valoarea acestui monument istoric este dată, atât de forma şi vechimea construcţie, cât şi de detaliile arhitecturale ale caselor: deschideri în arc frânt, scuturi heraldice, câteva ferestre de influenţă renascentistă, statuia Sfântului Nicolae (Casa cu nr. 13), bolţi în cruce pe ogive, steaua cu şase colţuri, semiluna în forma unei măşti umane etc. Conform documentelor vremii, în Casa cu nr. 24 a fost deschisă, în anul 1516, prima farmacie a oraşului denumită ,,La vulturul negru”; astăzi, această casă adăpostind Galeria de Artă Pastică ,,Arcade 24″ şi atelierele de creaţie ale artiştilor plastici. În schimb, Casa cu numărul 13 este de peste 500 de ani, Casa Parohială a Bisericii Evanghelice Bistriţa.

    • @Toni, foarte documentat comentariul tău! Istoria orașului trebuie cunoscută și cu bune și cu rele.
      Nu știu ce idiot a putut da „-” la postarea ta.

    • Sasii numesc pana astazi ansamblul „Sugalete” , KORNMARKT, adica Piata de Cereale! „Sugaletele” sunt o inventie din timpul comunist. Pe cartile postale istorice de la inceputul sec. XX denumirea in limba romana este „Piata de Grau”!

  • Felicitari d-le Toni .Multumesc pentru comentariu. Am aflat unele informatii pe care nu le aveam din alte surse.Ca si altadata fiecare spune ce stie.Pentru mine insa , e de mirare ca in aceasta asa numita ruta nu sunt cuprinse Mediasul , Alba iulia si Sighisoara.

  • Nu am înțeles la cu ce ajută asta faptul că am dat o nouă denumire unei rute care în teren nu există, măi oameni buni trezițivă la realitate noi nu avem infrastrutură pe care să vină vreun turist în Bistrița: NU AVEM AEROPORT, NU AVEM AUTOSTRADĂ, NU AVEM CETNTURĂ fără acestea pot să denumești tu pe hârtie acestă rută „RUTA DIAMANTOR ȘI A NESTEMATELOR ” că tot nu vine nimeni la Bistrița. Turiști merg la Sibiu fiindcă are Aeroport , Autostradă și Centură, vor merge la Brașov fiindcă are Centuri noi și va avea AEROPORT și AUTOSTRADA.

  • Total neinspirată alegerea denumirii acestei Rute Turistice ” Poarta Transilvaniei ” deoarece Bistrița, Brașovul și Sibiul sunt în mijlocul României, ele nu au cum să fie porți, porți pot fi considerate Oradea, Satu Mare și Arad !

    • Lafel de nepotrivit este și simbolul Brand-ului Turistic al județului care seamănă izbitor cu un monolit neolitic cu toate că se cunoaște că pe teritoriul județului nostru nu există monoliți neolitici de acest tip.

      Avem destule obiective care pot fi folosite ca simbol turist al județului nu pot să înțeleg cum cineva a putut să aleaga pentru turism un simbol care nu există la noi în județ și care nu are nicio legătură cu județul nostru !!!!!!!!!!!

      Dacă prin absurd va veni un turist rătăcit la noi în județeț ( nu are pe unde că nu avem Aeroport sau Autostradă ) și va merge la oficiul turistic inaictiv de la primariei și va vrea să vadă obiectivul reprezentat de simbolul județului atunci oare funcționari primăriei unde îl vor trimite să vadă acest simbol care nu există ?!!!!!!!!!

      Acesta este un exemplu de marketing turisti defecuos făcut de niște incopetenți în domeniul turist , spus pe româneste: faci reclamă la o marfă pe care nu o ai și nici nu o să ai vreodată.

    • Orașul Bistrița are două simboluri foarte neinspirate unul este Struțul și celălalt Poarta Transilvaniei.

      Cu struțul am reușit să ne facem de râs în fața întregi țări.

      Celălalt Poarta Transilvaniei este așa de insipit încât nimeni nu știe de existenta lui, dacă s-ar face un sondaj în oraș nunai cu partea grafică fără text nimeni nu ar ști nimeni ce reprezintă nici măcar nu ar putea deduce ce ar putea simboliza acea construcție grafică.

    • @ Historya for dumy,
      Probabil că-l vor trimite pe turist în alte țări că la noi în județ nu există niciun obiectiv care să semene cu acest simbol :o)

    • Cronicarule,

      Proiectul nu se numeste „Portile Romaniei” , nici „Portile Crisanei”, ci „Portile Transilvaniei”!
      Bag seama ca te deranjeaza faptul, ca se promoveaza patrimoniul sasesc?
      Eu zic, sa-i duceti pe turisti prin Bistrita de astazi, asa cum se prezinta ea la ora actuala, iar dupa aceea ii duceti prin Botosani, Tg. Frumos, Slobozia sau Caracal sa vada si ei cultura adevarata, nu lucucrurile „mocicose”, mostenite pe gratis de la sasi.

    • @ Ardelean,
      Nu mă poate deranja ceea ce nu există.
      Mă pun în locul unui posibil turist care ar da de denumirea denumirea ” Ruta Poarta Transilvaniei ” , acesta ar rămâne complet nedumerit toată construcția asta nu are nicio logică este lafel ca și „Frunza” lui Udrea nici nu încurcă nici nu ajută.
      Pe lângă aceasta orașul Bistrița nu mai are nicio poartă.
      La ce poartă se referă această denumire, turistul unde trebuie să meargă să vadă poarta ?!!!!!!!

  • Poarta dracului este aceasta poveste, eventual vreti sa spuneti ca este poarta pesedeului trantita in nas celor care doresc progres. Judetul este inca profund inrosit.

  • Daca am concentra totul la poza afisata , va place nu va place singurul etalon al mun . Bistrita este fix TURNUL SASILOR cu ceasornic cu tot unde zeci de generatii de copii au invatat sa citeasca ora ridicandu-si ochii spre CER la cel mai inalt turn de piatra din Transilvania si Romania. GATA ! Sasii ne-au dat orizontul pana astazi. Noi doar mocicolim orasul si il chicizam cu ineptii. Noroc cu Primarul TURC ca o mai eliberat orasul de ineptii incarcandu-le in basculele Primariei. Dar sa nu uitam de mizerabilele puncte termice si de oribila constructie comunista de pe Garii care trebuie urgent demolata. Asa zisa Casa a Sindicatelor ca asta se dorea acolo.Sunt bistritean la a treia generatie de Balani si locuim aici din 1939 BREEE !

  • Ce gasesti tu ca este ipocrizie aici atata timp cat eu am curajul sa imi afisesz numele. Te rog nu fa confuzie inte opinia personala si ipocrizie. Pot dovedi cu acte ca aici stam din 39 si sunt foarte mandru de statutul meu de bistritean . Eu cred ca nu cunosti termenii si tu gresesti profund. O Zi Mandra stimabile !

  • DA gresesti fratele meu pt. ca eu atunci aveam 33 de ani si nu eram nici securist si nici curva politica. Lucram la PTTR (telefoane) si dupa ce am primit ordin de la ARMATA s-au izolat telefoanele securistilor din BN si mai toti colegii am iesit afara din centrale in ziua de 22 dec si ne-am alaturat coloanelor de muncitori si ne-am dus pe jos prin fata plutoanelor cu arma la picior dar cu glontul pe teava si la Prefectura a inceput marele miting. Norocul a fost ca intr-un oras mic ca B-ta unde cam toata lumea se cunostea nu a fost tras nici un foc de arma. Asa ca las-o mai moale cu exemplul personal ca si altii au facut-o fara sa ceara nici un avantaj cum ar fi Certificat de Revolutionar. Din cate stiu doar politrucii care au ocupat pe urma functii au beneficiat de asta. Si in plus de asta unde vezi tu in acele comentarii ca am vorbit de rau o epoca trecuta cu bune dar mai mult cu rele. De uitat nu se poate uita nimic mai mult ma trag dintr-o familie veche de LIBERALI si TARANISTI. Suntem de dreapta din totdeauna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS