”Întoarcerea la gusturile tradiționale de odinioară, la rețetele strămoșilor noștri, pentru ca noi toți să reînvățăm ce înseamnă mâncarea curată, tradiția și să ne reconectăm la originile noastre autentice. Un demers inovativ, puternic ancorat în trecut, care își dorește să creeze o punte către viitor. Un viitor al produselor de calitate românești, un viitor al produselor cu suflet”. Sub acest motto, ”Punem suflet în comunitate”, la magazinul Profi de pe strada Cuza Vodă din Bistrița (Piața Decebal, lângă Hotel Decebal), a fost inaugurat oficial “Raftul cu bunătăți locale”.
Au participat la eveniment, alături de o serie de producători locali, pentru a saluta inițiativa, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, deputatul Bogdan Ivan, vicepreședintele ANSVSA Ioan Oleleu, directorul DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, iar din partea conducerii Profi – Călin Costinaș, director general adjunct.
La “Raftul cu bunătăți locale” găsiți produse tradiționale ale producătorilor locali, din categoriile: băcănie – gemuri, siropuri, zacuscă, murături etc., produse proaspete – mezeluri, brânzeturi, precum și panificație – pâine și specialități.
În magazin a fost creată o zona distinctă, decorată tradițional, cu un impact vizual puternic. Decorurile rustice întregesc atmosfera de tradițional și creează o zonă primitoare, care oferă bunătăți “de la țară“. Pe un ecran video integrat în raft clienții pot vedea filme realizate acasă la producători, despre modul tradițional de producere a bunătăților locale.
La raftul cu produse de băcănie găsiți gemuri, siropuri, zacuscă, murături, paste, uleiuri presate, miere, fructe uscate, ceaiuri, ca în “cămara bunicii”. O vitrină figorifică decorată în același stil tradițional expune mezeluri și brânzeturi. În permanență, în această zonă sunt oferite clienților produse pentru degustare. Îmbrăcați în haine tradiționale, vânzătorii prezintă clienților produsele, calitățile și specificul lor și îi îndeamnă să le guste.
Zilnic, produse delicioase și sănătoase de la peste douăzeci de producători locali pot fi acum descoperite aici, în funcție de sezonalitate. De la dulceața delicioasă de caise cu sâmburi decojiți, la zacusca țărănească cu hribi sau ghebe, de la telemea și brânză de burduf făcută în cooperativa de la Sângeorz Băi, la mezelurile și specialitățile din carne preparate ca pentru propria familie, de la produse din păstrăv, la miere curată sau dulciuri gătite cu drag, fiecare produs provine dintr-o gospodărie sau cooperativă din Bistrița-Năsăud.
”Punem suflet în România pentru că România la care visăm e construită cu sufletul. La fel sunt și inițiativele acestor oameni harnici și pricepuți care pregătesc bunătăți la ei în gospodărie sau în cooperative. Împreună, punem acum pe mese tot ce este mai sănătos și mai bun. Profi îi încurajează și îi susține să-și mențină modul tradițional de a face ceea ce știu cel mai bine și ne bucurăm să-i ajutăm să ajungă la vecinii care vizitează Raftul Bunătăților Locale în Profi”, a declarat Călin Costinaș, director general adjunct Profi.
”Este o inițiativă a colegului meu, Bogdan Ivan, menită să vină în sprijinul și în susținerea producătorilor locali și a tradițiilor culinare locale. Felicitări, Bogdan pentru implicarea în susținerea producătorilor locali. Bunătăți din lapte provenit de la fermele locale, preparate și maturate ca odinioară, miere de albine produsă de gospodari adevărați, mezeluri și alte delicatese afumate, preparate din pește, pâine coaptă pe vatră, preparată după rețete autentice, transmise din generație în generație, dulcețuri cu gustul copilăriei din casele bunicilor, zacuscă și compot, sunt doar o parte din produsele ce se vor găsi pe raftul magazinelor Profi și ne vor încânta papilele gustative, cu autenticitatea gustului tradițional românesc. Mulțumim directorului general adjunct Călin Costinaș și doamnei director de sustenabilitate Dana Sârbu, pentru proiectele pe care le implementați în România, pentru că susțineți ideile de dezvoltare și pentru că credeți într-un viitor sustenabil! Felicitări, tuturor pentru că ați dat curs acestui proiect menit să vină în sprijinul producătorilor locali, iar preparatele desăvârșite făcute cu dragoste și gust, să ajungă mai ușor pe masa consumatorilor! Vă invit pe toți cei care doriți să fiți alături de producătorii noștri, să treceți pragul magazinelor Profi din județ și să luați cele mai proaspete și sănătoase produse tradiționale românești”, spune președintele CJ Radu Moldovan.
”Ceea ce la finalul anului trecut a fost o strângere de mână cu directorul deneral adjunct Profi, dl. Călin Costinaș, a devenit astăzi realitate: piață de desfacere directă pentru micii producători locali din Bistrița-Năsăud! Îi mulțumesc pentru cuvântul dat și pentru că și-a respectat promisiunea pe care mi-a făcut-o! Îl asigur de prietenia mea și a gospodarilor din județul nostru! Pentru a susține micii producători locali, așa cum am promis, am încheiat acest parteneriat cu reprezentanții lanțului de magazine. Pe rafturile producătorilor locali găsim deja toate bunătățile, care parcă sunt scoase din “cămara bunicilor” de la țară: de la povilă, dulcețuri, zacuscă, păstrăv, brânzeturi și mezeluri de casă, până la sucuri naturale și prăjituri. Sunt crescut la țară, prețuiesc munca omului harnic și în continuare voi fi alături de producătorii locali! Acesta e doar începutul unei colaborări frumoase și vreau să extindem piața producătorilor locali și pe segmentul de fructe și legume!”, a menționat deputatul Bogdan Ivan.
Notabilitatile locale ar fi bine sa se gandeasca la amenajarea in piata Decebal ,a unor astfel de standuri cu statut permanent.
Ca forma de ajutor , ar putea renunta la perceperea de taxe de piata ,pentru acesti producatori.
Asa ar fi sanse sa avem cat mai multi astfel de producatori .
Altfel vom ramane doar cu pozele si taierile de panglici .
Varietatea e esențială, un pas foarte bine dat, mereu e pozitiv a se opta la mai mult până la urmă este loc pentru toate produsele, de orice fel și de orice culoare…
Singurul lucru care e în plus acolo e politicul, locul politicului e în birou de unde „intenționează” (în gilimele) să-i facă viața mai ușoară micilor întreprinzători care zi de zi sunt acolo pe front, făcând-uși meseria cât se poate de bine și oferind ce au mai bun.
Fiecare cu meseria lui dacă vrem să funcționeze ceva, fiindcă dacă se amestecă totul… până la urmă vom confunda „sezonul” cu „fezonul” !!!
Politicul indiferent de culoarea lui, după orele de muncă are tot dreptul să-și facă cumpărăturile la fel ca oricare cetățean, așa se întâmplă într-o țară civilizată și interesul României e să țină în aceea direcție.
A venit sa minche ceva și la el.. :)))