La deschiderea oficială a sezonului estival la Complexul Balnear Băile Figa au participat primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneş, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, protopopii Becleanului şi Bistriţei, Doru Zinveliu şi Alexandru Vidican, şefii ISU şi Jandarmeriei, lt. col. Constantin Florea respectiv Florin Furnea.
”În patru ani s-au întâmplat multe la Băile Figa. Aşteptăm turiştii cu noi facilităţi. O staţiune turistică adevărată nu se poate forma într-un timp atât de scurt. Privaţii au venit cu cel puţin 4 milioane de euro investiţi în locuri de cazare, aproape cât s-a investit din fonduri europene în Băile Figa, 200 cabane şi 150 de căsuţe, dovadă că au încredere în acest proiect. Va fi o chestiune profitabilă, în cinci-zece ani îşi vor recupera investiţia. Industria este binevenită, dar din punctul de vedere al mersului mondial foarte greu vom mai avea şanse să atragem investitori. Atunci, am gândit pentru Beclean o direcţie viabilă, care aduce mulţi bani, turismul. Noi aveam sarea şi nămolul. Am făcut acest obiectiv să îmbunătăţim veniturile Primăriei şi am apelat în prima fază la fondurile europene. Nimeni n-a prea crezut în acest proiect, dar au apărut rapid primele certitudini. În fiecare an aici a apărut ceva nou. Sunt nişte încasări, cel puţin 15 miliarde anual, care se reinvestesc şi staţiunea creşte. Şi anul acesta au apărut noutăţi. S-au dezvoltat foarte mult privaţii cu cabane şi căsuţe, nici eu nu credeam. Plus pensiunile din oraş, unde au apărut investitorii. Acum putem caza nonstop, şapte zile din şapte, cel puţin o mie de doritori. Va apărea şi un hotel destul de mare, acum într-o fază destul de avansată”, a spus edilul Becleanului, Nicolae Moldovan.
El a menţionat că de-a lungul anilor s-au cules de la turişti câteva doleanţe. ”Dacă nu suntem atenţi la cereri, pierdem turişti şi nu vrem asta. Am încercat să rezolvăm problemele. Prima, foarte clară, erau locurile de cazare. A apărut acest orăşel de cabane şi satul de vacanţă cu căsuţe, acum se pot caza 1.000 de turişti şapte zile din şapte. Am rezolvat asta prin implicarea investitorilor privaţi. Nu era suficient loc de plajă. Am achiziţionat încă 500 de şezlonguri. Amenajăm o extindere a zonei de plajă, vor fi încă 500 de locuri, în total vreo 2.000. N-a fost suficient spaţiu de terasă, am achiziţionat încă 400 de scaune şi 100 de mese. Problema toaletelor încă nu e finalizată, mai amenajăm un set de toalete lângă terenuri, dar am amenajat deja încă 40. Avem parteneriat cu Jandarmeria, o grupă va fi aici nonstop, avem salvamari şi asistente. Am mărit efectivul de oameni, ca să nu avem vreo surpriză. Va fi realizat şi un centru de informare turistică. Avem o altă calitate a apei, avem staţie de tratare nouă, care ne furnizează produsul la o altă calitate. Salinitatea apei este foarte ridicată de anul acesta, nămolule de calitate. Nu era suficient luciu de apă când aveam 5.000-10.000 de turişti, nu aveau loc suficient să facă baie, şi atunci am extins. Mai sunt mici detalii de pus la punct, dar în 5-10 zile va fi funcţională o nouă piscină imensă. Cam aici am punctat anul acesta. Trenuleţul care va face legătura între Beclean şi Băila Figa îl vom avea la dispoziţie, din Ungaria, undeva în iunie-iulie”.
Tarifele au rămas nemodificate: ”Singura diferenţă aplicată anul acesta, la intrare nu mai e gratuit de luni până vineri. Până acum am lăsat aşa pentru piscina din interior deoarece nu era suficient luciu de apă. Acum, având un nou bazin mare, nu mai e cazul să dăm gratuit de luni până vineri, ci e aceeaşi taxă ca de vineri până duminică, 10 lei. Cine vrea facilităţile din interior, trebuie să plătească în fiecare zi. Pentru tobogane e taxă separată, ca şi până acum, nu intră nimeni pe tobogan fără cele două brăţări. Aşteptăm să crească numărul de turişti fiindcă avem mai multe locuri de cazare. 1.000 de oameni care sunau să se cazeze nu aveau unde şi mergeau în alte părţi. Cred că acum vom avea 2.000 de turişti zilnic plus cei din weekend”.
Nicolae Moldovan a precizat că zona va fi promovată la maximum cam în zece ani. ”O zonă turistică se promovează destul de greu, ne mai trebuie vreo cinci ani, eu zic că în zece ani poţi promova la maxim totul. Am investit acum un milion de lei, ne limităm cam la încasările pe care le avem într-un an. Avem 130.000 de turişti, se încasează între 13 şi 15 miliarde de lei vechi anual. La un moment dat nu va mai trebui să mai facem extinderi, vor fi suficiente, iar toţi aceşti bani se vor reîntoarce în comunitate”, a comentat edilul.
Bazinul cu apă sărată este amenajat în aer liber, fiind înconjurat de terase unde se poate servi o gustare rece sau caldă. În apropierea bazinului cu apă sărată se afla şi mini plajă de nisip cu şezlonguri. În interiorul complexului există şi un bazin amenajat rustic unde se pot face împachetări şi băi cu nămol. Lacul sărat ”Cerbul” este cel mai liniştit, ascuns şi totodată sărat lac din staţiune. În apropierea lui se găsesc şi toaletele ecologice. În clădirea ridicată în mijlocul complexului se află piscina cu apă dulce, saună, jacuzzi, un cabinet medical, iar la etaj săli de masaj, masă de ping-pong şi sală de fitness. Datorită necesităţilor, a fost construit încă un bazin cu apă dulce, pe lângă cel din interiorul complexului. Traseul ”Râului leneş” înconjoară o plajă plină de şezlonguri. Oricine e dornic de o aventură pe colac va putea urca pe tobogan şi de acolo să-şi dea drumul pe un canal special amenajat. Turiştii au la dispoziţie două terenuri de tenis şi un teren de fotbal. Aqua Land-ul este cel mai important proiect singular ce a fost desfăşurat la Băile Figa. Toate cele trei tobogane înalte de aproximativ 10 metri oferă senzaţii de neuitat.
noooo numa turisti cu bani noooooo
pana la ce data este deschis strandul la Figa???