Actualitate Sport

S-a retras ”Lordul”! (FOTO)

Jean Pădureanu, cel mai longeviv conducător din fotbalul românesc, s-a retras din activitate, momentul fiind marcat printr-o festivitate care a avut loc înainte de meciul Gloria Bistriţa - Dinamo. Cu această ocazie, stadionul a primit oficial numele preşedintelui de onoare al grupării bistriţene. La ceremonie au participat preşedintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, primarul Ovidiu Creţu, vicepreşedintele LPF Alexandru Boc.

Festivitatea a început cu aproximativ 40 de minute înainte de startul meciului cu Dinamo. La eveniment, alături de Pădureanu s-au aflat, pe gazonul arenei din Bistriţa, vicepreşedintele LPF şi în acelaşi timp observator al partidei Alexandru Boc, preşedintele FC Dinamo, Constantin Anghelache, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Ioan Ţintean, administratorul special al clubului, Alexandru Hatfaludi, administratorul judiciar al clubului, Vasile Urs, managerul Comelf Dorin Stoian, membru în Consiliul Director al ACF Gloria, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, viceprimarul George Avram.

Primarul Ovidiu Creţu i-a oferit lui Pădureanu o diplomă de mari dimensiuni cu mesajul ”Municipiul Bistriţa mulţumeşte domnului Jean Pădureanu pentru întreaga activitate depusă în slujba sportului bistriţean”, dar şi mascota oraşului struţul, preşedintele CJ Radu Moldovan i-a dat o plachetă, prefectul Ioan Țintean o diplomă de excelenţă, iar Constantin Anghelache un premiu de excelenţă şi un buchet de trandafiri albi şi roşii. De asemenea, Alexandru Boc i-a înmânat lui Jean Pădureanu un trofeu din partea LPF.

Fiecare a ţinut un scurt discurs, mulţumindu-i lui Pădureanu pentru realizările înregistrate de-a lungul anilor şi urându-i sănătate şi viaţă lungă. Ultimul care a vorbit a fost Jean Pădureanu, care a spus că este foarte emoţionat. La rândul său, el le-a mulţumit suporterilor bistriţeni şi iubitorilor fotbalului din întreaga ţară care au apreciat lucrurile bune pe care le-a făcut. Pădureanu le-a mulţumit şi celor din tribune care au fost alături de echipă.

La finalul partidei, Jean Pădureanu a declarat că a fost un moment care l-a marcat şi că nu regretă faptul că în multe rânduri s-a sacrificat pentru Gloria: ”Niciun trofeu din lume nu putea să fie mai frumos ca denumirea stadionului cu numele meu. Mă bucur foarte mult că autorităţile oraşului au considerat că merit acest lucru. Îmi amintesc că acum 50 de ani am păşit pe acest stadion şi apoi am trecut prin toate funcţiile la acest club. Regrete? Am un regret că totul a trecut prea repede. Vreau să le transmit celor care sunt responsabili să facă orice pentru ca această echipă să nu moară. Cel mai frumos moment petrecut la Bistriţa este câştigarea Cupei României. Sper că şi dacă va cădea Gloria, va reveni imediat anul viitor”.

Primarul Ovidiu Creţu: ”Este un moment extrem de important, Pădureanu este omul care a marcat fotbalul bistriţean. Acum spune adio echipei în calitate de preşedinte. Ca reprezentant al municipiului, sunt onorat să-i ofer o diplomă de excelenţă pentru tot ce a realizat. Domnul Pădureanu ne-a obişnuit ca la Bistriţa să avem echipă în prima ligă. E extrem de greu să o avem în continuare, dar rămânem cu ideea că se poate cu ambiţie şi muncă, lucruri care l-au caracterizat pe domnul Pădureanu, nu degeaba în cercurile fotbalistice i se spune ”Lordul”. Nea Jean este şi cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa”.

Prefectul Ioan Țintean: ”Nea Jean, Instituţia Prefectului vă decernează o diplomă ca recunoaştere a meritelor deosebite în promovarea fenomenului fotbalistic în Bistriţa şi în judeţ. Le-aţi oferit numeroase momente frumoase bistriţenilor, de-a lungul carierei. Vă suntem recunoscători”.

Preşedintele CJ Radu Moldovan: ”Este un moment aniversar. Jean Pădureanu a scris istorie pentru judeţul nostru, a dus Gloria pe culmea rezultatelor, unde mulţi nici n-ar fi visat. Domnul Pădureanu ne-a arătat că atunci că atunci când doreşti ceva, se poate realiza. Cu devotament şi perseverenţă. Tot respectul pentru domnul Pădureanu, care şi-a dedicat întreaga viaţă sportului”.

La ora la care a fost organizată festivitatea în tribune se aflau mai puţin de o mie de oameni. Trei tăbliţe cu noul nume al stadionului, ”Jean Pădureanu”, au fost puse la intrarea în complexul sportiv, unde se face accesul la tribuna oficială şi deasupra sectorului pentru presă.

Jean Pădureanu, în vârstă de 77 de ani, a jucat la Gloria între anii 1958 şi 1970. Din 1964, când era încă jucător activ, a devenit vicepreşedinte al clubului bistriţean, preluând apoi funcţia de preşedinte. Sub conducerea sa, Gloria a promovat în 1990 în Liga I, unde a jucat fără întrerupere până în 2011, când a retrogradat fiindcă nu a primit licenţă. După un an în divizia secundă echipa bistriţeană a revenit în Liga I, dar se va întoarce în B la capătul unui sezon dezastruos. Cele mai mari realizări ale Gloriei conduse de Pădureanu sunt câştigarea Cupei României în 1994 şi cele zece participări în cupele europene, memorabile fiind victoriile cu Real Zaragoza, Maccabi Haifa, Atletico Madrid şi remizele cu Fiorentina şi Brescia. Pădureanu a fost numit în toamna anului 1995 preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, revenind la Gloria în 1997. În iulie 2012 activitatea lui Jean Pădureanu, care era şi director general, a fost restrânsă la nivelul atribuţiilor de preşedinte al Consiliului Director. La începutul acestui an ”Lordul” a renunţat la funcţia de preşedinte al Consiliului Director şi a rămas preşedinte onorific.

O galerie foto de la festivitatea de retragere a lui Jean Pădureanu – pe pagina noastră de Facebook!

festjp1 festjp2 festjp3 festjp4 festjp7 festjp8 festivjp1 festivjp2

5 comentarii

  • au luat-o si de la Dinamo. cu Steaua……….nu mai vorbesc . cale batuta spre div. B. si de acolo……………despre morti numai bine .

  • ce l-au linistit astia pe Manea , nici pis nu a spus 90 de minute . si ce leu era el acum o saptamina , ce ragea si ce facea el pe………l-au facut ca la Tom si Jerry .

  • Un OM onorabil D-nul Jean Pădureanu! Felicitări pentru munca depusă în slujba Clubului CF Gloria!
    Multă sănătate şi tihnă sufletească!

  • CARUL „GLORIEI” A LUAT-O ÎNTR-O PARTE

    La un moment dat, în timpul regimului comunist, s-au făcut cofrajele din lemn de esenţă moale (noile idei) ale unei altfel de echipe, care se numea şi se numeşte „Gloria”. Dar, în acest cofraj în care s-a uitat să se facă armăturile de oţel-beton, în loc să se toarne beton de cea mai bună calitate, au turnat nisip şi pământ moale.

    S-a ajuns cu echipa în „B” unde, de prea multe ori, conducătorii au fost „dirijorii” promovării pentru alte echipe în „A”, atât din seria a III-a, cât şi din seria I (în folclorul fotbalistic local circulau vorbele că o tribună a făcut-o F.C. Baia-Mare, iar o alta parte a tribunei a fost făcută de Corvinul Hunedoara).

    Mai venim cu exemplu: cei mai în vârstă nu pot să nu-şi aducă aminte de acel meci de pomină de la Cavnic (atunci meciurile se transmiteau de Radio Cluj) când „Gloria” conducea până prin minutul 70 şi ceva cu 2-0, transmisia meciului s-a întrerupt, dându-se legătura numai la terminare. Şi cât credeţi că a fost scorul? A fost 3-2 pentru Minerul Cavnic.

    Au trecut anii, s-a promovat în „A” că, vorba aia, a fost „musai din plăcere”, fiindcă funcţionau regulile „Cooperativei” de care s-a scris de-atâtea ori în presa românească.

    Am intrat în UE şi, de la sine-înţeles, trebuiau respectate regulile şi în fotbal ca în celellalte ţări europene. Au început să fie probleme cu licenţierea, ca dovadă echipa a fost retrogadată datorită nerespectării acestor reguli. „Conducătorul iubit” (mulţi încearcă să-i facă un cult al personalităţii, ceea ce nu e cazul) al fotbalului bistriţean a fost implicat şi în probleme cu transferul unor jucători, fiind condamnat de o instanţă românească datorită încălcării legii. Apoi, ce să mai zicem de comportamentul antrenorului (nu-i pomenesc numele pentru că nu merită), la terminarea ultimului meci, care „a plesnit” un jurnalist. Toate acestea sunt roadele acelei temelii nesănătoase cu care a pornit la drum aceasta echipă într-un anumit moment al istoriei sale.

    Se ştie bine că înainte de 1989, Partidul era „în totul şi în toate”, „avea balta peşte”. Acuma balta a prins a seca, cofrajul din lemn a prins a putrezi şi fundaţia din nisip şi lut a prins a curge. Mai bine-zis, temelia a început să se năruie. Nu se mai pot pompa bani publici fără limite în această echipă, trebuie regândită din temelii.

    Soluţia pentru „Gloria”, a cărei căruţe a luat-o într-o parte (ca şi întreg fotbalul românesc), este aceea ca de acest fenomen să se ocupe adevăraţii „lorzi” şi nu nişte veleitari, şmecheri, purtători de valize sau puşcăriabili (a se vedea dosarul „transferurilor” , precum şi „valiza”).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.