Lucrările pe pasaje vor fi realizate de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.
”E un moment special pentru Bistriţa, am semnat contractul de execuţie pentru cel mai mare proiect finanţat cu bani europeni pe care am reuşit să-l atragem în perioada 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de peste 10 milioane de euro. A fost o bătălie importantă, 12 asocieri şi-au disputat executarea acestui contract. Din cele 12 asocieri care au depus oferte pentru execuţia care se ridică la o valoare de peste 33 de milioane de lei, patru au depus oferte eligibile, restul de opt au fost respinse din diferite motive. Procedura a durat aproape două luni datorită mărimii proiectului şi a numeroaselor oferte. Câştigătorul licitaţiei a fost asocierea dintre TCI CG din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj, SC Elenmarc din Dej. Au făcut o ofertă completă, cu preţul cel mai mic, la 53,61% din valoarea de execuţie a contractului. Unităţile au profile diferite tocmai pentru a asigura complexitatea lucrărilor. Lucrarea a fost adjudecată pentru 18.094.580,79 lei. Proiectul va fi realizat în maxim doi ani. Lucrările vor începe oricum după Zilele Bistriţei. Vom găsi soluţii să nu blocăm simultan Gh. Şincai cu Dornei sau cu Titulescu, am bloca centrul oraşului. Sunt convins că lucrările vor dura mai puţin de doi ani. Nu vom reabilita noi faţadele clădirilor de pe traseu, o să solicităm proprietarilor să le aducă în ton, să valorifice investiţia noastră. Vor fi axe de diseminare a urbanismului, a frumosului”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Directorul general al SC TCI Contractor General SA din Cluj-Napoca, Dorin Oltean, a precizat că lucrările vor începe în două-trei săptămâni. ”Avem experienţă, acum venim de la o lucrare de peste 6 milioane de euro, Spitalul de Urgenţă din Zalău. Vom încerca să deschidem la Bistriţa o filială sau măcar un punct de lucru. Dorinţa noastră este să facem lucrări de calitate, să nu deranjăm locatarii şi pietonii. Vom da de lucru la 700-800 de oameni. Vrem să începem cât mai repede, ne trebuie o perioadă de 2-3 săptămâni de organizare. Avem trei variante de pornire a lucrărilor, vom vedea cu ce începem”, a spus el.
Obiectivul proiectului este de regenerare a centrului istoric urban şi de valorificare a moştenirii istorico-culturale ca produs turistic, prin reabilitarea axelor turistice denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale. ”Reabilitarea şi dezvoltarea celor trei axe creşte potenţialul turistic al întregului ansamblu urban fortificat (centrul istoric) cât şi al cetăţii medievale Bistriţa, întrucât ilustrează cel mai fidel planul oraşului”, se arată în proiect.
În proiect sunt prevăzute: modernizarea a 14,202.78 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, reabilitarea “Punţii lui Keinzel” din zona Codrişor, reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural, înlocuirea si completarea mobilierului urban (bănci din piatră şi din lemn, ceas stradal, suporţi pentru biciclete, indicatoare, obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suport flori şi jardiniere, panouri electronice de informare publică şi monitoare stradale cu afişaj digital), amenajarea a 5 fântâni arteziene pe traseul axelor turistice, amenajarea Pieţei Mici.
Vechiul burg păstrează în zona intra muros 22 de străduţe înguste cu caracter preponderent pietonal, care ofere trasee scurte între laturile de nord şi de sud ale oraşului. În Bistriţa sunt amenajate trei axe turistice care traversează oraşul prin pasaje: Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.
Valoarea proiectului, care presupune printre altele redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene este de 44.996.170,67 lei, inclusiv TVA. Pe trasee vor fi amplasate elemente decorative şi semne distinctive, iar iluminatul va respecta stilul medieval.
In legatura cu ” Obiectivul proiectului este de regenerare a centrului istoric urban şi de valorificare a moştenirii istorico-culturale ca produs turistic, prin reabilitarea axelor turistice denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale”, se ridica intrebari:
1. Regenerarea centrului istoric , vorba lui nenea Iancu, cum….. adicatelea ?
Regenerarea este valabila si pentru : struti, mere, oua … cu locuitorii … din centru ?
2. Cortul ( adica …” iurta de cumetrie” ) in crestere….. sub soarele arzator de vara ….cu el, cum ramane?…. va fi si el ” regenerat”, adica va avea instalatie de climatizare … ca in epoca sa de aparitie ?
3. Strutul, ouale, merele n-ar trebui…. REFRIGERATE, pe timp calduros, ca cetatenii bistriteni, sa fie protejati de ” ciuma rosie sau portocalie ” ?
Ce de ….intrebari pe caldura asta …..!
Fara sa fiu acuzat de extremism sau mai stiu eu ce, odata cu reabilitarea centrului istoric si in ton cu noua infatisare a parcului, actele de vandalism sau „pangarire” a spatiului public ar trebui pedepsite exemplar, iar cei care nu se pot abtine ar trebui ajutati sa stea cat mai departe de zona respectiva.
Ce folos sa ai niste pasaje refacute care dupa 2-3 zile de la inaugurare vor ajunge sa fie imbibate…