”Cu durere în suflet vă anunțăm trecerea în neființă a dragului nostru soț și tată, Emil Hidoș. Priveghiul va avea loc vineri la ora 16:30, iar înmormântarea sâmbătă la ora 11:30. Fie ca sufletul său să se odihnească în pace”, a transmis familia pe Facebook.
La doar 19 ani, Emil Hidoș a fost urmărit de Securitate, anchetat și închis, pentru ”crima” de a fi interesat de muzica străină.
Emil a fost ospătar în Bistrița și un înfocat fan al lui Cornel Chiriac și al emisiunii lui de la Radio București. După ce acesta a emigrat în Germania și a realizat ”Metronom” la Radio Europa Liberă, Emil i-a scris șase scrisori semnate Brian Jones, chitaristul de la Rolling Stones. Doar una a ajuns la destinație, celelalte fiind oprite de Securitate la Poștă. El este autorul revistei-manifest denumită ”Wald old Popp” (o transcriere după ureche a sintagmei World of Pop):
”Rolul acestui supliment este de a-i ajuta pe tinerii din acest oraș înapoiat, de a-i informa în legătură cu ultimele noutăți din muzica ușoară și din lumea Pop-ului. Sunt un tânăr bistrițean, la fel ca voi, nemulțumit de grija ce ne-o poartă oamenii vârstnici, de felul în care înțeleg ei că trebuie să ne petrecem timpul liber, să ne distrăm. Putem spune că distracțiile noastre sunt admirabile, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire”.
Revista cuprindea informații despre trupele la modă și topurile din Europa, pentru ca, la final, să ridice o întrebare: „Oare pe când libertate totală?”. A fost multiplicat la indigo și difuzată în cercul de prieteni ai lui Emil, un exemplar fiind ascuns în spatele unei icoane din apartamentul lui. În iarna anului 1969, lua naștere și Organizația Tinerilor Liberi (OTL). Întâlnirile conspirative aveau loc acasă la Hidoș: se asculta muzică înregistrată pe bandă de magnetofon, dar și posturi de radio. De Revelion, „tinerii liberi” din Bistrița, care nu erau mai mult de zece, și-au consfințit legătura vărsând câteva picături de sânge pentru o „frăție de cruce”. În urma confesiunii scoase de la un membru al grupului sub tortură, Securitatea a aflat cine e de fapt „Brian Jones”.
Într-un număr din noiembrie 1971, ziarul Scânteia Tineretului dezbătea pe larg cazul bistrițeanului Emil Hidoș, sub titlul „De ce s-a scufundat vaporul lui Emil? Gașca, expresie a singurătății și sărăciei spirituale”. Un fost coleg de muncă povestea reporterului despre gașca celor Șapte frați: „S-au înfrățit așa cum scrie în cărți, bând fiecare o picătură de sânge din sângele celorlalți. Lăudau grupurile de hippie și au spus că ar trebui să facem la fel. Eu i-am contrazis spunând că aceia sunt niște oameni murdari și numai muzica e de capul lor…”
Pentru aceste „rebeliuni” – Emil Hidoș a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, după recurs pedeapsa fiindu-i redusă la 6 ani petrecuți la Aiud, între care au fost și 6 luni petrecute la Jilava. Hărțuit continuu de Securitate după eliberarea din închisoare, Emil a decis să plece din țară în 1987, stabilindu-se în Germania. Mai multe despre el găsiți AICI.
În 2015 s-a reîntors în România și a trăit la Mogoșeni. În ultima perioadă a fost internat în spital.
Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei!
Daca Trzmp invadeaza Groelanda Securitatea din Romania poate sa se intoarca la aceste metehne ca oricum parca va papa pensii degeaba.
Eu vreau sai scriu Irinei Rimes si Hannei Montana!
Securitatea e ocupată să conducă CS Gloria Pesede. Că tot ai vorbit de păpat pensii degeaba.
Salutări, dragi prieteni: Cristi, Daniel, Bogdan!
Voi ce mai știți de Putin? Ce spune Moldovan?
V-a zis că Victor Ponta, precum un hipocamp,
S-a dus la Mar-a-Lago, să-l caute pe Trump?
Ieri, ne-ați cântat rusește, cu siberian accent,
Mustrând tovărășește – «Putredul Occident!».
Ne mai propuneți schimburi cu frații bieloruși?
Că cei ce merg pe-acolo – sunt pe vecie duși!
Mai vin pe-aici chinezii? Le mai turnați statui?
Că de Bruxelles ori Soros, acum suntem sătui.
L-am întrebat pe Radu, și-a zis ca să vă spun,
Că n-ați trăit mai bine nicicând precum acum!
Voi ce mai știți de Putin, prietenii mei perverși?
Că-n filmul cel de groază, din care nu mai ieși,
Pătrunși de frig, triști, singuri, dincolo de Urali,
Ne fac semne din mlaștini, mamuții ancestrali.
Păcat ca aflăm doar acum de el, când nu mai e…
Recent am văzut filmul Metronom al lui Alexandru Belc. Este vorba de niște liceeni din ultimul an care ascultau în grup muzică occidentală și emisiunea Metronom a lui Cornel Chiriac căruia i-au compus o scrisoare ce n-a mai ajuns niciodată la Europa Liberă. Făceau ceaiuri dansante, aveau benzi de magnetofon cu Beatles și The Doors, discuri cu Led Zeppelin. Securitatea i-a prins, anchetat, bătut. Ce băieți deștepți! Anei i-au promis un viitor luminos dacă lucrează cu ei, precum și admiterea la ce facultate vrea ea. Visul securiștior s-a împlinit: Tinerii ascultă astăzi manele și sunt admiși la ce facultate doresc!
Să fii pedepsit aspru că asculți Beatles, Creedence Clearwater Revival!? În anii 80, Tudor Vornicu, care are încă adepți pe la Bistrița, spunea pe TVR că el se miră că există tineri români care îl admiră pe drogatul de Paul McCartney. Pe Cornel Chiriac l-au lichidat, pe Phoenix l-au interzis, pe Adrian Păunescu, care striga zilnic, atâta cât îl ținea gura: Trăiască Ceaușescu! l-au dat deoparte când a scris o odă și Beatles-ilor. Când îi vezi însă pe rahați, cum așteaptă după colț, îți vine să spui că acele vremuri la Bistrița pot reveni oricând.