Prof. univ. dr. Teodor Tanco, din anul 2000 cetățean de onoare al municipiului Bistrița și al orașului Năsăud, a trecut la cele veșnice. În 22 aprilie ar fi împlinit vârsta de 94 de ani.
”La moartea unui nemuritor. Azi a trecut în veșnicie unul dintre corifeii acestui spațiu geografic și spiritual, prof. univ. dr. Teodor Tanco, scriitor, editor, publicist. Născut în 1925 în fosta localitate grănicerească Monor, dintr-o familie de țărani, Teodor Tanco, ”domnul profesor” (cum l-am cunoscut cu toții), și-a impregnat toată viața de setea de carte și înalta ținută intelectuală. Moștenitor al spiritului grănicerismului, implicat în viața comunității, paznic al adevărului istoric și atent scotocitor în istoriografia ținuturilor bistrițene și năsăudene, și-a dedicat întreaga viață unui continuu demers pentru propășirea spirituală a celor din jurul său. Colaborator al instituțiilor muzeale din județ, donator, participant efervescent, până în ultimii ani, la activitatea culturală din județul nostru, profesorul Teodor Tanco a profilat o identitate inconfundabilă.
Trecerea domniei sale în eternitate reprezintă nu doar o pierdere fizică, ci și una spirituală, pentru că până în ultimul ceas al vieții sale pământene, profesorul Teodor Tanco a produs valoare intelectuală, a scris, a opinat și a sculptat opinia cetății din care a fost parte activă. Memoria sa va rămâne vie, iar opera sa culturală va fi păstrată cu luare aminte în panteonul acestor locuri, ca un izvor de caracter și demnitate. Dumnezeu să-l odihnească!”,
este mesajul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Foto: complexulmuzealbn.ro
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!
Prof. dr. TEODOR TANCO , inafara de opera literara ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, a desfasurat o intensa activitate culturala si sociala. A fost si Preşedinte de Onoare Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN), continuatoarea Asociaţiei Grănicerilor Năsăudeni care a functionat în perioada 1851-1958 cu sediul în oraşul Năsăud. La data de 3 iunie 1990, reprezentanţii celor 44 localităţi foste comune grănicereşti întruniţi la Salva, din iniţiativa unui grup entuziast, în frunte cu prof. Teodor Tanco, prof. Octavian Ruleanu, prof. Ioan R. Nistor şi alţii au hotărât reînfiinţarea asociaţiei grănicereşti, sub denumirea „Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene”. In aceasta calitate, TEODOR TANCO, a efectuat peste 37 de analize juridice pe care le-a publicat in serialul de articole intitulat „Legalitate, responsabilitate şi profesionalism la UCGN”.
TEODOR TANCO a fost un mare umanist si patriot, dar inainte de toate a fost un OM cu „O” mare.
Dumnezeu sa-l odihnească în pace!
Bunul D-zeu să-l ierte și să-l odihnească în pace și să-i facă parte cu drepți, iar familiei, sincere condoleanțe!