Actualitate

S-a terminat cu înmatricularea maşinilor prin metoda partajului. La Bistriţa nu se mai primesc dosare

Dacă v-aţi cumpărat o maşină veche pe care speraţi să o înmatriculaţi prin metoda partajului, aflaţi că nu se mai poate face acest lucru. Serviciul Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud a primit, luni, dispoziţie să nu mai preia niciun dosar de acest tip întrucât Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care interzice procedura.

Şeful Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Dumitru Creţa, a declarat că luni dimineaţa încă s-au mai preluat câteva dosare, însă, la un moment dat a fost stopat procesul de preluare fiindcă s-a primit o dispoziţie în acest sens de la Bucureşti. „Am primit dispoziţie să nu mai preluăm niciun dosar de înmatriculare a maşinilor pe baza partajului voluntar. Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă care interzice procedura. De luni, nu mai preluăm nici noi nicio cerere de acest tip”, a declarat comisarul şef Dumitru Creţa.

Întrebat câte maşini au fost înmatriculate prin această metodă, el a spus că nu are încă o statistică, dar lucrează la ea întrucât i-a fost cerută şi de la Bucureşti.

Reamintim că, prin OUG nr. 9 a Guvernului, s-a permis înmatricularea vehiculelor dobândite prin partajul voluntar între două persoane, indiferent dacă acestea erau soţ-soţie sau alte persoane care dobândesc un bun comun. Prin actul notarial de partaj, unul renunţa la cota parte ce i se cuvine după care se întocmea dosarul cu documentele de înmatriculare solicitate prin ordin al ministrului la fel ca la alt autoturism şi noi primim dosarele.

Primele solicitări de înmatriculare a maşinilor cu această găselniţă au fost la Tulcea. Ulterior, din toată ţara s-a cerut punct de vedere în privinţa legalităţii şi, fiind legală procedura, şi la Bistriţa s-au primit dosare.

De câteva zile însă, Guvernul a sesizat breşa şi a emis un alt act normativ. “S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, explică Guvernul în document.

Surse juridice susţin că e puţin probabil ca cei care şi-au înmatriculat maşinile prin metoda partajului voluntar să aibă de suferit în sensul ca statul să se întoarcă într-un fel sau altul împotriva lor.

Cristiana Sabău

3 comentarii

  • domn MITICA tot om fain ai ramas…….sanatate MAXIMA=TI DORIM parca ai mai intinerit de cind esti la PREFECTURA ma bucur ca-i plecat de la …… oameni de omenie nu tin de scaun…si au valoare si la alte locuri de munca…chiar si in pensie unii….au valoare alti se mai ascund de public….

    • ma vasile ai dreptate da si marcel cumnatu ai om prezentabil…sanatate celor de acolo…spor la munca…..SALUTARI DOMNU CEUCA VELU SALUTA…..

  • Tot la vorba mea s-a ajuns. In urma cu o saptamina spuneam, tot aici , ca Legiutoru e un incompetent si nu este admisibil sa dai o lege de reglementare si sa lasi portite de „fentare ” a Legii. Era asta odata pe vremea lui Vacaroiu. Se vede ca obiceiurile proaste nu se uita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.