De la 1 iulie 2019, este obligatorie, prin lege, colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții. Așadar, avem lege, la Bistrița avem și infrastructură și operator care a câștigat licitația, dar nu avem nici voință și nici putință să aplicăm legile.
În ultimele zile, v-am arătat cât de pregătit e județul pentru respectarea Ordonanței 74 din 2008 dată de Guvernul PSD-ALDE și v-am mai spus că ADI Deșuri e preocupată să-și cumpere mașină nouă și să achiziționeze vouchere de vacanță. Trezită brusc din adormire, instituția plătită cu bani mulți să se ocupe de gestionarea corectă a deșeurilor a postat pe Facebook un comunicat de presă:
COMUNICAT DE PRESĂ
Începând cu data de 01 iulie 2019 au intrat în vigoare noile prevederi ale O.U.G. 74/2018 cu privire la modificări care reglementează domeniul deșeurilor municipale.
ADI DEȘEURI BISTRIȚA-NĂSĂUD dorește să facă cunoscut cetățenilor județului cele mai importante prevederi legale, cu impact în sistemul de colectare al deșeurilor menajere; astfel, autoritățile cu atribuții în domeniu vor lua măsuri pentru a se asigura că locuitorii vor înțelege să depună pe 4 fracții deșeurile generate, adică fracția de (1) plastic/metal, fracția de (2) hârtie/carton, (3) sticlă și (4) fracția reziduală.
Deșeurile reciclabile colectate separat se vor depune, ca și până acum, pe fracții separate, în containerele semi-îngropate de pe platformele de colectare care au fost deja în mare măsură recondiționate și inscripționate corespunzător.
Locuitorii din zona de blocuri vor depune doar deșeurile menajere în containerele supraterane de 1.1 mc amplasate temporar în imediata vecinătate a platformei de colectare, până ce autoritățile, împreună cu operatorul de colectare, vor identifica soluția optimă de aplicare a tuturor prevederilor legale expuse mai jos. În zona de case, se va continua depunerea deșeurilor menajere în pubela neagră de 120 l pusă la dispoziție.
Cetățenii care nu vor înțelege să se conformeze acestui tip de colectare selectivă vor primi penalități care se vor regăsi în Regulamentul de Salubrizare, ce urmează să fie pus în dezbatere publică în cel mai scurt timp.
În al doilea rând, informăm pe această cale că în anul 2019 minim 40% din deșeurile reciclabile conținute în deșeurile populației trebuie captate și trimise la valorificare, iar începând cu anul 2020 minim 50% din această categorie de deșeuri va trebui trimisă la reciclare.
Totodată, deșeurile reziduale care vor fi eliminate la rampa ecologică vor fi purtătoarele unei taxe de 30 lei/tonă, in sarcina utilizatorilor serviciului de salubrizare, numită Contribuția la Economia Circulară, care, începând cu anul 2020 va deveni 80 lei/tonă. Scopul acestei taxe este de a conștientiza generatorii de deșeuri asupra importanței colectării selective.
Poate cea mai importantă noutate legislativă se referă la obligația de a se institui sistemul ”Plătește Pentru Cât Arunci” (PPCA), care, prin aplicarea de tarife diferențiate pe tipul de deșeuri și pe cantiatea/volumul generat, să conducă la plata proporțională cu deșeurile generate de fiecare familie.
În acest sens, ADI DEȘEURI BISTRIȚA-NĂSĂUD are în pregătire un mecanism tehnico – economic care să permită aplicarea instrumentului PPCA, cu rolul de a detrmina, inclusiv financiar, selectarea deșeurilor generate. Menționăm că astăzi, aproape 90% din cantitatea generată este eliminată la gropa ecologică prin lipsa acțiunilor de selecție ale utilizatorilor, în timp ce țintele asumate de România în fața Comisiei Europene prevăd că doar 52% din deșeurile municipale pot fi depozitate, restul urmănd a fi reutilizate și reciclate, ori valorificate energetic.
De aceea, facem un apel insistent la locuitorii județului nostru de a depune eforturi de colectare separată a deșeurilor menajere, toate aceste demersuri având atât un rol determinant în protecția mediului , cât și un viitor impact redus în creșterea tarifului de salubritate.
Specificăm faptul că aruncarea deșeurilor neselectiv, amestecat sau la gramadă, în și pe lângă containerele de colectare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă, așa cum se stipulează și în Regulamenul de Salubrizare.
Singurii care au, conform legii, dreptul să constate și să sancționeze făptuitorii sunt autoritățile administrației publice locale, respectiv reprezentantul desemnat al UAT-ului sau, unde există, Poliția Locală, sau după caz Garda de Mediu. Facem, în acest sens un apel public către autoritățile în drept să intensifice măsurile de constatare și sancționare a persoanelor fizice sau juridice care încalcă flagrant regimul de colectare a deșeurilor municipale.
De asemenea revenim cu solicitarea adresată în mai multe rânduri Primăriei Municipiului Bistrița de a monta camere de supraveghere video, cel puțin în punctele de colectare problematice, având în vedere responsabilitățile legale ale UAT-ului în ceea ce privește menținerea stării de igienă și salubrizare a domeniului public.
Asigurăm populația județului Bistrița-Năsăud că toate autoritățile locale cu atribuții în domeniu, ADI DEȘEURI, Consiliul Județean, toate Consiliile Locale, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu sunt determinate să pună în aplicare cele mai eficiente măsuri care să asigure, pe de o parte, transpunerea în practică a cerințelor legale, iar pe de altă parte sănătatea publică și confortul rezidenților. Vom reveni în curand cu ultimele măsuri preconizate de aplicare a legii in domeniul deșeurilor municipale.
În situația în care orice persoană constată sau surprinde nereguli în respectarea regimului de colectare a deșeurilor în municipiul Bistrița: depunerea neselectivă a deșeurilor/amestecate în containere, aruncarea amestecată a deșeurilor în proximitatea containerelor sau pe spațiul public, îi rugăm pe această cale să sesizeze de îndată Poliția Locală a Municipiului Bistrița, singura competentă să aplice sancțiuni, la următoarele numere de telefon:
– TEL VERDE (apel gratuit): 0.800.080.033
– Dispecerat (non- stop): 0263/23.93.76
În cazul celorlalte UAT-uri din judet, sesizările trebuie făcute la Numărul de telefon al Primăriei respectivului UAT, care are atribuții în constatarea și sancționarea nerespectării colectării selective a deșeurilor, sau la Poliția Locală acolo unde aceasta există.
În situația în care constatați neconformități în activitatea de colectare/ridicare a deșeurilor de către Operatorul de salubrizare SC Supercom SA, în timpul programului de colectare, vă rugăm să apelați de îndată următoarele numere de telefon:
– TEL VERDE – Supercom (apel gratuit): 0800.800.268
– ADI Deseuri Bistrita-Nasaud: 0263/215.191
Vă mulțumim!!
Notă: Atașăm prezentului comunicat de presă o informare sintetică și ilustrativă cu privire la sistemul de colectare separată a deșeurilor din județul Bistrița-Năsăud
Director executiv, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Pavel Plaian
Notă: Menționăm că acest comunicat de presă nu a fost transmis publicației noastre. Și mai menționăm că datoria unei instituții plătită cu bani publici este să găsească soluții de aplicare și respectare a legii, nu să scrie pagini întregi de apeluri și rugăminți.
Pe acestea din urmă le poate adresa oricine fără să fie retribuit regește, să aibă mașină de serviciu sau voucher de vacanță. În cazul în care nu există soluții, desființați acest ADI. Suntem convinși că lucrurile vor funcționa la fel ca și până acum: PROST!
v ați trezit ?! Trebuiau deja sa fie prezente ghenele pentru colectare selectiva. Veci orașul asta nu a fi cum trebuie! Asa e cand sunt puși in funcții plătite oameni Fara pregătirea necesară si doar pe prietenii si apartenente politice ! Dau ei anunț ?! Sa ce ?’ Băgați l in ..ur anunțul postat pe fbk. Apropo ce rol are instituția Dvs ?! Tocătoare de bani sau ce este ?!
Uite eu sunt primul care sesizez (conform rugămintii ADI)
1-Este interzis modificarea sistemului de implementare a proiectului,finantat cu bani europeni,in concluzie ridicati urgent acele containere amplasate langa containerele semiingropate.
2-Puneti la dispozitia populatiei care locuieste la case 4 pubele de culori diferite pentru fiecare fractie separat.
3-Dotati masinile de ridicat cu cântar pentru fractia umedă,sa plătesc doar cât produc.
4-Faceti o campanie de informare din casă in casă și prin presă.
5-Depolitizati naibi această institutie .
Dacă măcar aceste măsuri le luati e un început,altfel aceste comunicate sunt o frectie la un picior de lemn,sau slogane de tipul ,,fa-te că muncesti Dinescule”
PĂREREA MEA!
Livache!!! astia-s altii!!! E adi apa canal :)))
Adi deseuri, despre care este vorba acum…. vad ca au un site mai profi cu e-mail office@…
Banuiesc ca dl dir executiv are si secretara… http://www.adideseuribn.ro/
:))))
eu nu inteleg de ce nu postezi pe acest frumos site comunicatele de presa???? de acolo le dai si pe facebook si ziaristilor etc… dar asa se procedeaza????
Si oricum dai comunicat dupa data limita????
Pai trebuia sa faci asta de anul trecut… sa pregatesti populatia… asa tu zici pe facebook ca de ieri vom aplica amenzi!?!?!?!? Pai corect este?
Nu va taie nimeni din salar???
Acest lucru trebuia făcut din 2014 de când a început proiectul. Nu de anul trecut. Și nu, nu le taie nimeni, le dă în plus voucher de vacanță.