Actualitate

S-au decernat zece titluri de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud

La Hotel Metropolis a avut loc festivitatea de decernare a celor zece titluri de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud pe anul 2022, hotărârile fiind adoptate luna trecută de Consiliul Județean.

Au primit cea mai înaltă distincție a județului:

* prof. univ. dr. Ioan Bolovan (membru corespondent al Academiei Române, fost prorector al UBB) – ”pentru vasta activitate de cercetare științifică și publicistică despre istoria modernă și contemporană a României, precum și pentru construirea primei baze de date demografice privind populația istorică a Transilvaniei în epoca modernă”.

* poetul, criticul și istoricul literar Nicolaie Băciuț – ”pentru eleganța și finețea scriiturii, remarcabila activitate literară, publicistică, cultural-artistică și pentru promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, în țară și străinătate”.

* artistul plastic Ioan Sbârciu – ”pentru cariera de excepție în domeniul artistic și pentru contribuția esențială la dezvoltarea comunității artistice naționale și internaționale”.

* istoricul, arhivistul și prozatorul Vasile Lechințan (post-mortem) – ”pentru întreaga sa activitate dedicată istoriei Transilvaniei și descoperirii valorilor românești”.

* Emanuel Babici (fost director la IMGB, UZINSIDER – din care face parte Comelf, fost secretar de stat la Ministerul Industriei) – ”pentru contribuția deosebită la dezvoltarea economică a judeţului Bistriţa-Năsăud și la implementarea unor proiecte majore de modernizare a industriei metalurgice și construcțiilor de mașini”.

* administratorul grupului de firme Frasinul, Traian Larionesi – ”pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative”.

* creatoarea de costume populare Virginia Linul – ”pentru realizarea cu migală a creațiilor populare tradiționale, autentice și pentru promovarea valorilor culturale populare din Țara Năsăudului și ale județului Bistrița-Năsăud, în țară și străinătate”.

* fostul mare fotbalist Gavril Balint – ”pentru cariera de excepţie ca jucător și antrenor de fotbal şi pentru contribuția importantă la creșterea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud la nivel național şi internațional”.

* actorul și vloggerul Mircea Popa, cunoscut ca Mircea Bravo – ”pentru cariera de succes și pentru promovarea imaginii comunității din județul Bistrița-Năsăud”.

* etnologul Iosif Ciunterei – ”pentru întreaga activitate etnografică și promovarea culturală a județului Bistrița-Năsăud și a României în lume”

Împreună cu diploma de Cetățean de onoare al județului, fiecăruia i-a fost înmânat elementul distinctiv al titlului: statueta-replică după sculptura ”Cariatidă” a lui Grigore Bradea.

”Cinstim oamenii care au făcut performanță în domeniilor lor, oameni care aduc onoare județului Bistrița-Năsăud. Eu am un rol destul de mic în acordarea acestor titluri. Propunerile sunt făcute de specialiști din diferite domenii, care cunosc carierele lor, sunt trecute prin filtru în comisii și în final ajung la vot în plenul Consiliului Județean. Acest titlu nu aduce beneficii materiale, dar valoarea sa este neprețuită”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

I-a felicitat pe noii ambasadori ai județului, pentru titlurile care reprezintă o încununare a carierei lor, și consilierul județean Cristian Cârlig.

La festivitate au participat, alături de conducerea CJ, prefectul Mica Oprea, parlamentarii Bogdan Ivan, Daniel Suciu și Ioan Deneș, cetățeni de onoare, primari, consilieri județeni, șefi de instituții.

În finalul ceremoniei au fost acordate diplome de merit și diplome de excelență. Au primit aceste distincții o serie de asistenți maternali, prefectul Mica Oprea, foști primari, foști funcționari, sportivi printre care handbalista Bianca Bazaliu, interpreta Magda Suciu (”Vocea României”), elevul Doru Floare.

Titlul de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de CJ unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. El se conferă celor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului în plan naţional şi internaţional. Acordarea titlului conferă titularului următoarele drepturi: a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea; b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean; c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud; d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură. Posesorul titlului are următoarele obligaţii: a) promovarea imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud; b) susţinerea dezvoltării economice şi sociale a judeţului Bistriţa-Năsăud; c) susţinerea intereselor judeţului Bistriţa-Năsăud şi ale ţării.

Bistrița-Năsăud are în prezent 45 de cetățeni de onoare: Ioan Birişiu, Marcel Lupşe, Liviu Maior, Heinrich Schnatmann, Lucian Sănmărtean, Georg Lecca (din 2014), Paul Ilieş, Vasile Zbâncă, Pompei Cocean, Emanoil Viciu, Gabriela Szabo, Miron Duca (din 2015), Adrian Crișan, Dumitru Protase, Andreea Grad, Emil Iugan, Cleopatra Lorințiu (din 2016), Ioan Lumperdean, Alexandrina Vasilichi, Anuța Cătuna, Virgil Pop, Dorel Goia (din 2017), Ioan-Aurel Pop, IPS Andrei Andreicuț, Ioan Manci, Liviu Zăpârțan, Ioan Repede, Ștefan Dărăbuș, Cristian Bodnar (din 2018), Niculae Gheran, Mircea Gelu Buta, Ioan Suciu, Ioan Scurtu, Rareș Fortuneanu, Raul Gălan (din 2019), Ioan Bolovan, Nicolaie Băciuț, Ioan Sbârciu, Vasile Lechințan, Emanuel Babici, Traian Larionesi, Virginia Linul, Gavril Balint, Mircea Popa/Bravo, Iosif Ciunterei (din 2022). În 2020 și 2021, anii pandemiei, nu s-au acordat titluri.

16 comentarii

    • Frasinu e de departe marele castigator. Pe langa fsptul ca are contracte pe banda rulanta cu statul, cu lucrari facute asa cum sunt, acum bunul prieten l a facut si cetatean de onoare.
      Mis Grup cand va fi desemnat cetatean de onoare? Sau pe ala Turc trebuie sa il faca?

  • Eu am fost în mod deosebit pentru Iosif Ciunterei și Ioan Sbârciu, fiind consăteni mei, dar am rămas impresionat de toți cei nouă, unul fiind post-morten. Vă dau un singur exemplu : Gabi Balint, cel care ne-a ridicat în picioare și ne-a scos în stradă când a marcat cu Barcelona și naționala, a ridicat din nou în picioare sala, când a plâns și ne-a mărturisit așa : mulți mă întreabă ce-i mama ta? -săsoaică, dar tatăl tău ? – ungur, Iar tu ? eu sunt ROMÂN. Asta în contextul zilelor de azi, cu austriecii, ungurii, românii…dacă or fi 5% români, care violează, fură, omoară, nu-s la fel toți cei 5 milioane de români din diaspora, precum nici toți austriecii, ungurii, rușii, ucrainienii, nu-s așa cum vor unii să-i prezinte. La fel și cu cei zece, nu toți trebuie să-i iubim, dar un pic de respect merită fiecare în parte. Eu așa cred.

    16
    12
    • Dumneavoastra ne invatati sa avem un pic de respect pentru fiecare dar vazut asa de departe, macar de la doi ani lumina…. ca asta e o mascarada…un circ…un film ieftin an de an….o ipocrizie…la care unii chiar aplauda!
      CUM PUTEM ACCEPTA IDEEA CA EI SUNT CETATENI DE ONOARE…SI NOI CE???
      PIELEA P…….II!!!!????
      Mergeti fiecare acasa si bucurati va ca traim degeaba pe pamant fata de altii care…… au primit diplome!
      Apropo…voi stiti ca si printesele

      23
      6
  • Titlul asta valorează fix cât valorează cel care l-a inventat și îl acordă doar pentru a-și crește prestigiul personal asociindu-se cu laureații. Nu mai mult decât Gratulația anului 2022.
    Deja dintre cei mai onorați cetățeni ai județului unul e condamnat definitiv si altul trimis în judecată pentru fapte de corupție. Cândva o să le fie rușine celor care au picat nevinovați în farsa asta.

    32
    4
  • Pentru domnule primar sau alt paradox…..
    Nu vezi că CJ ul premiază nu primăria?
    Cetățeni de onoare ai județului🙈🙈🙈

    4
    2
  • Grigore cel pletos.
    Înainte de a jigni ar fi bine sa iei niste referințe despre domnul Menit
    Rușine să vă fie oameni de nimic
    Ciuntirei a făcut cunoscut judetul, a făcut filme despre tradițiile populare, un băiat minunat.
    In rest nu comentez .

    6
    7
  • ..daca nu esti atent atunci ma mir cum de platesti impozite…era raspuns la comentariul domnului primar Singeorzan din Feldru..
    PS vad foarte bine si fac diferente intre judet si primarie mai ales la vot….ceea ce pentru tine imi pare rau!!!!

    2
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.